Grill - temat specjalny

W Boliwii nazywana jest kawą dla biednych - przyspiesza metabolizm, pobudza i orzeźwia. Co to jest cascara i jak ją przygotować?

Choć nazywana jest kawą dla biednych lub dla wojska, to prawdziwa skarbnica antyoksydantów oddziałujących na cały organizm. Odkryj, co to jest cascara, czy dostarcza kofeiny i czy jest zdrowa. Musisz wiedzieć, że napój to jeden z najlepszych zamienników kawy.

Jakie właściwości ma cascara? Może ochronić przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli zdarza ci się przedawkować kofeinę, zdecydowanie powinieneś sięgnąć od czasu do czasu po cascarę. Co to jest i jakie ma właściwości? Dowiedz się, jaki napar można przyrządzić z tego produktu. To bardzo atrakcyjna alternatywa dla miłośników espresso.

Sprawdź także: Niebiańska przekąska, która pomaga przyspieszyć metabolizm. Ma tylko dwa składniki

Co to jest cascara?

Słowo „cascara” w języku hiszpańskim oznacza skórkę, łupinkę otaczającą owoc. To nic innego jak suszone skórki owoców kawowca, dlatego niektórzy nazywają je odpadem. Przy obróbce ziaren kawowca na plantacjach, za pomocą specjalnej tarki (tzw. depulpera) zdziera się z nich zewnętrzną warstwę i pozostawia ją do wyschnięcia na słońcu. Z czerwonego zmienia barwę na ciemnobrązową, a gdy już całkowicie się wysuszy, jest gotowa do zapakowania.

Po lewej łupinka owoców kakaowca przed wyschnięciem. Po prawej - cascara | Fot. 123RF/Picsel

Choć w Europie łupina owoców kawowca nie jest zbyt popularna, to w Boliwii, Jemenie i Etiopii wykorzystuje się ją regularnie, nie tylko do kompostu czy paszy do zwierząt. Przede wszystkim cascarę używa się do parzenia naparu, w Jemenie nazywanego „qishr”, który stanowi element lokalnej kultury i gościnności. Herbatę ze skórek kawowca chętnie podaje się gościom podczas spotkań. 

Czy cascara jest zdrowa?

Miłośnicy kawy, którzy pochłaniają ją w dużych ilościach, powinni zainteresować się cascarą. Czy jest zdrowa? Na pewno łagodniejsza w smaku, ale wciąż pobudzająca i dodająca energii.

Okazuje się, że to skarbnica przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych (m.in. nowotworów, miażdżycy czy cukrzycy). Antyoksydanty chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając starzenie się organizmu i dbając o jego prawidłowe funkcjonowanie.

Jakie jeszcze właściwości ma cascara? Usprawnia procesy trawienne, pobudzając produkcję soków żołądkowych. Co więcej, ma pozytywny wpływ na żołądek i jelita - przyspiesza gojenie uszkodzonej błony śluzowej tych narządów. 

Jak parzyć cascarę - na zimno i na ciepło?

Jeśli pierwszy raz spotykasz się z tym produktem spożywczym, pewnie nie wiesz, jak parzyć cascarę. Na zimno i na ciepło - te dwie metody są równie skuteczne, możesz więc wypić gorący lub schłodzony napój.

Będąc w Jemenie, wypijesz qishr, który składa się z czterech składników: imbiru, cynamonu, cascary i wody. Ten napar co najmniej trzykrotnie doprowadza się do wrzenia, aby esencja była wystarczająco mocna. W Boliwii z kolei skosztujesz tzw. sułtanki (określanej także jako kawa dla biednych czy dla wojska), czyli połączenia cascary, cynamonu i wody. W Somalii spotkasz tzw. bułkę - miks cascary, imbiru i dużej ilości kremowego mleka. Wszystkie je parzy się na ciepło.

Jak parzyć cascarę na ciepło? Wystarczy odmierzyć ok. ośmiu gramów suszonych łupinek i umieścić w sitku przeznaczonym do parzenia herbaty. Potem trzeba tylko zalać skórki ok. 150 ml wody o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza i parzyć nie mniej niż pięć, ale nie więcej niż osiem minut. Należy poczekać, aż napar ostygnie i można go pić.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby z łupin owoców kawowca zrobić napój typu cold brew, czyli  przygotowany poprzez moczenie cascary w zimnej wodzie. Na początku do szklanego słoja włóż garść mrożonych borówek lub jagód, następnie zalej je wrzątkiem. Poczekaj, aż płyn wystygnie do ok. 55 stopni. Wówczas dodaj cascarę i odstaw do momentu, w którym napój osiągnie temperaturę pokojową. Umieść go w lodówce na całą dobę, następnie przefiltruj i przelej do szklanek wypełnionych dużymi kostkami lodu.

Czy cascara ma kofeinę?

Skoro ziarna kawowca wykorzystywane są do produkcji pobudzającej kawy, to wiele osób zastanawia się, czy cascara też ma kofeinę. Okazuje się, że choć ziarna dostarczają jej dużo, to łupiny już nie tak wiele (nawet o połowę mniej). Zapach suszonej cascary przypomina aromat suszonych śliwek czy wiśni. 

Napar ma intensywnie owocowy smak (niczym kompot owocowy), jest słodko-kwaskowaty i z niezbyt dużą zawartością kofeiny (ok. 110 mg na litr, podczas gdy w litrze espresso jest jej ok. 2000 mg). Pijąc qishr czy sułtankę, poczujesz więc bardziej aromat herbaty smakowej lub kompotu, ale mikstury wciąż dodadzą ci energii.

Gdzie można kupić cascarę?

Podczas zakupu cascary pamiętaj, że najlepsza jest ta nierozdrobniona, z całych łupin. Przełoży się to na lepszy i głębszy smak naparu, który przyrządzisz na jej bazie. Gdzie można kupić cascarę? Jest łatwo dostępna przez internet, szczególnie w sklepach oferujących produkty kofeinowe oraz kawę premium.



Źródło: Smaker.pl, roastains.com, decofire.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jakie rośliny są najlepsze na oczyszczenie i wspomaganie wątroby? 8 sprawdzonych roślin »

Pij przed snem i obserwuj, jak znika oponka. Te napoje pomogą ci pożegnać tłuszcz »

Pij przed posiłkiem, by obniżyć cukier, cholesterol i pokonać zaparcia. Tylko trzy składniki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
8
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1