Spis treści:
- Jak przygotować świąteczny obiad dla cukrzyka?
- Co podać na świąteczny obiad bez mięsa?
- Co podać na świąteczny obiad dla osób z wysokim cholesterolem?
- Czym zaskoczyć gości podczas świątecznego obiadu?
- Co podać na świąteczny obiad?
Nasze gusta są przeróżne, czasami także różni nas dieta, którą praktykujemy z powodów osobistych, zdrowotnych czy jeszcze innych, znanych tylko nam. Warto celebrować je także w święta – a może przede wszystkim wtedy. To właśnie sprawia, że świąteczny obiad jest zaskakujący i różnorodny. Oto kilka pomysłów na świąteczne dania, które dopasowują się do naszych różnic.
Sprawdź także: Jak upiec schab, żeby był soczysty? Spróbuj tej marynaty
Świąteczny obiad dla cukrzyka
Cukrzyca nie jest tak rzadką chorobą, jakbyśmy sobie tego życzyli. Według badań z 2018 roku, w Polsce było aż 2,9 miliona dorosłych, którzy chorują na cukrzycę. Można się domyślić, że obecnie tych osób jest jeszcze więcej – cukrzyca to choroba cywilizacyjna, której prędko się nie pozbędziemy. Dlatego warto uwzględnić dania dla osób z cukrzycą podczas świętowania.
Co powinien zawierać świąteczny obiad dla cukrzyka? Najlepszą zupą dla diabetyka będzie czerwony barszcz – klarowny, bez dodatków. Zapomnijcie o uszkach, które zwykle lepione są z ciasta pszennego. Jeśli chcecie sprawić przyjemność diabetykom z rodziny, możecie przygotować dla nich uszka na bazie mąki bezglutenowej. To jednak i tak podnosi indeks glikemiczny. Sam barszcz, na zakwasie, bez dodatku cukru, będzie miał IG zaledwie na poziomie 25.
Świąteczny obiad dla cukrzyka powinien zawierać także pyszną rybę! Na przykład w galarecie bądź po grecku. Tu jednak warto postawić na rybę gotowaną, niesmażoną. Może być przygotowana na przykład na parze. Poza tym ryba po grecku powinna zawierać niewielką ilość marchewki.
Dania, których diabetycy powinni unikać, to przede wszystkim ciasta słodzone cukrem, a także wypiekane z mąki pszennej. Jeśli chcecie zachwycić cukrzyków z waszych rodzin, pieczcie ciasta z mąki razowej, a do słodzenia używajcie nie cukru, lecz miodu.
Świąteczny obiad bez mięsa
Wegetarianizm i weganizm nie są już rzadko spotykanym „dziwactwem". Osoby kiedyś znane jako jarosze mają nareszcie swoje miejsce na ziemi, wiele książek kucharskich ze świetnymi pomysłami bez wykorzystania zwierzęcego białka, restauracji z bezmięsnym jedzeniem i oczywiście ulubione dania, które można przywołać podczas świątecznego obiadu.
Wigilia jest wegetariańska od zawsze (nie licząc ryby), jednak pierwsze i drugie święto już nie. Dlatego koniecznie przygotujcie dla wegetarian bądź wegan coś naprawdę pysznego. Co powinien zawierać świąteczny obiad bez mięsa? Wegetariański bigos byłby idealnym pomysłem – nie musi zawierać kiełbasy. Zamiast niej mogą znaleźć się w nim na przykład boczniaki. A skoro mowa już o tych pysznych grzybach – co powiecie na flaczki z boczniaków na pierwsze danie? To aromatyczna zupa, która zasmakuje wszystkim, nawet tym, którzy uważają się za zatwardziałych mięsożerców.
Na kolacji świątecznej nie może zabraknąć także pierogów. Upewnijcie się, że zostały zrobione bez użycia jajka – dzięki temu, jeśli farsz jest warzywny, także weganie będą mogli cieszyć się ich smakiem. Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami będą strzałem w dziesiątkę. Na jedno z dań świątecznych możecie przygotować także pyszne wegetariańskie gołąbki. Są równie dobre, co te z mięsem.
Przepisy na świąteczny obiad dla osób z wysokim cholesterolem
Wysoki cholesterol i świąteczne potrawy to niezbyt dobrana para. Zwłaszcza że polskie dania na świątecznym stole są zwykle tłuste, smażone i bardzo kaloryczne. Oczywiście jest tam także pełno mięsa. Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad osobom z wysokim cholesterolem?
Warto sięgnąć po przepisy na świąteczny obiad, które są lekkie, a jednocześnie naprawdę pyszne. Dania nie muszą ociekać tłuszczem, by były smaczne. Przykład? Ryby. To właśnie one mają właściwości regulujące poziom cholesterolu. Jednak pamiętajcie, że jeśli przygotowujecie kolację dla osoby z wysokim cholesterolem, musicie zrezygnować ze smażenia oraz pieczenia z dodatkiem tłuszczu.
Ryby smakują jednak doskonale przygotowane na parze, duszone bądź też pieczone (bez tłuszczu). Idealnym przykładem jest karp, który – wbrew pozorom – będzie świetnym wyborem przy wysokim cholesterolu. Wystarczy natrzeć go ziołami i piec w folii aluminiowej przez około 30 minut (w zależności od wielkości ryby). Pamiętajcie, by skropić karpia obficie sokiem z cytryny, co pozwoli pozbyć się smaku mułu.
Najlepiej przygotować karpia dzień przed pieczeniem, by ryba była jeszcze bardziej aromatyczna. Nie musicie już zastanawiać się, co podać na świąteczny obiad. Wystarczy postawić na ryby, pieczone bądź gotowane na parze dania, a także całą masę warzyw. Takie produkty będą idealne dla osób z wysokim cholesterolem.
Świąteczny obiad – czym zaskoczyć gości?
Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? Czym zaskoczyć gości, skoro widzieli już wszystkie popisowe dania? Najlepszym sposobem na zaskoczenie swoich gości jest wykorzystanie składników, których nie używa się na co dzień. Idealnym przykładem jest gęś. Na naszych stołach, także podczas świąt, króluje raczej innego rodzaju drób – kurczak, ewentualnie indyk. Jednak to właśnie gęś jest najzdrowszym typem drobiu. Jest także niezwykle smaczna i naprawdę prosta do przygotowania, a przy tym robi spore wrażenie.
Tradycyjny świąteczny obiad zawsze powinien posiadać pieczoną gęś! Przynajmniej my wychodzimy z takiego założenia. Jak zrobić pieczoną gęś? Wbrew pozorom jest to naprawdę proste. Wystarczy wybrać dobrej jakości mięso oraz kilka dodatków – kwaśne i twarde jabłka, kminek, tymianek, czosnek, pieprz i sól. Gęś musi być oczyszczona w środku. Podroby możecie jednak wykorzystać do innych dań, na przykład pasztetu, którym także zachwycicie swoich gości. Do środka włóżcie jabłka – obrane i pokrojone w ćwiartki. Natrzyjcie gęś solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem oraz czosnkiem. Zawińcie ją w folię i trzymajcie w naczyniu przez całą noc, by przeszła wszystkimi smakami. Możecie ją także od razu upiec, jeśli wam się spieszy.
Jednak pamiętajcie – duża gęś, jeśli ma być dobrze upieczona, rumiana i piękna, powinna piec się około siedmiu godzin w niskiej temperaturze 130 stopni. Do pieczenia zdejmijcie folię, jednak przykryjcie naczynie żaroodporne. Naprawdę pyszna gęś powinna być także podlewana wodą, a jeszcze lepiej sokiem jabłkowym. Dlatego wlejcie sok do naczynia, w którym gotuje się mięso. Dzięki temu całość będzie wilgotna. Po siedmiu godzinach zdejmijcie pokrywkę i rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni. Pieczcie gęś przez kilka minut, by skórka się zarumieniła. Taki tradycyjny świąteczny obiad zachwyci wszystkich waszych gości.
Uroczysty obiad świąteczny można przyrządzić na tak wiele sposobów, jak wiele znajduje się gości przy świątecznym stole. Pamiętajcie, by dla każdego z nich przygotować coś wyjątkowego.
Podpowiadamy dania, które idealnie pasują na uroczysty obiad świąteczny:
1. Świąteczna nadziewana gęś
Zobacz przepisŚwiąteczna nadziewana gęś / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Nogi z kaczki z jabłkami
Zobacz przepisNogi z kaczki z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Biesiadne flaczki z boczniaków
Zobacz przepisBiesiadne flaczki z boczniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sernik jaglany bez cukru
Zobacz przepisSernik jaglany bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Rolady wołowe z kluskami śląskimi
Zobacz przepisRolady wołowe z kluskami śląskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »
Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »
Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »