Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Wiele osób szybko i bardzo pochopnie podejmuje decyzję o wyeliminowaniu mięsa z diety. Warto wiedzieć, jakie może mieć to konsekwencje.

Fot. 123RF/Picsel

Ludzie przestają jeść mięso z różnych powodów, poczynając od względów etycznych, a na przyczynach zdrowotnych i estetycznych kończąc. Zdeklarowani mięsożercy również dysponują sporą ilością argumentów, mających przemawiać na korzyść spożywania mięsa. Trudno zdecydować, która z tych grup ma rację, gdyż obie diety mają swoje plusy jak i minusy. Warto więc przyjrzeć się wynikom badań naukowych, aby móc w pełni odpowiedzieć sobie na pytanie: co stanie się z naszym ciałem, gdy przestaniemy jeść mięso?

1.  Możesz cierpieć na deficyt składników odżywczych

Mięso dostarcza nam wielu substancji odżywczych, dlatego bezrefleksyjne wykluczenie go z naszej diety może zaowocować niedoborem niektórych witamin lub pierwiastków. Oczywiście, zbilansowana dieta wegetariańska może zastąpić niektóre z nich, jednak takie substancje jak żelazo, witamina D oraz witamina B12 trudno jest pozyskać w odpowiedniej ilości z innego źródła niż produkty zwierzęce.

Aby zapobiec niedoborom składników odżywczych, wegetarianie muszą zadbać, żeby w ich diecie nie zabrakło warzyw strączkowych, orzechów, owoców, produktów pełnoziarnistych, a także suplementów witamin, które pozwolą uzupełnić braki niektórych substancji.

2. Choroby układu krążenia będą zagrażać ci w mniejszym stopniu

Najnowsze badania wykazują, iż zjadanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca. Naukowcy z Lerner Research Institute udowodnili, iż za tego rodzaju problemy odpowiedzialna jest m.in. karnityna. Substancja ta jest metabolizowana przez nasz organizm do trimetyloaminy, która z kolei w wątrobie zostaje przekształcona w szkodliwy N-tlenek trmetyloaminy. Związek ten zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał serca.

3. Prawdopodobnie zrzucisz kilka kilo

Dla wielu osób zrzucenie kilku zbędnych kilogramów nie jest główną zachętą do wykluczenia produktów mięsnych z diety, jednak może być całkiem miłym skutkiem ubocznym nowego stylu życia. Badania wykazały, iż przejście na wegetarianizm skutkuje utratą około 5 kilogramów i to bez konieczności monitorowania liczby spożywanych kalorii i forsownych ćwiczeń.

4. Zmieni się twoja flora bakteryjna

Chociaż brzmi to nieprawdopodobnie, wykluczenie mięsa z naszej diety może skutkować także zmianą flory bakteryjnej w jelitach. Badania przeprowadzone w 2014 roku w Nowym Jorku wykazały, iż jest ona różna u wegan, wegetarian i mięsożerców. Naukowcy odkryli, że w florze bakteryjnej osób niespożywających produktów pochodzenia zwierzęcego, znajdziemy więcej bakterii wzmacniających nasza odporność.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5149

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 268

15 min
27