Sprawdzone przepisy na karnawał

Chociaż szczyt sezonu na pomidory mamy już za sobą, ze względu na ich właściwości, warzywa te powinny na stałe gościć w naszej diecie. Okazuje się, że istnieją pomidorowe połączenia, które świetnie działają na nasz organizm. W poniższym artykule opowiemy ci o wartościach odżywczych pomidorów oraz sprawdzimy, z czym jeść pomidory, żeby były jeszcze zdrowsze.

Z czym najlepiej jeść pomidory? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli interesujesz się zdrowym odżywianiem, z pewnością słyszałeś o tym, że nie należy łączyć pomidorów z ogórkiem. Obecny w nich enzym, askorbinaza, ma działanie rozkładające witaminę C wchodzącą w skład pomidorów. Warto tu jednak zaznaczyć, że może to być groźne jedynie wówczas, jeśli nie dostarczamy witaminy C za pośrednictwem innych produktów. Dodatkowo, jeżeli lubimy połączenia ogórka i pomidora w sałatce, możemy dodać do nich sok z cytryny oraz ocet balsamiczny, które zneutralizują działanie enzymu. Czy wiesz jednak, z czym jeść pomidory, żeby były jeszcze zdrowsze? Oto najlepsze pomidorowe duety, które pomogą ci chronić się przed chorobami. 

Sprawdź także: Leczył Dmowskiego i Daszyńskiego. Apolinary Tarnawski i jego dieta cud

Pomidory – wartości odżywcze i właściwości 

Jakie właściwości mają pomidory? Warzywa te są cennym źródłem witamin i minerałów, znajduje się tu sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, ponadto jego niedobór może powodować skurcze mięśni, problemy z koncentracją czy drętwienie kończyn. Znajdziesz tu także witaminy A, te z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne: fosfor, cynk, magnez, miedź, wapń, mangan, kobalt czy sód. Spożywanie pomidorów to sposób na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawałów czy zachorowania na miażdżycę. Obecny w pomidorach kwas foliowy odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek organizmu, ma również funkcje krwiotwórcze, a także polecany jest kobieta w ciąży, ponieważ wpływa na rozwój dziecka. 

Z pewnością słyszałeś o tym, że pomidory dostarczają substancji zwanej likopenem, jest to barwnik należący do karotenoidów, który odpowiada za ich czerwony kolor. Posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także ma właściwości przeciwzapalne, opóźniające przedwczesne starzenie oraz przeciwnowotworowe. Co ciekawe, pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się przyswajalność likopenu, dlatego w swoim jadłospisie warto uwzględnić przeciery pomidorowe, zupy, soki, a także keczup (najlepiej ten domowy bez dodatku cukru). 

Ponadto pomidory są niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się u osób na diecie odchudzającej, w 100 g znajduje się jedynie ok. 20 kcal. Jedzenie pomidorów to także sposób, aby zadbać o wygląd skóry, zawierają witamina E i C, wpływają na jej prawidłową kondycję. Wspierają również działanie układu odpornościowego. Dodatkowo obecny w nim błonnik pokarmowy, korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom, a także przyspiesza przemianę materii. 

Z czym jeść pomidory, żeby były jeszcze zdrowsze?

Pomidory zarówno surowe, jak i w formie przetworów powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Z czym najlepiej je połączyć? Warto sięgnąć po potrawy kuchni śródziemnomorskiej i do pomidorów dodać oliwę z oliwek. Ten duet możesz wykorzystać w sałatkach, zupach, czy sosach pomidorowych. Oliwa jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które również pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo warto wspomnieć również o tym, że likopen jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, dzięki czemu jedząc pomidory w ten sposób, będzie lepiej się wchłaniał i w pełni skorzystamy z jego prozdrowotnego działania. Takie połączenie to również sposób na zachowanie młodego wyglądu skóry, ponieważ wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.

Pomidory warto łączyć również z cebulą i czosnkiem, dzięki spożywaniu takiej kombinacji również możemy zadbać o zdrowie serca. Co więcej, zapobiega ona powstawianiu zakrzepów, obniżają zbyt wysoki cholesterol, a także polecane jest osobom, które zmagają się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Dlatego zupa pomidorowa przygotowana na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i cebuli to połączenie idealne, które warto spożywać jak najczęściej. 

Warto również włączyć do jadłospisu połączenie pomidorów z makrelę atlantycką, ono również będzie miało genialny wpływ na serce, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej, zawału i udaru. Tu również znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które spożywane regularnie zapobiegają rozwojowi reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Bartek Kulczyński, dietetyk oraz doktorem technologii żywności i żywienia, znany z prowadzenia kanału edukacyjnego na platformie YouTube, wspomina również o tym, że makrela ma działanie spowalniające starzenie się organizmu. 

Spożywanie ryb zapobiega pojawieniu się demencji i spowalnia rozwój sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej i siły mięśni, która postępuje wraz z wiekiem. (...) Zapobiegają także pojawieniu się depresji. Co ciekawe badacze wykazali, że wysoki poziom omega-3 we krwi, który jest związany z częstym sięganiem po ryby, jest skorelowany z dłuższym życiem i to nawet o 5 lat – dr Bartek Kulczyński

Źródło: zywienie.medonet.pl, youtube.com/drbartekkulczyński, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Ciasta Orzechowy Kochanek

Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...

Odsłon: 1595

60 min
4
15 min
2

Przepis dnia

Sałatki Surówka z selera naciowego

Surówka z selera naciowego z jabłkiem to świetny wybór dla miłośników zdroweg...

Odsłon: 4999

15 min
12
Dania główne Dorsz w ziołach

Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...

Odsłon: 202

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Mango to owoc, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Warto spożywać je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej - w ty...

2
Informacje Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać

Nie bez powodu śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale również dodać energii na kole...

8
Informacje Tacos z warzywami i guacamole – szybki obiad w stylu fit

Większość z nas uwielbia jedzenie, które kojarzy się z „grzeszną przyjemnością” – hamburgery, frytki, pizzę czy kebaby. Często jednak omijamy takie...

0
Informacje Dieta dla cukrzyków. Co jeść, żeby cukier był w normie

Dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Odpowiedni dobór produktów spożywczych oraz ich umiejętne łączenie mogą...

15