Spis treści:
- Jak zrobić koreczki z tortilli?
- Jak zrobić koreczki śledziowe?
- Jak zrobić koreczki z kabanosem?
- Jak zrobić koreczki z anchois i kaparami?
- Jak zrobić koreczki bankietowe?
Koreczki to idealne bankietowe przekąski. Umożliwiają gościom zjedzenie czegoś, bez ryzyka ubrudzenia się czy też „zapchania" żołądka. Dodatkowo łatwo wziąć je w rękę. Jeśli czeka was duża impreza w domu, koniecznie sprawdźcie nasze pomysły na koreczki. Przepisy mogą was zaskoczyć.
Sprawdź także: Sałatki, które będą hitem tegorocznego sylwestra! 9 najlepszych przepisów
Koreczki z tortilli
Tortilla to bardzo wdzięczny materiał do przygotowania obiadów, ale także przekąsek. Dlatego koreczki z tortilli doskonale sprawdzą się na każdym imprezowym stole. Są też banalnie proste do przygotowania, więc nie zajmą wam dużo czasu. Jak zrobić takie koreczki?
Przepisy są różne, bo wiele zależy od tego, co chcecie włożyć do środka. Mogą być wegetariańskie i wegańskie bądź też mięsne. Wybierzcie te składniki, które wasi goście lubią najbardziej. Czego potrzebujecie do koreczków z tortilli? Gotowych placków, które kupicie w sklepie, kremowego serka, którym posmarujecie spód (w wersji wegańskiej może to być hummus), warzyw, takich jak: papryka, ogórek, ogórek konserwowy, szczypiorek, rukola oraz sera bądź szynki.
Placki smarujecie serkiem i układacie na nim składniki. Następnie zawijacie tortille w ciasne rulony i kroicie w niewielkie paseczki, które później nadziewacie na niewielką wykałaczkę. To wszystko. Prawda, że proste?
Koreczki śledziowe
Proste, eleganckie i bardzo świąteczne danie. Doskonale sprawdzą się podczas zakrapianych imprez, jako tak zwana zagryzka. Do koreczków śledziowych potrzebujecie dobrej ryby, wybierzcie płaty matjasów, najlepiej bez zalewy olejowej, by koreczki były lekkie.
Pamiętajcie, że śledź bardzo lubi się z wyrazistymi smakami, takimi jak kiszonki. Do koreczków dodajcie więc kiszone ogórki oraz małe marynowane cebulki. Na samym spodzie wykałaczki umieśćcie kawałek ogórka, następnie kwadracik śledzia, później znów ogórek i śledź, a wszystko wykończcie marynowaną cebulką. Pyszne i na jeden kęs.
Koreczki z kabanosem
Kabanosy nie wydają się zbyt wykwintnym jedzeniem i tak rzeczywiście jest. Dlatego koreczki z kabanosem warto podawać na imprezach dla rodziny i znajomych, gdy nie musimy zbytnio przejmować się wyglądem, a jedynie smakiem. A smak rzeczywiście będzie świetny! Możecie przygotować te koreczki na wiele sposobów.
Najlepiej łączyć kabanosy z serem, a także jakimś warzywem, na przykład papryką lub też oliwką czy nawet marynowaną pieczarką. Tu kombinacje są dowolne. Warto przy tym wychodzić poza najbardziej oczywiste połączenia, wybierając zamiast sera żółtego camembert lub fetę. Kabanosy znaleźć można także w wersji wegańskiej.
Koreczki z oliwkami
Oliwki pasują naprawdę do wszystkiego... Może prawie wszystkiego. Swobodnie możecie dodawać je do koreczków imprezowych. Pamiętajcie jednak, że nie wszyscy goście lubią ten składnik, dlatego warto dodać go na górze lub dole koreczka, by łatwo można było go zdjąć. Jak zrobić koreczki z oliwkami?
Do oliwek idealnie pasują świeże dodatki, takie jak pomidory koktajlowe, papryka czy ogórki, ale także bardziej wyraziste smaki, kapary, łosoś wędzony, feta czy suszone pomidory. Najlepsze koreczki będą miały zrównoważony smak. Na przykład: łosoś, pomidorek koktajlowy, czarna oliwka lub też suszone pomidory, kawałek mozzarelli, zielona oliwka.
