Fot. materiały prasowe
Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz bardziej popularny na świecie, także i w Polsce. Szczególnie chętnie przygotowujemy go w dni świąteczne, kiedy spotykamy się całą rodziną przy stole. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania, które idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego brunchu.
Flambirowane naleśniki
Nie tylko smaczne, ale i efektowne danie. Delikatne i słodkie, a dzięki flambirowaniu również aromatyczne. To naleśniki, które z pewnością staną się obowiązkową pozycja sobotniego menu.
Składniki:
- Wcześniej usmażone naleśniki
- 3 łyżki cukru
- Sok z ½ cytryny
- Pomarańcza
- Ananas z puszki marki Sandra
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki brandy
- Migdały
Przygotowanie:
Na suchą patelnię wsypujemy cukier i delikatnie go karmelizujemy. Musimy uważać, aby go nie przypalić bo będzie gorzki. Kiedy cukier zamieni się w brązowy syrop dodajemy do niego startą skórkę z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, sok z cytryny i 2 łyżki syropu z ananasa z puszki. Dokładnie mieszamy i dorzucamy masło. Mieszamy, aż syrop będzie gładki. Na patelni z sosem kładziemy naleśnika, na nim pokrojoną pomarańczę i kawałki ananasa. Składamy naleśnika w trójkąt i dolewamy brandy. Podpalamy sos (nie nachylamy się nad patelnią) i czekamy, aż alkohol się wypali. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy migdałami.
Frittata z marynowanymi pieczarkami
Włoska frittata to proste, ale pyszne i aromatyczne danie. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, aby podczas brunchu przenieść się do słonecznej Italii.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- Ząbek czosnku
- Łyżka masła
- Tarta mozzarella
- Pomidorki koktajlowe
- Szpinak
- Marynowane pieczarki marki Sandra
- Liście bazylii
- Sól, pieprz
- Cebula
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy szpinak, pokrojone pomidorki, bazylię, posiekany czosnek i cebulkę. W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię i mieszamy z warzywami. Dodajemy pokrojone pieczarki i mozzarellę. Przez chwilę podsmażamy, po czym wkładamy do piekarnika (razem z patelnią) na ok. 15 minut.
Wytrawne gofry
Popularne w stanach „chicken and waffles" to doskonały sposób na podanie wytrawnych gofrów. Amerykanie łączą je z chrupiącym kurczakiem i syropem klonowym. Ta niecodzienna mieszanka smaków okazuje się być hitem kulinarnym. Jeśli nie jesteśmy do niej przekonani, to warto na początek spróbować „spokojniejszej" wariacji na temat gofrów.
Składniki na gofry:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 jajka
- ½ szklanki roztopionego masła
- Szklanka mleka
- Składniki na dodatki do gofrów:
- Jajko
- Kilka plasterków boczku wędzonego
- Mix sałat
- Pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- Puszka fasoli Cannellini marki Sandra
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki na gofry dokładnie mieszamy i pieczemy w gofrownicy przez kilka minut. W tym czasie w garnku podgrzewamy fasolę razem z koncentratem pomidorowym i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy boczek i jajko sadzone. Na talerzu kładziemy gofra, na nim jajko sadzone i boczek. Wykładamy fasolkę w sosie pomidorowym i mix sałat. Dekorujemy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!