Fot. 123RF
O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o szparagach we Francji pochodzi dopiero z XV wieku. Z kolei w Polsce pojawiły się one dopiero w wieku XVIII. Współcześnie zajadają się nimi smakosze na całym świecie, doceniając ich smak i wartości odżywcze.
Czym różnią się białe szparagi od zielonych i fioletowych?
W sklepach możemy znaleźć trzy rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe. Chociaż nie wszyscy o tym wiedzą, są one pędami tego samego gatunku, a różnice w barwie wynikają z metody uprawy. Niektórym szparagom pozwala się wyrosnąć wysoko ponad ziemię, dzięki czemu zyskują zieloną barwę. Ich charakterystyczna cechą jest to, że są najcieńsze, najbardziej aromatyczne i wyraziste w smaku.
Z kolei białe szparagi rosną pod ziemią w wysokich kopcach. Z powodu braku dostępu do słońca, nie wytwarza się w nich chlorofil, odpowiedzialny za zieloną barwę. Odmiana biała jest średniej grubości, a jej smak określa się jako łagodny i bardzo delikatny. Jedynym minusem tej odmiany szparagów jest fakt, że ich skórkę należy obrać, przez co tracą one sporą część składników odżywczych.
Szparagi fioletowe są odmianą najtrudniejszą w uprawie, co również wpływa na ich cenę. Ta odmiana rośnie nad ziemią, jednak musi być zebrana w odpowiednim momencie, zanim słońce sprawi, że zmienią swój kolor na zielony.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem! Kliknij!
Właściwości szparagów
Mamy bardzo cenną informację dla wszystkich osób, które starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Bez obaw możecie sięgać po szparagi, gdyż w 100 gramach tego warzywa znajduję się zaledwie 18 kcal. Mimo że są one niskokaloryczne, a 95 proc. to sama woda, zawierają w sobie wiele potrzebnych nam witamin i soli mineralnych. Dodatkowo, w szparagach znajdziemy sporo błonnika, czyli substancji, która przyśpiesza nasz metabolizm oraz inuliny, odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Jedząc szparagi, dostarczamy naszemu organizmowi m.in. sporą dawkę witaminy C i E, które mają ogromny wpływ na naszą odporność, jednocześnie pomagając nam na długo zachować młody wygląd. Ponadto, w szparagach znajdziemy również cenny beta karoten, odpowiedzialny za m.in. wspomaganie widzenia oraz odpowiednią kondycję naszej skóry.
Włączając szparagi do diety, dostarczamy do naszego organizmu także wapń, fosfor oraz potas. Dwa pierwsze pierwiastki są dla człowieka niezbędne, ponieważ pozwalają zadbać o odpowiednią kondycję kości i zębów. Z kolei za sprawą potasu, szparagi mają właściwości moczopędne. Zajadanie tych warzyw zaleca się także kobietom w ciąży, ponieważ są one świetnym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju dziecka.
Ponadto, substancja ta spowalnia procesy starzenia organizmu, wspiera regenerację uszkodzonych komórek, a także wspomaga pracę układu krążenia, przeciwdziałając wielu groźnym chorobom. Szparagi powinno się jadać także ze względu na obecność asparaginy, oddziałującej na pracę nerek, a także glutanionu, który wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, a nawet zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera. Dodatkowo w szparagach znajdziemy sporo błonnika, czyli substancji, która przyśpiesza nasz metabolizm oraz inuliny, odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Kto nie powinien jeść szparagów?
Niestety, istnieje pewna grupa ludzi, która nie powinna sięgać po szparagi. Należą do niej między innymi osoby, które cierpią na dnę moczanową i kamienie nerkowe. Wynika to z faktu, że szparagi zawierają w sobie dużo puryn, które przyczyniają się do gromadzenia kwasu moczowego w organizmie. Prócz tego, na szparagi uważać powinny osoby, mające problemy z perystaltyką jelit, ponieważ w ich przypadku warzywa te mogą powodować wzdęcia.
Jak najlepiej spożywać szparagi?
Szparagi najlepiej będą smakowały jeżeli zdecydujemy się przygotować je na parze. Tak przygotowane, nie stracą zbyt wielu wartościowych składników. Doskonale smakują również te grillowane lub bardzo krótko gotowane. W kwestii serwowania szparagów panuje spora dowolność. Warto wybierać delikatne dodatki, które nie stłumią ich smaku. Klasycznie podaje się je w asyście bułki tartej smażonej na maśle lub dressingu przygotowanego na bazie oliwy i cytryny.
Zobacz też: Pomysłowe dania ze szparagami. Kliknij!
Tekst: Gabriela Machaczka