Dania jednogarnkowe

Często, podpatrując starszych w kuchni, uczymy się, jak łączyć smaki. Podczas gotowania intuicyjnie dodajemy też składniki do dań, bo czujemy, że będą dobrze ze sobą współgrać. Sztuka dobierania produktów spożywczych w potrawie to foodpairing. Sprawdź, jak zestawiać w kuchni mniej oczywiste aromaty.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Większość ludzi ma swoje ulubione kombinacje smaków, których nie lubi zmieniać. Wiadomo, że do kotleta schabowego pasują ziemniaki i zasmażana kapusta, a kalafior z bułką tartą świetnie komponuje się w towarzystwie jajka sadzonego.

Mimo wszystko, po pewnym czasie, poszukujemy nowych, ciekawych dań, a co za tym idzie - kolejnych połączeń aromatów. Czasami wystarczy przecież dodać jeden składnik, aby stworzyć całkowicie inną potrawę. Sprawdź, jak łączyć smaki i co to jest foodpairing.

Sprawdź także: Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Foodpairing w domu i restauracji

Na czym tak właściwie polega foodpairing? To sposób łączenia smaków o podobnych lub zupełnie odmiennych cechach, które razem tworzą zgrane kompozycje na talerzu.

Kucharze, wymyślając nowe dania, współpracują z naukowcami, którzy dokonują analizy chemicznej aromatów danego składnika i na podstawie podobieństw lub kontrastów składu chemicznego dobierają idealne pary produktów spożywczych. W ten sposób szefowie kuchni odkrywają niespotykane dotychczas połączenia, które przekładają się na ciekawe potrawy. 

Oprócz foodpairingu znane są też m.in. coffeepairing, czyli sztuka łączenia kawy z daniami, winepairing - umiejętność dobierania wina do dań oraz cocktailpairing - serwowanie odpowiednich drinków, dostosowanych do potraw.

Zobacz: Sałatka pomidorowo-morelowa

Historia foodpairingu

Pojęcie foodpairingu pojawiło się całkiem niedawno. Za prekursora tej dziedziny uznaje się szefa kuchni molekularnej Hestona Blumenthala, który poszukiwał niebanalnych aromatów i odkrył niecodzienne połączenie białej czekolady i kawioru. Nie wiedział on jednak, dlaczego te smaki do siebie pasują. Poprosił więc naukowców o analizę składników. Okazało się, że dwa użyte produkty mają w zapachu te same związki chemiczne. Ich zbliżony aromat wskazywał więc na to, że smak również będzie podobny.

Foodpairing jest bardzo skomplikowaną i czasochłonną dziedziną. Inny szef kuchni - Ferran Adrià - zamknął nawet restaurację na pół roku, aby skomponować jedno, niecodzienne danie. Niestety, należy wciąż pamiętać, nie wszystkie słodkie produkty się ze sobą dobrze komponują, a słone tworzą od razu idealne danie. To balans pomiędzy aromatami czyni potrawę najlepszą. Jest to tym trudniejsze, że często smak produktów ulega dodatkowo zmianie pod wpływem obróbki cieplnej. W takim razie, jak łączyć smaki, aby na pewno do siebie pasowały?

Jak łączyć smaki?

Foodpairing w domu odbywa się niemal codziennie. Przygotowując śniadanie, obiad czy kolację decydujesz się na określone produkty. Pewne smaki są ci dobrze znane - nauczyłeś się ich od rodziców czy dziadków albo podpatrzyłeś w książkach, czy serwisach kulinarnych. Takie połączenia jak wino i sery, ryba i cytryna, gruszka i ser pleśniowy, kaczka i jabłka, pomidor i bazylia, ogórek i koperek, czekolada i chilli lub banan i pietruszka są bardziej klasyczne i stosowane w kuchni codziennej.

Istnieje jednak szereg bardziej oryginalnych kombinacji, o których mało kto słyszał. Jak łączyć smaki, aby do siebie pasowały? Możesz wypróbować poniższych zestawień i przekonać się, czy wpisują się w twoje gusta:

  • lody waniliowe z oliwą - oliwa wspaniale podkreśla waniliowy smak mrożonego deseru,  
  • kawa i czosnek - taki napój jest popularny w Gruzji. Czosnek praży się na patelni wraz z ziarnami (jeszcze przed parzeniem), aby wydobyć aromat kawy,
  • ogórki i truskawki - połączenie dwóch soczystych składników świetnie sprawdzi się w sałatce lub koktajlu,
  • pomidory i truskawki - produkty, które idealnie pasują do sałatek czy zup. Dodaj do nich jeszcze mozzarellę, która uzupełni danie,
  • groch i morela - połączenie to znajdziesz np. w świątecznym daniu, czyli białej kapuście z grochem, morelami i rodzynkami,
  • imbir i feta - ostry i wyrazisty smak imbiru to rewelacyjny dodatek do słonego sera. Połącz je np. w sałatce z lekko słodkim burakiem lub marchewką,
  • marakuja i ostrygi - słodki sos z marakui świetnie przełamuje lekko słony posmak owoców morza,
  • szparagi i wiśnie - szparagi w owocowym sosie naprawdę przepysznie smakują - składniki wzajemnie się uzupełniają,
  • ser i czekolada - tak właściwie to wyrazisty parmezan i gorzka czekolada. Pasują do siebie ze względu na wspólne, orzechowe aromaty,
  • jajka i jogurt - przygotuj jajka po turecku, a dowiesz się, jak smakuje to połączenie. Możesz też spróbować tostów francuskich - zamiast mleka, użyj właśnie mieszanki jajek i jogurtu,
  • bekon i masło orzechowe - z tego połączenia powstaje smak umami (jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka), czyli prawdziwa kulinarna rozkosz. W lecie dodaj oba składniki do pancakes lub albo użyj ich w burgerze,
  • mandarynki i tymianek - ziołowy aromat pięknie komponuje się ze słodyczą owoców.

Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, jest naprawdę ciekawa i skomplikowana. Wypróbuj sprawdzone dania naszych użytkowników i przekonaj się, czy ci smakują:

1. Gruszki z serem pleśniowym

 Gruszki z serem pleśniowym Zobacz przepis

Gruszki z serem pleśniowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka po turecku

 Jajka po turecku Zobacz przepis

Jajka po turecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Koktajl z bananem i natką pietruszki

 Koktajl z bananem i natką pietruszki Zobacz przepis

Koktajl z bananem i natką pietruszki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z truskawkami i szparagami

 Sałatka z truskawkami i szparagami Zobacz przepis

Sałatka z truskawkami i szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Prosta sałatka warzywno-owocowa

 Prosta sałatka warzywno-owocowa Zobacz przepis

Sałatka z mandarynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z truskawkami i pistacjami

 Sałatka z truskawkami i pistacjami Zobacz przepis

Sałatka z truskawkami i pistacjami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z kurczakiem i truskawkami

 Sałatka z kurczakiem i truskawkami Zobacz przepis

Sałatka z kurczakiem i truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Domowe masło orzechowe z owocami

 Domowe masło orzechowe z owocami Zobacz przepis

Domowe masło orzechowe z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kaczka z jabłkami

 Kaczka z jabłkami Zobacz przepis

Kaczka z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kiedy pić wodę? To najlepsza pora dnia »

Orzechówka: Jakie ma właściwości? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pocałunek Murzynka z Izaurą

Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...

Odsłon: 6989

30 min
36
Ciasta Ciasto Merkucjo

Dzisiaj ciasto które przygotowałam według przepisu Smaker. Oto link do przepi...

Odsłon: 1466

60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

0
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4