Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Zalecenie 1: Więcej warzyw i błonnika
- Zalecenie 2: Unikanie wysoko przetworzonych węglowodanów
- Zalecenie 3: Obniżenie ilości cukru w diecie
- Zalecenie 4: Eliminacja utwardzonych tłuszczów
- Zalecenie 5: Nieprzejmowanie się kaloriami
- Jakie są zdrowe posiłki? (przepisy)
Co jakiś czas, docierają do nas informacje o odkryciu kolejnej diety cud, dzięki której w krótkim czasie zmienimy nasze życie i stracimy wszystkie zbędne kilogramy. Niestety, większość z nich została zweryfikowana przez życie i ostatecznie zasiliła bardzo długą listę nieskutecznych planów żywieniowych.
Są jednak diety, które przetrwały próbę czasu i, mimo upływu lat, w dalszym ciągu są rekomendowane zarówno przez dietetyków, jak i osoby gubiące kilogramy. Chociaż wiele je różni, posiadają również kilka punktów wspólnych. Wielu specjalistów zakłada, iż właśnie w nich tkwi sekret skutecznej diety odchudzającej i wypracujemy zdrowe nawyki żywieniowe. Oto zalecenia, łączące większość skutecznych i zdrowych diet.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Spożywanie warzyw i błonnika w dużych ilościach
Z tym że warzywa są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych, nie dyskutuje żaden dietetyk. Zawarte w nich witaminy i mikroelementy sprawiają, że nasz organizm poprawnie rozwija się i funkcjonuje. Dlatego też każda zrównoważona dieta zawiera w sobie bardzo dużo warzyw. Jest to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu, bez zjadania pustych kalorii.
Co więcej, wiele badań wykazało, iż osoby regularnie spożywające warzywa, są w znacznie mniejszym stopniu zagrożone wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Równie istotnym elementem skutecznych diet jest błonnik. Dzięki niemu szybciej i dłużej czujemy się najedzeni, a napady wilczego głodu przestają nam zagrażać.
Sprawdź także: Jak zepsuć sałatkę? 7 najbardziej kalorycznych dodatków
Wyeliminowanie wysoko przetworzonych węglowodanów
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego większość diet zaleca nam wyeliminowanie białego pieczywa z naszego jadłospisu? Jest ono produkowane z oczyszczonej, białej mąki, która nie zawiera w sobie zbyt wielu substancji odżywczych ani błonnika. W ten sposób dostarczamy do naszego organizmu sporo pustych kalorii, które poza energią, nie oferują nam nic więcej.
Może to spowodować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, owocujące np. napadami wilczego głodu. Naukowcy udowodnili, iż spożywanie dużej ilości wysoko przetworzonych węglowodanów, może prowadzić m.in. do otyłości, chorób serca oraz cukrzycy typu drugiego. Aby ich uniknąć, należy zadbać, by w naszej diecie pojawiało się jak najwięcej produktów, zawierających pełne, nieoczyszczone ziarna.
Zobacz: Wytrawna jaglanka
Obniżenie ilości cukru w diecie
Jednak nie chodzi tutaj o każdy rodzaj cukru, a jedynie ten, dodawany do żywności przez jej producentów. Większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z faktu, ile dodatkowego cukru potrafimy zjeść w ciągu dnia. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać 25 gramów (ok. 5 łyżeczek) w przypadku kobiet i 38 gramów (ok. 8 łyżeczek) w przypadku mężczyzn.
Tymczasem szklanka coli lub dosładzanego napoju owocowego, może zawierać w sobie go tyle, co zalecana dzienna dawka tej substancji. Nadmiar cukru w diecie może bezpośrednio wpływać na otyłość, dlatego wiele diet zaleca jego eliminację. Na szczęście nie powinniśmy się obawiać naturalnego cukru obecnego np. w owocach. To właśnie nim możemy bez wyrzutów sumienia osładzać sobie życie.
Sprawdź też: 6 naturalnych zamienników cukru
Wyeliminowanie utwardzonych tłuszczów roślinnych
Kolejną cechą wspólną większości skutecznych diet, jest redukcja ilości niezdrowych tłuszczów. Niestety, zjadamy ich zdecydowanie za dużo, a ich wpływ na nasz organizm jest daleki od pozytywnego. Podwyższony cholesterol, choroby serca, a nawet nowotwory, to tylko niektóre z chorób, które mogą być spowodowane obecnością zbyt dużej ilości tłuszczów trans w diecie.
Warto jednak pamiętać, że nie każdy tłuszcz ma zgubny wpływ na nasz organizm. Dla naszego zdrowia zupełnie bezpieczne są choćby kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziemy np. w oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym.
Nieprzejmowanie się kaloriami
Wielu z nas uważa, że kalorie są najlepszą metodą, pozwalającą ocenić czy posiłek jest zdrowy, czy nie. Tymczasem jest spora różnica pomiędzy 200 kaloriami, które zjemy pod postacią warzyw, a batonikiem, mającym taką samą wartość energetyczną.
Oczywiście, kalorie nie są informacją, którą możemy zupełnie zbagatelizować, jednak znacznie bardziej powinniśmy się skupić na substancjach odżywczych, zawartych w danym produkcie. Czytając etykiety, zwracajmy uwagę ile dodanego cukru lub niezdrowego tłuszczu znajdziemy w produktach. Te informacje powiedzą nam zdecydowanie więcej o danym towarze niż liczba kalorii.
Większość skutecznych diet przedkłada produkty zdrowe ponad te niskokaloryczne, dzięki czemu oferują nam urozmaicone i naprawdę smaczne jadłospisy. W ten sposób łatwiejszym staje się zrealizowanie dietetycznych postanowień i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, a zrzucenie wagi będzie jedynie naturalnym efektem ubocznym zmiany stylu życia.
1. Śniadaniowa bomba witaminowa
Koktajl z błonnikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Pełnoziarnista kanapka z pieczonym indykiem, rzodkiewką, sałatą i pomidorem
Pełnoziarnista kanapka przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Dietetyczny gulasz z piersi kurczaka
Jak zrobić dietetyczny gulasz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Dietetyczny deser z kaszą jaglaną
Jak zrobić dietetyczny deser? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Dietetyczna pizza na owsianym spodzie
Jak zrobić dietetyczną pizzę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Makaron: Rodzaje, wartości odżywcze i kaloryczność »