Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić konfiturę z truskawek?
- Co będzie potrzebne do przyrządzenia syropu truskawkowego?
- Jak przygotować chipsy z truskawek?
- Jakie składniki muszą znaleźć się w kombuczy truskawkowej?
Truskawki to owoce sezonowe, na które wiele osób czeka z ogromną niecierpliwością. Trudno się temu dziwić – w końcu są wyjątkowo smaczne, soczyste i niezwykle uniwersalne. Ponadto doskonale komponują się z wieloma składnikami i stanowią idealny dodatek zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Co więcej, często robi się z nich przetwory i to nie tylko dżemy, przeciery czy konfitury. Jakie przetwory z truskawek warto przyrządzić w zaciszu własnej kuchni? Możliwości jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Przetwory z truskawek, które warto mieć w swojej spiżarni
Kompot truskawkowy
Absolutny klasyk, jeśli chodzi o przetwory z truskawek. Jak zrobić go krok po kroku? Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne! Do jego przygotowania potrzebujesz wyżej wspomnianych owoców, cukru, wody oraz cytryn.
Wlej do garnka wodę, wsyp cukier i zagotuj całość na średnim palniku. Gdy woda zacznie wrzeć, dorzuć truskawki bez szypułek, a następie zmniejsz ogień, przykryj garnek i kontynuuj obróbkę termiczną przez kilka minut. Przelej kompot do dzbanka, a gdy ostygnie, dolej do niego sok z cytryn.
Konfitura z truskawek
Jakie inne przetwory z truskawek od lat cieszą się niesłabnącą popularnością? Odpowiedź brzmi: konfitury! Do przyrządzenia truskawkowej wersji wystarczą trzy komponenty – owoce, cukier oraz woda.
Umyj truskawki, dokładnie odsącz i usuń z nich szypułki. Wrzuć je do garnka, zasyp cukrem i zostaw tak na kilka godzin. Gdy owoce puszczą sok, postaw garnek na średnim palniku – po zagotowaniu jego zawartości zmniejsz ogień i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne pół godziny. W międzyczasie usuwaj pianę łyżką cedzakową.
Po 30 minutach zakręć palnik i zostaw garnek na całą noc. Na drugi dzień ponownie doprowadź truskawki do wrzenia, a gdy syrop nabierze ciemnego koloru, przełóż konfiturę do słoików, szczelnie je zakręć i postaw do góry dnem.
Syrop z truskawek
Jak zrobić gęsty i aromatyczny syrop z truskawek? To naprawdę nic trudnego! Wyczarujesz go z trzech produktów, tj. owoców, cukru oraz soku z cytryny.
Pierwszym krokiem jest opłukanie truskawek pod bieżącą wodą i usunięcie z nich szypułek. Po tej czynności umieść je w garnku, zasyp cukrem i zostaw tak na kilka godzin – przez ten czas powinny puścić sok.
Postaw garnek na palniku i gotuj truskawki przez ok. cztery godziny. Dodaj do nich sok z cytryny i kontynuuj obróbkę termiczną przez kolejne 60 minut. Przelej jeszcze wrzący syrop przez sitko do wyparzonych butelek. Jeśli nie masz takowych pod ręką, możesz użyć słoików.
Mus truskawkowy
Idealnym pomysłem na przetwory z truskawek jest pyszny i orzeźwiający mus. Z jakich składników powstaje? Poza świeżymi lub mrożonymi owocami w jego skład wchodzi żelatyna, cukier oraz śmietana kremówka. Ponadto przyda ci się woda oraz kilka listków mięty do dekoracji.
Zalej żelatynę zimną wodą i zamieszaj. Wrzuć truskawki do garnka, zasyp cukrem i podgrzej, cały czas mieszając. Gdy zmiękną i puszczą sok, odstaw je do ostygnięcia, a następnie zblenduj i ponownie zagotuj. Dodaj do owoców żelatynę i dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z palnika i zaczekaj, aż jego zawartość wystygnie.
Ubij schłodzoną śmietanę na niezbyt sztywny krem. Zacznij dodawać do niej porcje musu, mieszając całość rózgą. Przełóż deser do słoiczków lub miseczek i wstaw na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem udekoruj go listkami mięty.
Ocet truskawkowy
To produkt, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji. Przyrządzenie octu truskawkowego jest banalnie proste i wymaga użycia zaledwie kilku składników, tj. truskawek, octu jabłkowego, syropu z agawy oraz skórki z cytryny.
