Fot. 123RF/Picsel
Tłusty czwartek jest jedynym dniem w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności płynącej z konsumowania pączków i innych pyszności. Warto jednak pamiętać, jakimi zasadami należy się kierować podczas ich samodzielnego przygotowywania.
Wyrabianie
Choć korzystamy z rozmaitych przepisów, to warto pamiętać o paru zasadach. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż nabierze charakterystycznego połysku oraz zacznie odchodzić od dłoni. Do ciasta należy też dodać nieco spirytusu, co zapobiega wchłanianiu przez pączki tłuszczu.
Nadziewanie
Profesjonalnie nadziewamy pączki szprycą cukierniczą. Niektórzy decydują się zastąpić taki sprzęt strzykawką, ale z ręka na sercu tego pomysłu nie polecamy. Jeśli nie dysponujemy szprycą, to pączki nadziewamy przed smażeniem. W tym celu ciasto wałkujemy, wykrawamy okręgi, nakładamy ciepłe nadzienie, zaklejamy i formujemy kule. Tak przygotowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia.
Smażenie
Do smażenia używamy tłuszczu odpornego na działanie wysokiej temperatury, np. oleju rzepakowego lub smalcu. Tłuszcz musi być bardzo mocno nagrzany, ale nie może dymić. Jeśli zacznie dymić to będzie nie do uratowania i będziemy musieli go wymienić.
Istnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił.
W różnych przepisach znajdziemy różny czas smażenia. Zazwyczaj jest to dosłownie kilka chwil, tak aby pączki porządnie się zrumieniły. Pączki należy wysmażać z obu stron, pilnując, by nie zanurzyły się zbyt głęboko. Tak może się stać, gdy tłuszcz nie będzie dostatecznie nagrzany. Pączki nie mogą też pływać zbyt blisko siebie, bo to obniży temperaturę tłuszczu, co z kolei sprawi, że pączki będą tłuste.
A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.
Co miesiąc nowa szansa na nagrody!
Po smażeniu
Zaraz po wyłowieniu z rondla, pączki należy ułożyć na sitku, lub bibule, tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lukrowanie możemy rozpocząć praktycznie zaraz. Jeśli jednak posypujemy je cukrem pudrem, to odczekajmy, aż pączki ostygną. W przeciwnym razie cukier się rozpuści i zamiast eleganckiego pyłu powstanie przezroczysta skorupa. Z dodatków polecamy naturalnie skórkę pomarańczową, a także migdały.
Jakie pączki polecamy?
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Najbardziej popularny rodzaj pączków, który zdecydowanie rządzi w cukierniach i na naszych stołach. Jaki smak nadzienia preferujecie?
2. Pączki - przepis sprzed stu lat
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dobre przepisy przechowuje się przez długie lata i przekazuje się je z pokolenia na pokolenie. Iza odszukała dla was recepturę sprzed stu lat. Warto wypróbować.
3. Pączki z nadzieniem orzechowym
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wielbicielom orzechów z pewnością spodoba się ten przepis - nietypowe nadzienie możecie wykorzystać nie tylko w pączkach, ale również podczas przygotowywania ciasteczek lub ciast.
Fot. Annapiedziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pączki i czekolada to naprawdę zgrany duet. W sam raz na tłustoczwartkowe szaleństwa. W końcu raz w roku można sobie pofolgować.
Fot. Beesweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie próbowaliście przygotować dyniowych pączków, najwyższa pora nadrobić zaległości. Smakują wybornie!
Fot. Balbinka568 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przepis nie może się nie udać - z ich przygotowaniem poradzić sobie nawet początkujący kucharz, który niezbyt pewnie czuje się w kuchni.
Fot. Ugotujmyto-pl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Paczki przygotowane z ciasta ptysiowego będą doskonałą alternatywą dla pączków drożdżowych. Przy okazji będziecie mogli przygotować także ptysie lub eklery.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto deser dla prawdziwych miłośników słodkości - maleńkie pączki, maczane w aromatycznym syropie. W tłusty czwartek można pozwolić sobie na takie szaleństwa.
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli lubicie eksperymentować ze smakiem pączków, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Bardzo apetyczne połączenie tradycji z nowoczesnością.