Koreczki anchois z kaparami
To prawdziwa bomba imprezowa, choć należy pamiętać, że oba te smaki są niezwykle wyraziste i bardzo charakterystyczne. Dlatego z pewnością nie wszystkim gościom zasmakują. A jednak warto je przygotować, chociażby po to, by samemu się nimi zajadać. To prawdziwe pyszności, choć potrzebują jeszcze jakiegoś dodatku, który odrobinę załagodzi ten słony smak.
Tu najlepiej sprawdzi się...chleb. Tak, koreczki anchois z kaparami w stylu kanapek wyglądają pięknie na stole, a także naprawdę dobrze smakują. Wystarczy ciemny chleb pokroić w kwadraciki, na nich położyć kawałek jajka, jednego kapara i jedno anchois. Dzięki temu połączeniu smakowemu nic nie będzie zbyt słone, a jednak wyrazisty smak ryby nie zostanie zabity.
Koreczki bankietowe
Poznaliście już kilka przepisów na to, by przygotować koreczki bankietowe, wprost idealne na imprezę. A co powiecie na ten przepis? Przygotujcie małe kukurydze, które z łatwością znajdziecie w sklepie, kawałek szynki dojrzewającej, ogórka konserwowego i oliwkę czarną lub zieloną.
To połączenie wyraziste ze względu na dojrzewające mięso, a także oliwki, ale kukurydza łagodzi ten smak i nadaje mu odrobinę słodyczy. Takie koreczki bankietowe z pewnością zasmakują osobom, które lubią nietypowe połączenia.
Koreczki biesiadne
Koreczki biesiadne to doskonały pomysł na swojską imprezę spędzoną w gronie najbliższych osób, które lubią suto zakrapiane spotkania i oczywiście dobre jedzenie. Koreczki tego typu nie mogą obejść się oczywiście bez kiełbasy, najlepiej takiej, jak krakowska sucha. Do tego warto również dodać kawałek sera oraz warzywo, aby te składniki nie były osamotnione. Doskonale sprawdzi się tam ogórek czy też cebula konserwowa. Zamiast sera żółtego możecie użyć camemberta.
Koreczki caprese
Takie koreczki to mini wersja popularnej sałatki o tej nazwie, w sam raz na jeden kęs. Jak je przygotować? Najważniejsze, by na wykałaczce znalazły się świeże pomidory, mozzarella oraz świeża bazylia. To, jak nadziejecie składniki, zależy wyłącznie od was.
Najbardziej klasyczna wersja tych koreczków posiada małą kulkę mozzarelli na dole, na niej umieszczoną połówkę pomidora koktajlowego, a całość udekorowana jest listkiem bazylii. To świeża i bardzo lekka przekąska, idealna na imprezy.
Koreczki hawajskie
Połączenie słodyczy i wytrawnych smaków nie każdemu odpowiada. Dlatego ludzie podzieleni są na tych, którzy kochają i na tych, którzy nienawidzą pizzy hawajskiej. A jednak koreczki hawajskie warto przygotować dla swoich gości, zwłaszcza jeśli jest to związane w jakiś sposób z tematem imprezy.
Co powinno znaleźć się w koreczkach hawajskich? Przede wszystkim ananas, najlepiej świeży, jednak ten z zalewy także dobrze się sprawdzi. Dodatkami do tych koreczków zwykle jest szynka oraz ser żółty, jednak możecie użyć także camemberta.
Koreczki hiszpańskie
Tak samo, jak inne hiszpańskie dania, koreczki hiszpańskie mają charakter. I jest on bardzo dobrze wyczuwalny na talerzu. Co znajduje się w tej przekąsce? Anchois, cebula, ogórek konserwowy oraz oliwki (czarne lub zielone). Wszystko nabijcie na wykałaczkę i zajadajcie, póki koreczki jeszcze są! W tej przekąsce anchois możecie zamienić na chorizo, jeśli wasi goście wolą ostre mięsa zamiast słonych ryb.
Bez koreczków nie ma dobrej imprezy. Dlatego, jeśli szykujecie spotkanie ze znajomymi na większą skalę, koniecznie przygotujcie któreś z powyższych przekąsek. Zobaczycie, wszyscy będą zachwyceni.
3. Koreczki z kabanosem i oliwkami
Zobacz przepisKoreczki z kabanosem i oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Koreczki wegetariańskie
Zobacz przepisKoreczki wegetariańskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Wyśmienite koreczki na waflach ryżowych
Zobacz przepisWyśmienite koreczki na waflach ryżowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Koreczki z czarnymi oliwkami
Zobacz przepisKoreczki z czarnymi oliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »
Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »
Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »