Fot. 123RF/Picsel
Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne części pokarmów, takie jak kości.
Co więcej, opracowanie pierwszych receptur tej potrawy miało istotny wpływ na zacieśnianie więzów społecznych. Znamienne jest odkrycie szkieletu człowieka, który mimo że bezzębny, nie zmarł śmiercią głodową. To pozwoliło wysnuć wniosek, że wspólnota neandertalczyków zaczęła tworzyć zręby opieki nad starszymi, a karmiła ich właśnie zupą.
Jak wskazuje historia, zupa to danie ponadklasowe. Jadana była - i nadal jest - przez wszystkie warstwy społeczne, jako potrawa rozgrzewająca i sycąca. Zupą delektowała się zarówno arystokracja, jak i biedota miast oraz wsi.
Gdy na francuskim dworze Burbonów podawano, powiedzmy, wykwintną cebulową, uliczni handlarze sprzedawali niedrogie danie o znajomo brzmiącej nazwie "restaurant". Właśnie tak po francusku, nazywano zupę. W 1765 paryski przedsiębiorca otworzył lokal wydający jedynie zupy, a nad wejściem umieścił szyld z nazwą, którą dziś określamy jadłodajnie na całym świecie.
Współcześnie zupy wciąż pozostają w centrum zainteresowania nie tylko kucharzy, ale także naukowców. Z badań wynika, że dieta niskokaloryczna jest o 50 proc. skuteczniejsza, jeśli regularnie pojawia się w niej zupa. Efekty tej diety utrzymują się też dłużej. Osoby, które dwa razy dziennie jadły zupę chudły więcej i na dłużej, niż osoby jedzące zwykłe przekąski. Naukowcy podejrzewają, że ma to związek z niską „gęstością" kaloryczną zupy - musimy zjeść jej objętościowo znacznie więcej niż przekąski w postaci stałej.
Co ciekawe, okazuje się, że Polacy jedzenie zup mają we krwi. Należymy do tych narodów, które najchętniej sięgają po ten rodzaj potraw, w ciągu roku zjadając w sumie około 3,8 miliarda litrów zup. Jeśli chcielibyście dołożyć swój wkład do tych statystyk, nadchodząca jesień jest na to najlepszą porą. Oto kilka ciekawych przepisów, które warto przetestować w najbliższym czasie.
1. Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
9. Zupa paprykowa z klopsikami
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.