Opłucz owoce pod bieżącą wodą, osusz i usuń z nich szypułki. Potnij je na ćwiartki i wrzuć wraz ze skórką z cytryny do butelki o szerokiej szyjce. Zalej zawartość naczynia syropem z agawy oraz sokiem z cytryny i delikatnie potrząśnij – tak przygotowaną miksturę trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok. trzy tygodnie. Po tym czasie przecedź płyn do nowych butelek.
Dżem truskawkowy
Trudno wyobrazić sobie przetwory z truskawek bez gęstego, aromatycznego dżemu. Jeśli zależy ci na jak najprostszym przepisie, zastosuj ten uwzględniający dwa produkty – owoce oraz cukier żelujący.
Opłucz i osusz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki. Pokrój je na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, zasyp cukrem żelującym i wymieszaj. Trzymaj je przez kilka godzin pod przykryciem, najlepiej w chłodnym miejscu.
Zagotuj zawartość garnka, cały czas mieszając – gdy truskawki zaczną wrzeć, kontynuuj obróbkę termiczną jeszcze przez kilka minut. Przelej dżem do suchych i czystych słoików – szczelnie je zakręć i pozostaw do ostygnięcia.
Chipsy truskawkowe
To przysmak, który można spożywać solo lub jako dodatek do deserów. Jak przyrządzić chipsy truskawkowe? Jedyne, co musisz zrobić, to pokroić truskawki w cienkie plastry, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem pudrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-55 stopni (funkcja termoobiegu). Proces suszenia trwa od sześciu do 10 godzin – w międzyczasie obracaj owoce na drugą stronę. W razie potrzeby możesz oprószyć je dodatkową porcją cukru.
Kombucha truskawkowa
Kombucha wśród przetworów z truskawek? Dlaczego nie! Warto sięgnąć po nią nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również szereg prozdrowotnych właściwości. Jak wyczarować ją w zaciszu własnej kuchni?
Zaparz czarną herbatę, wsyp do niej cukier i ostudź – gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, przecedź ją do słoika, dodaj żywą kombuchę i dorzuć grzybek SCOBY. Przykryj naczynie gazą i pozostaw tak na kilka dni.
Usuń ze słoika grzybek i część płynu, wrzuć do niego pokrojone truskawki i odstaw całość na trzy dni. Po tym czasie przelej napój do butelek – pamiętaj, aby przechowywać je w temperaturze pokojowej i regularnie upuszczać z nich gaz. Na koniec możesz wstawić je do lodówki.
Wino truskawkowe
Prawdziwa uczta dla podniebienia i to nie tylko dla miłośników owocowych trunków. Jego przygotowanie nie powinno przysporzyć ci większych problemów – potrzebujesz do tego kilku podstawowych składników, tj. truskawek, kwasku cytrynowego, cukru, wody, mocnej herbaty oraz drożdży winiarskich z pożywką.
Umyj i osusz truskawki, usuń z nich szypułki i zgnieć widelcem. Ugotuj syrop z wody oraz cukru – po ostygnięciu zalej nim owoce i dodaj do nich drożdże, herbatę oraz kwasek cytrynowy. Po kilku dniach dolej kolejną porcję syropu. Kontynuuj proces fermentacji, a gdy ten się zakończy, przefiltruj płyn i trzymaj go przez cztery miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu.
Truskawki janginizowane
Wśród twoich przetworów z truskawek nie może zabraknąć owoców janginizowanych, czyli duszonych we własnym soku. W jaki sposób powstają? Pierwszym etapem jest umycie i osuszenie truskawek oraz usunięcie z nich szypułek. Następnie należy wrzucić owoce do słoików, dokładnie je zakręcić i poddać procesowi pasteryzacji. Gotowe!
Jak zrobić pyszne przetwory z truskawek? Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników.
1. Tradycyjna konfitura truskawkowa (przepis z 1904r.)
Zobacz przepisTradycyjna konfitura truskawkowa (przepis z 1904r.) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
2. Dżem truskawkowy z kawałkami owoców
Zobacz przepisDżem truskawkowy z kawałkami owoców / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
3. Nalewka z truskawek
Zobacz przepisNalewka z truskawek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Nalewka truskawkowa
Zobacz przepisNalewka truskawkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi
Zobacz przepisKonfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz także:
Jak ugotować kalafiora? Triki, które każdy kucharz powinien znać »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »