Treściwe zupy na duży głód

To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, wrześniowe wieczory.

Fot. 123RF/Picsel

Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne części pokarmów, takie jak kości.

Co więcej, opracowanie pierwszych receptur tej potrawy miało istotny wpływ na zacieśnianie więzów społecznych. Znamienne jest odkrycie szkieletu człowieka, który mimo że bezzębny, nie zmarł śmiercią głodową. To pozwoliło wysnuć wniosek, że wspólnota neandertalczyków zaczęła tworzyć zręby opieki nad starszymi, a karmiła ich właśnie zupą.

Jak wskazuje historia, zupa to danie ponadklasowe. Jadana była - i nadal jest - przez wszystkie warstwy społeczne, jako potrawa rozgrzewająca i sycąca. Zupą delektowała się zarówno arystokracja, jak i biedota miast oraz wsi.

Gdy na francuskim dworze Burbonów podawano, powiedzmy, wykwintną cebulową, uliczni handlarze sprzedawali niedrogie danie o znajomo brzmiącej nazwie "restaurant". Właśnie tak po francusku, nazywano zupę. W 1765 paryski przedsiębiorca otworzył lokal wydający jedynie zupy, a nad wejściem umieścił szyld z nazwą, którą dziś określamy jadłodajnie na całym świecie.

Pobierz aplikację smaker

Współcześnie zupy wciąż pozostają w centrum zainteresowania nie tylko kucharzy, ale także naukowców. Z badań wynika, że dieta niskokaloryczna jest o 50 proc. skuteczniejsza, jeśli regularnie pojawia się w niej zupa. Efekty tej diety utrzymują się też dłużej. Osoby, które dwa razy dziennie jadły zupę chudły więcej i na dłużej, niż osoby jedzące zwykłe przekąski. Naukowcy podejrzewają, że ma to związek z niską „gęstością" kaloryczną zupy - musimy zjeść jej objętościowo znacznie więcej niż przekąski w postaci stałej.

Co ciekawe, okazuje się, że Polacy jedzenie zup mają we krwi. Należymy do tych narodów, które najchętniej sięgają po ten rodzaj potraw, w ciągu roku zjadając w sumie około 3,8 miliarda litrów zup. Jeśli chcielibyście dołożyć swój wkład do tych statystyk, nadchodząca jesień jest na to najlepszą porą. Oto kilka ciekawych przepisów, które warto przetestować w najbliższym czasie.

 

1. Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Kwaśnica

Kwaśnica

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Grochówka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Krem z dyni i batatów

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Pikantna zupa z kaczką

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Turecki rosół z kurczaka

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Parzybroda

Parzybroda

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

8. Flaczki z boczniaków

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

9. Zupa paprykowa z klopsikami

Zupa paprykowa z klopsikami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2