Syrop i nalewka z pędów sosny – jak je zrobić? Poznaj domowy sposób na przeziębienie

Przygotuj samodzielnie syrop i nalewkę z pędów sosny. To świetne wsparcie przy kaszlu czy przeziębieniu. Trudno o lepszy, domowy i naturalny wyrób wspierający odporność.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nalewka z pędów sosny to znane już od wieków antidotum na przeziębienie. Jakie konkretnie właściwości ma ta dobroczynna substancja i przede wszystkim, jak ją przygotować i czy jest to trudne? Wszelkie informacje z tego zakresu znajdziesz w poniższym artykule. 

Syrop z pędów sosny – właściwości 

Szukasz naturalnego wsparcia w przeziębieniu i kaszlu? Zrób syrop z pędów sosny. Właściwości tej dobroczynnej substancji są nieocenione. To doskonałe źródło składników, które wspierają pracę całego organizmu, przede wszystkim układu odpornościowego. Jakie konkretnie składniki znajdziesz w tej niezwykłej nalewce? Oto najważniejsze z nich: 

  • witamina C – silny antyoksydant, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami i redukuje uczucie zmęczenia. Witamina C doskonale wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Nic dziwnego, że większość preparatów na przeziębienie zawiera właśnie ten wyjątkowy składnik,  
  • sole mineralne – wpływają pozytywnie na gospodarkę wodną oraz zdrowie kości, 
  • flawonoidy – substancja o działaniu moczopędnym, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i rozkurczowym, 
  • olejki eteryczne – dają świetne wsparcie w walce z kaszlem, 
  • gorycze – charakteryzują się działaniem uspokajającym i kojącym, poprawiają też apetyt. 

Powyższe składniki potwierdzają, że nalewka z pędów sosny to doskonała broń w walce infekcjami charakterystycznymi dla okresu jesienno-zimowego. Mimo że przed nami lato i raczej mniejsze szanse na przeziębienie, to jednak syrop warto wykonać właśnie teraz. Pędy zbiera się na przełomie kwietnia i maja. To idealny moment, aby zabrać się za przygotowania tego dobroczynnego syropu. 

Sprawdź także: Przetwory z truskawek w 10 odsłonach

Syrop z pędów – na co pomaga? 

Z pewnością nieraz słyszałeś, jak korzystne działanie dla ludzkiego organizmu ma syrop z pędów. Na co pomaga w szczególności? W jakich sytuacjach najlepszym wsparciem okaże się nalewka z pędów sosny? Właściwości tej substancji sprawdzają się przede wszystkim w przeziębieniu, a konkretniej w kaszlu suchym lub mokrym, zapaleniu gardła, rybce, zapaleniu oskrzeli, oraz innych infekcjach górnych dróg oddechowych.

Czujesz, że bierze cię przeziębienie? Z pewnością dobrym antidotum okaże się nalewka z pędów sosny. Właściwości tego domowego preparatu świetnie sprawdzają się także w stanie ogólnego osłabienia i obniżonej odporności. 

Jak zbierać pędy sosny? 

Zebranie pędów sosny na syrop wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Przede wszystkim odpowiednie się do tego przygotuj. Zabierz ze sobą do lasu rękawiczki i jakieś robocze ubranie. Trudno będzie później bowiem domyć ślady po żywicy. Tak naprawdę wystarczy ci dowolna ilość młodych pędów sosny w odpowiednim rozmiarze. Na początek może to być kilogram. Z tego nastaw około pięciu litrów nalewki. Najlepiej zbierać pędy o długości od siedmiu do 15 cm. Powinny być miękkie oraz niezdrewniałe. Zbieraj tylko i wyłącznie poboczne pędy. Zostaw główny i kilka pobocznych. Wynika to z dbałości o drzewa. Nie chcemy bowiem im zaszkodzić. Dzięki temu będą w przyszłości puszczać kolejne pędy. Nie niszcz drzew w lasach państwowych. Dbajmy o środowisko naturalne. Poza tym zniszczenie drzew może kosztować sporą grzywnę. 

Co ciekawe możesz również przygotować syrop z młodych szyszek. Te pojawiają się zazwyczaj koło czerwca. Ich zbiór w żaden sposób nie niszczy drzewa, gdyż nie ma wpływu na jego wzrost. 

Syrop z pędów sosny – jak zrobić? 

Już wiesz, że warto przygotować syrop z pędów sosny. Jak zrobić tę dobroczynną nalewkę? Przepis wcale nie jest skomplikowany. Potrzebne ci będą młode pędy sosny, cukier kryształ i trochę wody. Jak zrobić nalewkę z pędów sosny krok po kroku? Sprawdź poniżej. 

