Dania jednogarnkowe

Według badań, błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz kilku innych nowotworów złośliwych. Jak to działa, co jeść i w jakich ilościach żeby się skutecznie chronić?

Czy zwykły chleb może blokować rozwój raka?      Fot. 123RF.COM/PICSEL


Czym jest błonnik? To przeróżne substancje zawarte w żywności, które nie są trawione w organizmie. Mimo to, są bardzo ważnymi składnikami pokarmowymi regulującymi pracę układu pokarmowego. Bogatym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki, makarony, a także warzywa strączkowe, brukselka, brokuły, jagody, awokado.

Badania National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, trwające 7 lat i obejmujące 293 tysiące mężczyzn i 198 tysięcy kobiet, mówią, że błonnik jest dla nas bardzo ważny. Osoby, które jadły około 28 gramów błonnika pochodzącego ze zbóż i produktów pełnoziarnistych miały mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita cienkiego. Kobiety w wieku pomenopauzalnym, które jadły ok. 26 gramów błonnika dziennie były o 13 proc. mniej narażone na raka piersi.


Zboże to więcej niż jedzenie. Kliknij!

zboże


W innych badaniach, Larsson i jego współpracownicy obserwowali 61 tys. kobiet przez prawie 15 lat. Wykazali oni, że jedzenie powyżej 4,5 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie obniżało ryzyko nowotworu okrężnicy o 35 proc. w porównaniu do diety zawierającej mniej niż 1,5 porcji.

Aby zjeść 5 porcji produktów pełnoziarnistych, trzeba codziennie wybrać 5 z poniższych:

- 1 kromka chleba pełnoziarnistego,
- 1 mała bułka pełnoziarnista,
- 1/2 szklanki makaronu pełnoziarnistego,
- 1/2 szklanki kaszy,
- 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego,
- 3 łyżki płatków owsianych.


Jakie są rodzaje chleba? Kliknij!

różne rodzaje chleba


Dlaczego błonnik zwalcza raka?

Naukowcy mają kilka teorii dotyczących przyczyn tak cudownych właściwości błonnika.

- Dzięki temu składnikowi odżywczemu, szybciej i sprawniej trawimy - kontakt z potencjalnymi substancjami karcynogennymi z jedzenia jest skracany.
- Błonnik wiąże kwasy tłuszczowe i substancje, które mogą wywołać raka, które pojawiają się w przewodzie pokarmowym.
- Dzięki błonnikowi rozwija się korzystna mikroflora jelitowa, a pH się obniża.
- Błonnik pobudza fermentację w jelitach, dzięki czemu pojawiają się w nich kwasy tłuszczowe - kwas masłowy, octowy i propionowy. Kwasy te zatrzymują rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Niektóre badania mówią też, że błonnik zmniejsza ryzyko raka przełyku. Nie jest to jednak aż tak dobrze udokumentowane jak działanie w stosunku do raka jelita.

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka, ale ma też inne korzyści. Jest na przykład zalecana osobom będącym na diecie odchudzającej. W jelicie błonnik zwiększa swoją objętość, powodując uczucie sytości. Zobacz więcej na temat odchudzania >>

Chcecie wiedzieć więcej o niepozornym błonniku? Dajcie znać w komentarzach, na pewno rozwiniemy ten temat!

Wino jest lekarstwem na raka? Kliknij!

mężczyzna w ciemnych okularach z kieliszkiem wina w ręku.

Zobacz też: Niebezpieczne pleśni w chlebaku

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło:
Zalega J., Szostak-Węgierek D. "Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1992

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1450

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 343

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4