Spis treści:
- Rapini - ulubione warzywo Włochów w twojej kuchni
- Dlaczego warto jeść rapini?
- Jakie właściwości ma rapini?
- Rapini - zastosowanie w kuchni
- Makaron z rapini
Kuchnia włoska kojarzy się większości ze świeżością i nic w tym dziwnego, w końcu wiele przepisów, na których opiera się ta tradycja kulinarna, uwzględnia zastosowanie świeżych warzyw. Do tych najbardziej kojarzonych z Włochami należą te wchodzące w skład włoszczyzny, tj. marchew, pietruszka, por oraz seler. Jednak to nie wszystko, co ten kraj ma nam do zaoferowania. Nieco mniej znanym, ale bardzo smacznym i wartym wspomnienia jest rapini, czyli zielone warzywo liściaste o bardzo charakterystycznym orzechowym smaku z lekką nutką goryczy. Jakie właściwości ma rapini? I dlaczego warto włączyć je do codziennego menu? Poznaj największe zalety.
Sprawdź także: Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej
Rapini - ulubione warzywo Włochów w twojej kuchni
Rapini - ulubione warzywo Włochów o bogatym smaku i szerokim zastosowaniu - to bardzo zdrowy składnik diety śródziemnomorskiej. Inaczej zwane rzepą naciową lub brokułem rabe jest ono jesiennym gatunkiem uprawianym w większości regionów tego europejskiego kraju. Posiada ono liczne zielone łodygi, które dorastają do 35 centymetrów długości i formują szpiczaste liście. Po tym, jak ich pączki dojrzeją ustępują one miejsca niewielkim żółtym kwiatkom - co ciekawe, ta część rośliny jest również chętnie wykorzystywana w świecie kulinarnych zmagań.
Mimo tego, że rapini swoim wyglądem przypomina brokuły, jego smak przyrównuje się raczej do tego właściwego dla migdałów, dzięki czemu doskonale pasuje ono do rozmaitych sałatek, sosów, a nawet dietetycznych smoothies. Dlaczego warto jeść rapini? Istnieje ku temu - co najmniej - kilka powodów. Pierwszym z nich jest wysoka zawartość składników odżywczych, o których więcej informacji znajdziesz w dalszej części tego artykułu.
Dlaczego warto jeść rapini?
Rapini reprezentuje grupę roślin krzyżowych, a to oznacza, że w jego wnętrzu kryje się potężna bomba substancji aktywnych. To właśnie im warzywo to zawdzięcza swój prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Znajdziesz w nim zarówno szereg witamin, w tym witaminy K, A, C oraz te z grupy B, jak również kilka minerałów, na przykład wapń, żelazo oraz magnez. Jednym słowem rzepa naciowa doskonale wpisuje się w założenia niskokalorycznej i gęsto odżywczej diety.
Jakie właściwości ma rapini?
Dodatek rapini do dań pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego - a wszystko to za sprawą obecnego w nim błonnika. Reguluje on rytm wypróżnień, usprawnia pasaż jelitowy, odżywia dobroczynne bakterie, spowalnia opróżnianie żołądka i zapewnia długotrwałą sytość. Jest to zatem idealne uzupełnienie zdrowego menu dla osób borykających się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w tym biegunkami, zaparciami i gazami.
Chcesz zadbać o swój układ krwionośny? W takim razie jak najczęściej sięgaj po powyższe warzywo. Przyczynia się ono do obniżenia poziomu złego cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, który jest bardzo ważny dla zachowania żył i tętnic w dobrym zdrowiu, a dodatkowo zawiera całe mnóstwo antyoksydantów chroniących twój organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników.
