Surowe nie nadają się do jedzenia, ale przetwory wychodzą doskonałe

Rajskie jabłuszka to owoce, które pięknie się prezentują i zachęcają swoim wyglądem. Można z nich przygotować pyszne przetwory, np. konfiturę czy dżem. Dowiedz się, jakie właściwości mają rajskie jabłuszka i odkryj najlepsze przepisy z ich użyciem.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rajska jabłoń przyciąga uwagę swoim wyglądem. Niewielkie, czerwone owoce są bardzo apetyczne. Niestety nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale warto je zebrać i przygotować z nich soczyste i aromatyczne przetwory. Sprawdź, jakie właściwości kryją się w rajskich jabłuszkach i co można z nich zrobić.

Sprawdź także: Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności

Rajskie jabłuszka - charakterystyka

Rajskie jabłuszka używa się w kuchni do robienia pysznych przetworów. Rosną na różnych odmianach rajskiej jabłoni, czyli drzewa z gatunku różowatych. Są łatwe w uprawie i popularne w południowej Europie.

Ich owoce są małe, a w zależności od rodzaju jabłoni, przybierają różny kolor - skórka od złocistego do ciemnoczerwonego, a miąższ - od jasnozielonego do ciemnoczerwonego. Czy rajskie jabłuszka są jadalne? Nie nadają się do spożywania w surowej postaci - są cierpkie, kwaśne i mało soczyste. Można je jednak poddać obróbce termicznej.

Zobacz: Tej szarlotce nikt się nie oprze! Błyskawiczny i sprawdzony przepis

Rajskie jabłuszka - właściwości

Warto sięgać po rajskie jabłuszka i przygotowywać z nich pyszne przetwory, ponieważ dostarczą organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Jakie właściwości mają rajskie jabłuszka?

Owoce zawierają dużą dawkę witaminy A i C. To także źródło garbników, kwasów organicznych, błonnika i flawonoidów (m.in. florydzyny i kwarcetyny). Dzięki tym składnikom odżywczym zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Wykazują też właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i zapobiegają wrzodom

Rajskie jabłuszka - przepisy

Przetwory z rajskich jabłuszek to prawdziwy rarytas dla miłośników domowych zapasów. Upieczone można podać do dziczyzny lub drobiu, a kandyzowanymi i polanymi czekoladą - dekorować ciasta. Owoce sprawdzą się też jako dodatek do gorącej herbaty. Poniżej znajdziesz kilka pysznych przepisów z rajskimi jabłuszkami. Dowiedz się, co można z nich przygotować.

Rajskie jabłuszka w occie

To najlepszy czas, by poznać sprawdzoną recepturę na przetwory z rajskich jabłuszek. Dodatek goździka i cynamonu jest tu wyczuwalny, więc takie jabłuszka nabierają nieco korzennego aromatu. Przekonaj się, jak smakują:

Składniki

Składniki:

  • kilogram rajskich jabłuszek,
  • wrzątek,
  • łyżka kwasku cytrynowego,
  • 6 goździków
  • laska cynamonu.

Składniki na zalewę:

  • 0,4 litra wody,
  • 500 g cukru,
  • 0,1 litra octu.

Rajskie jabłuszka dokładnie umyj i przytnij im ogonki. Następnie zagotuj wrzątek i wlej do niego kwasek cytrynowy. Włóż jabłuszka i gotuj przez ok. dwie minuty. Po tym czasie wyłów owoce i przepłucz zimną wodą. Ułóż w słoju, dodaj laskę cynamonu i goździki. 

Czas przyrządzić zalewę. Ugotuj wodę z cukrem. Gdy się rozpuści, wlej jeszcze ocet. Od razu, gorącą zalewę, przelej do słoja i pasteryzuj przez ok. 25 minut.

Dżem z rajskich jabłuszek

Marmolada, a może konfitura z rajskich jabłek? Postaw na dżem! Wychodzi lekko kwaskowaty i świetnie pasuje do kanapek, gofrów lub jako nadzienie do naleśników. Możesz do niego dodać jedynie korzenne przyprawy, ale także pokusić się o połączenie z innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny czy pigwy. Wypróbuj przepis na dżem z rajskich jabłuszek, którym podzieliła się nasza użytkowniczka:

Dżem z rajskich jabłuszek, malin i pigwowca

 Dżem z rajskich jabłuszek, malin i pigwowca Zobacz przepis

Dżem z rajskich jabłuszek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kandyzowane rajskie jabłuszka

Do przygotowania kandyzowanych rajskich jabłuszek potrzeba tylko trzech składników - kilograma owoców, 4 i 3/4 szklanki cukru i wody. Jabłuszka muszą być nieobite i bez uszkodzeń. Na początku po prostu dokładnie umyj owoce i nakłuj wykałaczką każdą sztukę w kilku miejscach (aby nie popękały przy gotowaniu). Pozostaw ogonki, które będą nadawały dekoracyjny charakter.

Przełóż owoce do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez ok. pięć minut na małym ogniu. Do osobnego naczynia przelej ok. dwóch szklanek wody spod gotowania i wsyp 4 szklanki cukru. Zagotuj całość. Owoce zalej wrzącym syropem i odstaw, najlepiej na całą noc. 

Kolejnego dnia zlej syrop i zagotuj, dodając jeszcze pozostałe 3/4 szklanki cukru. Jabłka włożyć do gęstego syropu i smażyć przez chwilę na niewielkiej mocy palnika. Gdy staną się szkliste, wyjąć je i lekko odsączyć. Następnie ułożyć do wyschnięcia na talerzu. Gdy będą już suche, obtoczyć dodatkowo w cukrze krysztale, ułożyć delikatnie w słojach i zamknąć szczelnie. Takimi owocami możesz np. udekorować tort. Opcjonalnie, nabij je na patyk i stwórz słodycz podobną do cake pops

Zobacz także:

Jedz przynajmniej jedno jabłko dziennie, by zauważyć te efekty »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3