Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy owsianka jest zdrowa?
- Jak często jeść owsiankę?
- Czy owsianka jest kaloryczna?
- Jak zrobić owsiankę według Ani Lewandowskiej?
Śniadania to najważniejszy posiłek dnia - na pewno nieraz już to słyszałeś. Niestety, o poranku często jesteśmy zabiegani i myślimy tylko o tym, żeby zjeść cokolwiek. Tymczasem istnieje wiele zdrowych i jednocześnie prostych oraz szybkich pomysłów na pierwsze danie dnia. Jednym z nich jest pyszna owsianka. Dlaczego warto ją jeść i jaką poleca Ania Lewandowska?
Sprawdź także: Kryzys ekonomiczny - czy musztarda stanie się towarem deficytowym?
Czy owsianka jest zdrowa?
Choć talerz owsianki z samego rana to duża dawka węglowodanów, to również porcja białka i błonnika. Właśnie dlatego takie śniadanie doda siły i energii, bez powodowania nieprzyjemnego obciążenia żołądka. Bazą słodkiej przekąski są płatki owsiane, które zawierają wiele cennych dla organizmu składników. Czy owsianka jest zdrowa? Jak najbardziej - warto ją jeść regularnie.
Płatki owsiane są bogate w witaminy, m.in. te z grupy B. Ich regularne spożywanie poprawia pamięć i pomoże uporać się ze stresem. Owsianka dostarcza też selen, żelazo i magnez, które chronią przed zmęczeniem, drażliwością i utrzymają organizm w dobrej kondycji na dłużej. Wiele korzyści przyniesie też błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości. To również on obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Ze względu na obecność kwasu foliowego, płatki owsiane powinny włączyć do swojej diety również przyszłe mamy. Ponadto owies posiada także właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu pomoże obniżyć ryzyko zachorowania na raka.
Prozdrowotne działanie mają również dodatki do owsianki - wybieraj świeże owoce, gorzką czekoladę, orzechy, cynamon i kakao lub miód. To one korzystnie wpłyną na organizm.
Sprawdź także: Wrzuć do owsianki, a schudniesz. Oto dodatki, które wspomogą odchudzanie
Jak często jeść owsiankę?
Owsiankę można włączyć do regularnej diety i jeść prawie codziennie. Nie można jednak przesadzać z jej ilością. Pamiętaj, że owsianka to źródło węglowodanów, a tych lepiej nie spożywać zbyt wiele. Jedząc owsiankę regularnie, pij też dużo wody, aby pomóc organizmowi w pozbywaniu się resztek pokarmowych.
Czy owsianka jest kaloryczna?
Owsianka może być dietetyczna, jeśli jest jedzona w odpowiednich, niezbyt dużych porcjach. Płatki owsiane to źródło zdrowych i niezbędnych do funkcjonowania organizmu węglowodanów, które należy sobie dawkować, ale nie należy się ich całkowicie wystrzegać.
Dużym błędem natomiast przy przygotowaniu owsianki będzie dodanie cukru. Unikaj tego białego, brązowego, a miodu dodawaj najwyżej łyżeczkę. Lepiej dosładzać owsiankę świeżymi owocami lub ewentualnie „podkręcić" jej smak wiórkami kokosowymi czy cynamonem.
Ze względu na dietetyczność owsianki i dużą zawartość błonnika, który przyspiesza metabolizm, po takie śniadanie chętnie sięgają sportowcy lub osoby dbające o sylwetkę. Wśród miłośników słodkiej przekąski, jest też Anna Lewandowska, która swoją wersję owsianki przygotowuje w pięć minut.
Jak zrobić owsiankę Ani Lewandowskiej?
Wykonanie śniadania inspirowanego przepisem Ani Lewandowskiej wcale nie jest trudne i zajmie ci kilka chwil. Czekoladowa owsianka z malinami i czekoladą to wspaniały, słodki początek dnia. Wypróbuj prosty przepis:
Czekoladowa owsianka z malinami według Ani Lewandowskiej
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie / Fot. FaceToFace/REPORTER
Oryginalny przepis na owsiankę Ani Lewandowskiej znajdziesz na kanale trenerki na Instagramie:
Zobacz także:
Tego nie trzymaj na drzwiach lodówki! Nagminne błędy w kuchni »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »