Spis treści:
- Krzyca - wartości odżywcze
- Krzyca - właściwości zdrowotne
- Dlaczego warto jeść krzycę?
- Krzyca w kuchni
- Co zrobić z mąki z krzycy?
- Krzyca - przeciwwskazania
Może jednak warto wybrać mąkę, która jest bardziej wartościowa i niezwykle smaczna niż pszenna? Po produkt, który znany był już wiele, wiele lat temu? To właśnie krzyca, czyli tak zwane żyto świętojańskie - najstarsza odmiana żyta, która została nieco zapomniana, a o której robi się dziś znowu coraz głośniej. Dzięki temu obecnie możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością mąkę z krzycy, która doskonale sprawdza się w kuchni. Przede wszystkim jest zdrowa i naprawdę wartościowa dla organizmu. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i jak to zrobić?

Krzyca - wartości odżywcze
Co takiego kryje w sobie krzyca? Wartości odżywcze tego zboża są dużo bardziej imponujące niż pszenicy. Właśnie dzięki temu powoli wraca do łask, na półki sklepowe i na polskie stoły. Kiedyś używano jej do wypiekania pieczywa o delikatnym smaku, dziś zaś można korzystać z niej na wiele przeróżnych sposobów. Dlaczego warto?
Krzyca to mnóstwo błonnika. Na 100 gramów mąki z krzycy przypada aż 16 gramów tej substancji. Dzięki temu wypieki z krzycy są dobre dla jelit i flory bakteryjnej, ułatwiają wypróżnianie się, ale również sprawiają, że dłużej jesteśmy syci. Tak, mąka z krzycy nie należy do niskokalorycznych - 100 gramów to 327 kcal. Jednak nie zmienia to faktu, że dzięki dużej zawartości błonnika i właśnie wysokiej kaloryczności, chleb czy przekąski z krzycy są w stanie szybko zaspokoić głód. Nawet wtedy, gdy zjemy ich mniejszą ilość.
Za to odpowiadają również węglowodany, których w 100 gramach mąki z krzycy znajdziemy 56 gramów. W większości są to węglowodany złożone, a zatem te idealne dla naszego organizmu, które nie podnoszą szybko poziomu glukozy we krwi. Oprócz tego mąka z krzycy to również białko - aż 14 gramów w 100 gramach produktu. Dzięki temu produkty spożywcze z krzycy zaspokajają również dużą część zapotrzebowania na proteiny.
Zobacz: Tatar z łososia na pumperniklu
Krzyca - właściwości zdrowotne
To oczywiście nie wszystko, co ma do zaoferowania krzyca. Właściwości zdrowotne tego ziarna także powinny zwrócić waszą uwagę. Co oprócz błonnika, białka i węglowodanów zapewnia nam krzyca? Przede wszystkim jest to zboże bogate w sterole, a zatem związki organiczne, które ograniczają wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, obniżają stężenie cholesterolu we krwi. To doskonała wiadomość dla osób, które narażone są na choroby sercowo-naczyniowe spowodowane właśnie wysokim stężeniem cholesterolu.
Oprócz steroli krzyca zawiera również duże ilości witaminy E, która nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości. To bardzo silny przeciwutleniacz, który wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi między innymi za proces starzenia się komórek, ale również za rozwój wielu chorób, w tym nowotworów. Co ciekawe, mąka z krzycy jest bogata również w fitoestrogeny. To dobra wiadomość dla kobiet, które przechodzą przez ciężki okres menopauzy. Fitoestrogeny, czyli tak zwane roślinne estrogeny, mogą łagodzić dolegliwości podczas menopauzy.
Oczywiście krzyca i mąka z krzycy to również mnóstwo cennych minerałów. Znajdziemy w niej fosfor i wapń, które chronią kości i szkliwo, jod, który dba o zdrową tarczycę, a także sód i potas - minerały odpowiedzialne za prawidłowe ciśnienie krwi. Jak zatem widzicie, krzyca to naprawdę ciekawe zboże, które z pewnością warto uwzględnić w swojej diecie.
Dlaczego warto jeść krzycę?
Prawdopodobnie dobrze wiecie już, dlaczego warto jeść krzycę. A jednak o tym, jak dobry wpływ ma ona na organizm, warto powiedzieć wprost. Przede wszystkim jest to świetna alternatywa dla mąki pszennej, która - wbrew pozorom - nie jest tak dobra dla organizmu, jak mogłoby się wydawać. Zamiast więc zajadać się pustymi kaloriami z mąki pszennej, lepiej zjeść coś wartościowego. Jak na przykład chleb z mąki z krzycy.
Krzyca umożliwia wypiek chleba razowego, który na długo zachowa świeżość. Jeśli jednak boicie się smaku takiego pieczywa, możemy was uspokoić. Nie jest to bardzo kwaśna mąka, a pieczywo z niej wypiekane ma naprawdę delikatny smak. Dlatego spokojnie możecie korzystać z niej w kuchni nie tylko podczas przygotowywania chleba, ale również ciast, kopytek, naleśników czy oczywiście zakwasu.
Krzyca jest idealnym zbożem dla osób, które chcą jeść zdrowo i rozsądnie. Ze względu na dużą zawartość błonnika, zapewnia ona dłuższe uczucie sytości, co jest bardzo wskazane na diecie. Jednak mąka z krzycy polecana jest również diabetykom, którzy powinni unikać produktów wysokoprzetworzonych, takich jak zwykła mąka pszenna.
Krzyca w kuchni
Krzyca w kuchni sprawdzi się idealnie. Doskonale wiecie już, że można zrobić z niej pyszny chleb pełnoziarnisty czy też bułki. Jednak mąka z krzycy sprawdzi się także w przypadku… domowego, długo dojrzewającego piernika czy innych ciast. Oczywiście ze względu na jej ciężkość należy eksperymentować i sprawdzaj, w jakim zestawieniu smakuje najlepiej i jak zachowuje się pod wpływem temperatury. Dobrym sposobem jest zatem dodawanie jej razem z inną, już sprawdzoną mąką. Mąka z krzycy będzie świetnym elementem kopytek, naleśników czy pierogów.
Co zrobić z mąki z krzycy?
Najlepiej zrobić z niej oczywiście chleb. Będzie długo wilgotny i naprawdę przepyszny. Jak go przygotować? Wystarczy 400 gramów mąki, dwie łyżeczki soli, 80 gramów zakwasu (który również można przygotować z mąki z krzycy) oraz 450 mililitrów wody. Do chleba możecie dodać również słonecznik lub inne nasiona.
W dużej misie wymieszajcie zakwas, wodę, sól, a następnie mąkę. Wymieszajcie dokładnie, wyrabiając ciasto tak długo, aż zacznie ono lekko odchodzić od palców. Pamiętajcie jednak, że będzie bardziej lepkie, niż ciasto drożdżowe. Umieśćcie ciasto w formie wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykryjcie foremkę i odstawcie na kilka godzin, by ciasto wyrosło na całą wysokość foremki. Chleb pieczcie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie ostudźcie go na kratce.
Krzyca - przeciwwskazania
Czy jednak ktoś powinien unikać zdrowego ziarna, jakim niewątpliwie jest krzyca? Przeciwwskazania nie są niepokojące, jednak warto mieć je na uwadze. Mąka z krzycy nie jest polecana w nadmiarze przede wszystkim osobom z niedoborami białka i składników mineralnych, gdyż wysoka zawartość błonnika może zaburzać ich wchłanianie. Dodatkowo nie powinny spożywać jej osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy - również z powodu błonnika.
Krzyca niewątpliwie jest interesującym zbożem. Warto pamiętać o nim podczas następnych zakupów. Może przekonacie się, że mąkę pszenną czasem warto zastąpić innym produktem.
Zobacz także:
Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »
Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »
Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »