Spis treści:
Rajska jabłoń przyciąga uwagę swoim wyglądem. Niewielkie, czerwone owoce są bardzo apetyczne. Niestety nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale warto je zebrać i przygotować z nich soczyste i aromatyczne przetwory. Sprawdź, jakie właściwości kryją się w rajskich jabłuszkach i co można z nich zrobić.
Sprawdź także: Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności

Rajskie jabłuszka - charakterystyka
Rajskie jabłuszka używa się w kuchni do robienia pysznych przetworów. Rosną na różnych odmianach rajskiej jabłoni, czyli drzewa z gatunku różowatych. Są łatwe w uprawie i popularne w południowej Europie.
Ich owoce są małe, a w zależności od rodzaju jabłoni, przybierają różny kolor - skórka od złocistego do ciemnoczerwonego, a miąższ - od jasnozielonego do ciemnoczerwonego. Czy rajskie jabłuszka są jadalne? Nie nadają się do spożywania w surowej postaci - są cierpkie, kwaśne i mało soczyste. Można je jednak poddać obróbce termicznej.
Zobacz: Tej szarlotce nikt się nie oprze! Błyskawiczny i sprawdzony przepis
Rajskie jabłuszka - właściwości
Warto sięgać po rajskie jabłuszka i przygotowywać z nich pyszne przetwory, ponieważ dostarczą organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Jakie właściwości mają rajskie jabłuszka?
Owoce zawierają dużą dawkę witaminy A i C. To także źródło garbników, kwasów organicznych, błonnika i flawonoidów (m.in. florydzyny i kwarcetyny). Dzięki tym składnikom odżywczym zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Wykazują też właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i zapobiegają wrzodom.
Rajskie jabłuszka - przepisy
Przetwory z rajskich jabłuszek to prawdziwy rarytas dla miłośników domowych zapasów. Upieczone można podać do dziczyzny lub drobiu, a kandyzowanymi i polanymi czekoladą - dekorować ciasta. Owoce sprawdzą się też jako dodatek do gorącej herbaty. Poniżej znajdziesz kilka pysznych przepisów z rajskimi jabłuszkami. Dowiedz się, co można z nich przygotować.
Rajskie jabłuszka w occie
To najlepszy czas, by poznać sprawdzoną recepturę na przetwory z rajskich jabłuszek. Dodatek goździka i cynamonu jest tu wyczuwalny, więc takie jabłuszka nabierają nieco korzennego aromatu. Przekonaj się, jak smakują:
Składniki
Składniki:
- kilogram rajskich jabłuszek,
- wrzątek,
- łyżka kwasku cytrynowego,
- 6 goździków
- laska cynamonu.
Składniki na zalewę:
- 0,4 litra wody,
- 500 g cukru,
- 0,1 litra octu.
Rajskie jabłuszka dokładnie umyj i przytnij im ogonki. Następnie zagotuj wrzątek i wlej do niego kwasek cytrynowy. Włóż jabłuszka i gotuj przez ok. dwie minuty. Po tym czasie wyłów owoce i przepłucz zimną wodą. Ułóż w słoju, dodaj laskę cynamonu i goździki.
Czas przyrządzić zalewę. Ugotuj wodę z cukrem. Gdy się rozpuści, wlej jeszcze ocet. Od razu, gorącą zalewę, przelej do słoja i pasteryzuj przez ok. 25 minut.
Dżem z rajskich jabłuszek
Marmolada, a może konfitura z rajskich jabłek? Postaw na dżem! Wychodzi lekko kwaskowaty i świetnie pasuje do kanapek, gofrów lub jako nadzienie do naleśników. Możesz do niego dodać jedynie korzenne przyprawy, ale także pokusić się o połączenie z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny czy pigwy. Wypróbuj przepis na dżem z rajskich jabłuszek, którym podzieliła się nasza użytkowniczka:
Dżem z rajskich jabłuszek, malin i pigwowca

Dżem z rajskich jabłuszek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kandyzowane rajskie jabłuszka
Do przygotowania kandyzowanych rajskich jabłuszek potrzeba tylko trzech składników - kilograma owoców, 4 i 3/4 szklanki cukru i wody. Jabłuszka muszą być nieobite i bez uszkodzeń. Na początku po prostu dokładnie umyj owoce i nakłuj wykałaczką każdą sztukę w kilku miejscach (aby nie popękały przy gotowaniu). Pozostaw ogonki, które będą nadawały dekoracyjny charakter.
Przełóż owoce do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez ok. pięć minut na małym ogniu. Do osobnego naczynia przelej ok. dwóch szklanek wody spod gotowania i wsyp 4 szklanki cukru. Zagotuj całość. Owoce zalej wrzącym syropem i odstaw, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia zlej syrop i zagotuj, dodając jeszcze pozostałe 3/4 szklanki cukru. Jabłka włożyć do gęstego syropu i smażyć przez chwilę na niewielkiej mocy palnika. Gdy staną się szkliste, wyjąć je i lekko odsączyć. Następnie ułożyć do wyschnięcia na talerzu. Gdy będą już suche, obtoczyć dodatkowo w cukrze krysztale, ułożyć delikatnie w słojach i zamknąć szczelnie. Takimi owocami możesz np. udekorować tort. Opcjonalnie, nabij je na patyk i stwórz słodycz podobną do cake pops.
Zobacz także:
Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »