Kryzys musztardowy. Czy musztarda stanie się towarem deficytowym?

Musztarda to jeden z ulubionych sosów, które pojawiają się na polskich stołach. Doskonale sprawdza się do kiełbasy, wędlin czy sałatek. Niestety, do kulinarnego świata coraz częściej docierają wieści, z których wynika, że może czekać nas musztardowy kryzys. Czy na sklepowych półkach naprawdę może zabraknąć musztardy?

Fot.123RF/Picsel

Z czego produkowana jest musztarda? Jej głównym składnikiem są nasiona gorczycy, najczęściej używa się białej, czarnej lub sarepskiej. To właśnie malejące zbiory tego składnika są przyczyną zmniejszonej produkcji musztardy.

Sprawdź także: Jak łączyć smaki? Foodpairing w domu i restauracji

Co jest przyczyną kryzysu musztardowego?

Niepokojąco małe zbiory gorczycy są wynikiem pogarszających się warunków klimatycznych. Wzrost temperatur, brak opadów oraz susze sprawiają, że rolnicy notują coraz niższe zbiory.

Produkcja musztardy ucierpiała również za sprawą wojny toczącej się w Ukrainie. Ponieważ zarówno Ukraina, jak i Rosja, to kraje będące jednymi z najbardziej znaczących eksporterów gorczycy na świecie. Konflikt wpłynął nie tylko na zahamowanie dostaw, ale doprowadził również do znacznego wzrostu cen gorczycy.

Czy w sklepach zabraknie musztardy?

Obecnie chyba już nikogo nie dziwią doniesienia o wszechobecnych problemach gospodarczych, galopującej inflacji oraz wzrostach cen, na niemal każdym produkcie. Kryzys nie ominął również producentów musztardy. Mówi się, że tak złej sytuacji na musztardowym rynku nie było od 25 lat. Dlatego więc możemy spodziewać się wzrostu cen musztardy oraz braków płynności w dostawach do sklepów.

Musztarda dlaczego nie może zabraknąć jej w twojej diecie

Czy warto używać musztardy w swojej kuchni? Zdecydowanie tak. To nie tylko wyrazisty dodatek do mięsnych potraw, czy element dressingów w ulubionych sałatkach. Zawarta w niej gorczyca ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwnowotworowe. Co więcej, korzystnie wpływa również na układ trawienny.

Nasiona gorczycy zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, E oraz K. Nie brakuje im także minerałów takich jak: magnez, wapń, miedź, selen, cynk oraz żelazo. Gorczyca to również źródło białka oraz błonnika. Musztarda to także dobry wybór dla osób, które są na diecie. W jednej łyżeczce tego ostrego sosu znajduje się jedynie około 18 kcal.

Szukasz inspiracji na dania z musztardą? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Musztarda miodowa

 Musztarda miodowa Zobacz przepis

Musztarda miodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Schabowe z musztardą

 Schabowe z musztardą Zobacz przepis

Schabowe z musztardą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki w musztardzie

 Ogórki w musztardzie Zobacz przepis

Ogórki w musztardzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kurczak w musztardzie

 Kurczak w musztardzie Zobacz przepis

Kurczak w musztardzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Żeberka w musztardzie

 Żeberka w musztardzie Zobacz przepis

Żeberka w musztardzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Musztarda fińska

 Musztarda fińska Zobacz przepis

Musztarda fińska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Łosoś pieczony w musztardzie

 Łosoś pieczony w musztardzie Zobacz przepis

Łosoś pieczony w musztardzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Tego nie trzymaj na drzwiach lodówki! Nagminne błędy w kuchni »

Orzechówka: Jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1