  1. Obierz pędy sosny pozbawiając ich brązowych łusek. Wszystkie rozbij za pomocą drewnianego tłuczka.
  2. Potnij pędy na kawałki o długości około jednego do dwóch cm i umieść w słoiku o odpowiedniej pojemności. Możesz użyć też kilka mniejszych naczyń.
  3. Zasyp pędy sosny cukrem. Najlepiej robić to warstwami w proporcjach 1:1. Ewentualnie możesz dać troszeczkę więcej cukru niż pędów. Wystarczy, że na przykład na dwucentymetrową warstwę pędów sosny nałożysz trzycentymetrową warstwę cukru.
  4. Zakręć słoik, ale nie do końca. Przykryj go gazą i ustaw na parapecie, na który pada sporo promieni słonecznych.
  5. Pamiętaj, aby każdego dnia zamieszać zawartość słoików. Sok powinien w całości pokrywać pędy. W przeciwnym razie może dojść do powstania pleśni i wówczas cały syrop z sosny będzie do wyrzucenia. Jeżeli dojdzie do sytuacji, że pędy będą wystawać, to po prostu dosyp trochę cukru.
  6. Jeżeli syrop będą piły tylko osoby dorosłe, to można dodać do naczyń spirytus.

Syrop powinien być gotowy po dwóch, maksymalnie trzech tygodniach. Po upływie tego czasu przelej nalewkę przez gęste sito czy gazę i poddaj procesowi pasteryzacji. 

Już wiesz, jak zrobić nalewkę z pędów sosny. Prawda, że nie jest to trudne? Gotowy syrop z pędów sosny będzie odpowiedni do spożycia przez około rok. Ważne, aby przechowywać nalewkę z dala od słońca w dosyć suchym i chłodnym miejscu. 

Syrop z pędów – dawkowanie 

Jak należy spożywać syrop z pędów? Dawkowanie nie wydaje się skomplikowane. Zalecana porcja nalewki i to około jeden do trzech razy dziennie po pięć ml. Jeżeli przygotowałeś syrop z pędów sosny bez spirytusu, to spokojnie możesz go podawać także dzieciom od drugiego roku życia. Jeżeli chcesz serwować tę substancję bardzo małym dzieciom, kobietom w ciąży albo podczas laktacji, to najlepiej skonsultuj tę opcję z lekarzem. 

Choć przygotowanie syropu z pędów sosny nie wydaje się skomplikowane, to jednak nie każdy ma do tego zapał. Pamiętaj, że możesz kupić w aptece gotowy preparat tego typu. Pamiętaj jednak, że wiele gotowych syropów sosnowych zawiera w swoim składzie kodeinę. Wówczas preparat tego typu będzie odpowiedni dla osób powyżej 12. roku życia. 

Nalewka z pędów sosny – czy da się go przygotować bez cukru? 

Nalewka z pędów sosny wzbudza sporo wątpliwości ze względu na duże ilości cukru. Czy składnik ten można czymś zastąpić? Niestety nie. To właśnie cukier wyciąga z pędów sosny wszystkie dobroczynne składniki. Dodatkowo konserwuje również całość i sprawia, że syrop ma tak długi termin ważności. Warto jednak pamiętać, że specyfik tego typu podawany jest tylko w razie potrzeby. Nie jest to przecież słodycz czy element codziennej diety. Nie warto zatem podchodzić do tego preparatu negatywnie ze względu właśnie na cukier. 

Przeciwwskazania do stosowania syropu z pędów sosny 

Z racji tego, że w syropie znajduje się sporo cukru, preparatu tego nie powinny stosować osoby, które muszą kontrolować ten składnik w diecie na przykład ze względu na cukrzycę czy inne schorzenia. U niektórych osób występuje także uczulenie na składniki zawarte w nalewce. 

Jak zrobić domową nalewkę lub syrop? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Syrop z pędów sosny

 Syrop z pędów sosny Zobacz przepis

Syrop z pędów sosny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Wiejska apteczka - syrop z młodych pędów sosny

 Wiejska apteczka - syrop z młodych pędów sosny Zobacz przepis

Wiejska apteczka - syrop z młodych pędów sosny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Syrop z pędów sosny

 Syrop z pędów sosny Zobacz przepis

Syrop z pędów sosny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Syrop z męskich kwiatostanów sosny

 Syrop z męskich kwiatostanów sosny Zobacz przepis

Syrop z męskich kwiatostanów sosny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Syrop z młodych szyszek sosny

 Syrop z młodych szyszek sosny Zobacz przepis

Syrop z młodych szyszek sosny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Sosnówka (Nalewka z pędów sosny)

 Sosnówka (Nalewka z pędów sosny) Zobacz przepis

Sosnówka (Nalewka z pędów sosny) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Zimowy oxymel tarninowo-sosnowy

 Zimowy oxymel tarninowo-sosnowy Zobacz przepis

Zimowy oxymel tarninowo-sosnowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Wsyp do prania dwie łyżki soli. Prosty trik przyniesie zadziwiające efekty »

Arbuz: Jakie ma właściwości zdrowotne? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »



Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 167

60 min
5
15 min
5
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 38

30 min
2
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1