Sprawdzone przepisy na świąteczny bigos

Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę.

Fot. 123RF/Picsel

Po pierwsze: kapusta

Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie kapustę słodką, niekiszoną. Bardzo ciekawy efekt smakowy otrzymamy mieszając ze sobą oba rodzaje kapusty. Wybierając tę ostatnią opcję pamiętajmy, że początkowo oba rodzaje kapusty należy gotować osobno, gdyż surowa kapusta połączona z kiszoną nigdy nie stanie się miękka. Niezwykle ważnym jest zadbanie o odpowiedni smak kapusty - przed rozpoczęciem gotowanie musimy koniecznie jej spróbować, gdyż ten jeden składnik może całkowicie popsuć finalny smak dania.

Po drugie: mięso

Mięso jest składnikiem równie ważnym co kapusta. Jego ilość w potrawie zależy od naszych indywidualnych upodobań i rodzinnych tradycji, jednak zwykle przyjmuje się zasadę, że na każde 1,5 kg kapusty powinien przypadać 1 kilogram mięsa. Chcąc ugotować autentyczny, staropolski bigos powinniśmy wykorzystać co najmniej kilka rodzajów mięs. Zwykle wykorzystuje się boczek, kiełbasę, wieprzowinę lub wołowinę. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie kaczki, gęsiny, dziczyzny oraz wędzonki, dzięki którym bigos zyska niepowtarzalny smak.

Jeśli chodzi o moment w którym dodajemy mięso do bigosu, możemy spotkać dwie szkoły. Jedna z nich zakłada dodawanie upieczonych już mięs do podduszonej kapusty, z kolei druga nakazuje rozpocząć od podsmażania kawałków mięsa, a dopiero później dodania do nich warzyw. Wybrana przez nas kolejność zależy od indywidualnych upodobań. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie bigosu na dwa sposoby i późniejsze zdecydowanie, która wersja bardziej nam smakuje.

Po trzecie: dodatki

Co oczywiste, nie sama kapusta i mięsa tworzą pyszny bigos. Jego smak zależy również od wybranych przez nas dodatków. Nie możemy zapomnieć chociażby o przyprawach, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, czy też cząber. Doskonałym dodatkiem do bigosu będą również suszone grzyby, wędzone śliwki lub domowej roboty powidła, dzięki którym potrawa nabierze głębokiego i bardzo bogatego aromatu. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dolanie do bigosu alkoholu, który również wzbogaci jego smak. Zwykle poleca się dodanie wytrawnego, czerwonego wina, jednak osoby lubiące eksperymenty mogą wybrać na przykład kieliszek koniaku.

Po czwarte: przepis

O tym co jeszcze dodaje sie do bigosu oraz w jaki sposób jest on przygotowywany, bardzo często decyduje rodzinna tradycja. Pewnym jest, że bez dobrego przepisu, bardzo trudno będzie przygotować nam naprawdę dobrą potrawę. Jeśli chcecie zrobić naprawdę smaczny bigos, wykorzystajcie sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.

1. Bigos staropolski

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Bigos

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Fit bigos

Fot. Okawrosole na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Bigos Alzacki

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Świąteczny bigos

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Bigos na bogato

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Bigos z białej kapusty

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Bigos z boczniakami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami

Fot. Kardamonovy  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


11. Bigos na kiszonej i białej kapuście

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32786

>60 min
62
Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 398

15 min
5
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 684

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2