Ciasta na Boże Narodzenie

Kanapki jadamy niemal każdego dnia, to sprawdzony posiłek serwowanym na śniadanie, kolację, czy drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Jednak ta kanapka, przysmak portugalskich marynarzy, będzie idealną opcją rónież na obiad. Sprawdź, jak przygotować danie o nazwie francesinha, czyli sycącą kanapkę wypełnioną soczystym mięsem wołowym.

Francesinha, portugalska kanapka, jak ją zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Francuzi mają swoją croque madame, czyli kanapkę z tostów francuskich podawaną z jajkiem, żółtym serem i szynką. W Portugalii jada się natomiast francesinhnę, co przetłumaczyć możemy jako "małą francuzkę". Jeżeli będziesz miał okazję odwiedzić jedno z najpiękniejszych portugalskich miast, czyli Porto, koniecznie zatrzymaj się w jednej z restauracji serwujący ten lokalny przysmak. To danie jest niezwykle sycące, dlatego podczas wycieczki z powodzeniem możesz zamówić je na obiad. Co jest sekretem tej tradycyjnej potrawy? Na to i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Tarta z resztek. 5 pomysłów na szybki obiad lub gorącą kolację

Francesinha – kanpaka portugalskich marynarzy

Francesinhnę stworzył Daniel da Silva, który przebywał na emigracji we Francji. Tam właśnie zachwycił croque monsieur, kanapką, która była inspiracją do stworzenia portugalskiej wersji dania. "Małą francuzkę" zaczęto serwować ją w 1953 roku w restauracji „A Regaleira” w Porto, dzięki czemu stała się jednym z kulinarnych symboli miasta. 

Bazą francesinhy jest chleb tostowy, jednak najważniejszą rolę odgrywa tu środek kanapki, zawiera kilka rodzajów mięs, w tym kawałek pieczonej wołowiny, świeżą kiełbasę oraz szynkę znaną jako linguiça. Wierzch kanapki obłożony jest roztopionym żółtym serem, zwieńczeniem dania jest natomiast spora ilość sosu pomidorowego z dodatkiem ciemnego piwa. Jeżeli mamy ochotę na wyjątkowo bogatą wersję, warto wybrać francesinhnę z jajkiem sadzonym. Potrawę wiele osób może uznać za wariację na temat fast-foodu, ponieważ podaje się ją w towarzystwie frytek.  

Steki wołowe – sekret francesinhy

Żadnemu wielbicielowi mięsa nie trzeba tłumaczyć, że odpowiednio przyrządzony wołowy stek, to prawdziwy raj dla podniebienia. Oczywiście krwiste mięso nie jest dla wszystkich. Warto jednak pamiętać, że podczas smażenia steka nie należy zbyt długo trzymać go na patelni. Może wyjść wówczas twardy i trudny do pogryzienia. Nie zapomnij również dobrze rozgrzać patelni oraz powstrzymać się z dodaniem soli i pieprzu do samego końca smażenia.

Warto dodać również, że steki wołowe mają wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim są świetnym źródłem białka, które jest niezbędną substancją budulcową organizmu, świetnie wpływa na pracę mięśni oraz sprawia, że po posiłku długo czujemy się syci. W wołowinie znajduje się także sporo witamin z grupy B oraz substancji mineralnych: fosforu, potasu, magnezu, wapnia i sodu. 

Jak przygotować francesinhę?

Jeżeli w najbliższym czasie nie możesz pozwolić sobie na podróż do Portugalii, koniecznie spróbuj odtworzyć przepis na francesinhę w domu, w nieco uproszczonej wersji.

Składniki

  • dwie kromki chleba tostowego, 
  • stek wołowy, 
  • kawałek kiełbasy, 
  • plaster szynki wieprzowej,
  • dwa plastry żółtego sera,
  • jajko,
  • masło.

Sos:

  • 120 ml przecieru pomidorowego, 
  • 120 ml ciemnego piwa,
  • mała marchewka, 
  • mała szalotka, 
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz.

Zacznij od obrania marchewki, następnie pokrój ją w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę oraz poszatkuj szalotkę. Na patelnię wlej sporą łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż na niej szalotkę, czosnek, marchew, dodaj przecier pomidorowy, piwo, liść laurowy, sól i pieprz do smaku, duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej oliwę, usmaż steka z obu stron, na koniec dopraw go solą i pieprzem do smaku. Zdejmuj steka i podsmaż plasterki kiełbasy. W międzyczasie na maśle usmaż jajko sadzone. Na talerzu wyłóż kromkę chleba tostowego, steka, podsmażone kiełbaski i szynkę, całość przykryj drugą kromką. Dodaj ser, ułóż jajko sadzone, następnie wylej gorący sos. Kanapkę możesz podawać z frytkami. 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, wikipedia.pl, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »

Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »

Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1459

30 min
10
Desery Łatwy piernik zaparzany

Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.

Odsłon: 446

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6