Zawarta w rapini witamina A to składnik odżywczy wspomagający dobrą pracę układu odpornościowego. Dba ona o odpowiednie nawilżenie błon śluzowych, spowalnia starzenie skóry i zmniejsza ryzyko przedwczesnej degeneracji siatkówki, wspierając widzenie po zmroku. Warto także zwrócić uwagę na to, że to włoskie warzywo ma do zaoferowania sporą porcję kwasu askorbinowego, który przyczynia się do syntezy kolagenu, zmniejsza ryzyko infekcji układu moczowego i wspiera limfocyty w codziennej obronie organizmu.
Rapini - zastosowanie w kuchni
Rapini warto jeść nie tylko ze względu na jego fantastyczny wpływ na zdrowie - Włosi cenią to warzywo liściaste przede wszystkim za jego niepowtarzalny smak. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tym składnikiem, zacznij od najprostszych rozwiązań. Możesz na przykład wykonać podstawowy przepis z użyciem szpinaku - na przykład makaron lub zapiekankę - i po prostu zamienić go na rapini. Danie z jego dodatkiem nabierze nieco bardziej pikantnego i ziemistego charakteru.
Jeśli makaron i zapiekanki to nie twoja bajka, zaserwuj rapini w formie quiche. Wystarczy, że postawisz na swoją ulubioną mieszankę przypraw, nieco sera koziego i świeże zioła - na przykład kolendrę lub szczypiorek - a wyczarujesz dla swojej rodziny coś naprawdę przepysznego. Innym pomysłem jest połączenie rzepy naciowej z wybraną przez ciebie kaszą i białą rybą. Jej łagodnie orzechowy smak wspaniale podkreśli delikatność rybiego mięsa. Nie przepadasz za kaszami? Śmiało sięgnij po rozwiązanie, jakim jest aromatyczne risotto.
Kolejną apetyczną pozycją z rapini w roli głównej jest zupa minestrone. Wykonaj ją w weekend i zaserwuj paczce przyjaciół w swoim ogródku - twoi goście poczują się niczym w prawdziwej włoskiej restauracji. A może jesteś entuzjastą sałatek? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyczarować świeżą sałatkę z rapini, pomidorkami koktajlowymi - postaw na jak najbardziej kolorową mieszankę - oraz suszonym pomidorom i orzeszkom piniowym.
Makaron z rapini
Nie masz pomysłu na pozycję obiadową, w której pierwsze skrzypce gra rapini? Koniecznie skorzystaj z naszego pomysłu na makaron z tym składnikiem. Miłośnicy włoskich past z pewnością nie przejdą obok niego obojętnie. Do wykonania przepisu na ten smakołyk potrzebujesz tytułowego warzywa, makaronu typu orecchiette, oliwy z oliwek, czosnku, anchois, startego pecorino, startego parmezanu oraz soli i pieprzu.
Makaron z rapini | Fot. Canva Pro
Pokrój rapini na kawałki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź łodyżki, posiekaj je i odstaw do ostygnięcia. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu - pamiętaj o tym, że musi on być zaserwowany al dente. W międzyczasie podsmaż posiekany czosnek i anchois na oliwie z oliwek. W tym miejscu masz zupełną dowolność - możesz drobno pokroić czosnek, rozgnieść go łyżką lub przepuścić przez praskę. Po chwili dorzuć rapini i wszystko lekko podsmaż.
Wlej nieco wody z makaronu na patelnię, aby powstał gęsty i aromatyczny sos. Dokładnie wszystko wymieszaj, odcedź makaron, ale nie pozbywaj się całej wody - na końcu ponownie dołożysz ją do składników znajdujących się na patelni. Zanim zdejmiesz patelnię z ognia, posyp całość przygotowanymi rodzajami sera, aż całość nieco zgęstnieje. Dopraw wszystko do smaku pieprzem i solą, a następnie serwuj z drobno posiekaną świeżą pietruszką lub bazylią.
Źródła: webmd.com, pubmed.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Pięć dodatków do koktajlu z truskawek. Dodadzą energii i pomogą spalić tłuszcz »
Wychodzą miękkie i soczyste. Magda Gessler zdradza sekret idealnych kotletów mielonych »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »