Fot. 123RF/Picsel
Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś musimy czekać przez cały rok. Te niewielkie pierogi z farszem grzybowym są tradycyjnym daniem wigilijnym, które podajemy najczęściej wraz z czerwonym barszczem.
Jaki farsz sprawdzi się najlepiej?
Farsz do uszek to w kazdym domu przygotowuje się nieco inaczej. Zdecydowanie najpopularniejszym jest ten przygotowany z grzybów, do których dodatkiem jest wyłącznie podsmażona cebula, sól i pieprz. Wiele osób dodaje do niego także kapustę kiszoną, przygotowując nadzienie, które z powodzeniem można wykorzystać także do tradycyjnych pierogów. Na polskich stołach możemy również spotkać uszka z farszem serowym, mięsnym lub ruskim. Z kolei do zup rybnych często przygotowuje się uszka nadziane karpiem.
Miłośnikom kulinarnych eksperymentów z pewnością zasmakują pierożki wypełnione masą makową lub farszem z wędzonych śliwek.
Ciasto na uszka - w czym tkwi sekret?
Podstawowy przepis na doskonałe ciasto na pierogi składa się zaledwie z dwóch składników: mąki oraz gorącej wody. Mąka oczywiście powinna być jak najlepszej jakości, warto ją przesiać przez sitko, dzięki temu ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne. Pamiętaj, aby po wyrobieniu masy odciąć jej kawałek - ten który będziemy wałkować - a resztę ciasta przykryć ściereczką, zapobiegnie to jego wysychaniu.
Niektórzy do przygotowania ciasta na pierogi i uszka dodają również odrobinę oleju lub roztopionego masła. Te składniki mają za zadanie wzbogacić smak i poprawić konsystencję masy. Do ciasta na uszka, ze względu na ich wilgotny farsz, możesz dodać również jajko - ciasto stanie się bardziej zwarte i zacznie się lepiej kleić. Dzięki temu również zminimalizujemy ryzyko wypłynięcia nadzienia.
Jak mrozić uszka i pierogi?
Wigilijne uszka możemy przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Wystarczy, że je zamrozimy, a unikniemy stresu tuż przed świąteczną kolacją. W przypadku pierogów ścierają się ze sobą dwie szkoły. Jedni mrożą uszka przed, a inni już po ugotowaniu. Obie z tych technik są poprawne. Pamiętajmy, aby pierogi przed mrożeniem rozłożyć na tacce, tak aby się nie dotykały. Dopiero później możemy przełożyć je do pojemnika lub woreczka.
Tuż przed Wigilią wystarczy rozmrozić pierożki we wrzątku. Zanim podamy uszka naszym bliskim, te których nie obgotowaliśmy przed mrożeniem, będą musiały spędzić nieco więcej czasu w gorącej kąpieli.
Chcesz przygotować perfekcyjne uszka? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Wśród nich znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, wzorowane na recepturach babć oraz takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów.
Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Uszka z farszem rybno-grzybowym
Fot. Wioleta333 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.