Sprawdzone przepisy na karnawał

Czerń jest zdecydowanie najmodniejszym kolorem tego sezonu. I nie mamy tu na myśli ubrań, a jedzenie. Co więcej, okazuje się, że wzbogacone o aktywny węgiel posiłki mają również pozytywny wpływ na nasz organizm.

Fot. 123RF/Picsel

Zaczęliśmy od czarnych maseczek do twarzy. Następnie przyszedł czas na kremy, pasty do zębów i żele do kąpieli. Jednak na tym nie można było poprzestać. Po spektakularnym sukcesie węglowych kosmetyków, nadszedł czas, aby czerń podbiła świat gastronomii.
Miłośnicy zdrowego odżywiania zajadają się ciemnymi lodami i pastami, które popijają węglowymi koktajlami. W wielkim skrócie: świat pokochał aktywny węgiel i okazuje się, że miał ku temu wiele powodów.

Jak powstaje czarne jedzenie?

Niezwykły kolor tych produktów spożywczych to nie zasługa czarnej magii ani wyjątkowo silnych, sztucznych barwników. Odpowiada za niego węgiel aktywny, który bez problemu możemy nabyć w aptekach pod postacią tabletek. Powstaje on z torfu, łupinek kokosowych lub drewna.

Bardzo drobno starty i dodany do jedzenia węgiel zmienia jego kolor bez większego wpływu na jego konsystencję. Co bardzo ważne, węgiel aktywny nie ma zdecydowanego smaku, który tłumiłby naturalne aromaty produktów spożywczych, dlatego jest to doskonałe pole do wielu eksperymentów kulinarnych.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

W jaki sposób aktywny węgiel wpływa na nasz organizm?

Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania wskazują, że aktywny węgiel to nie tylko ekstrawagancki dodatek, czyniący nasze posiłki modniejszymi. Dobrze wiadomo, iż węgiel istotnie ułatwia wchłanianie składników odżywczych zawartych w pożywieniu oraz sprzyja powstaniu w układzie trawiennym warstwy ochronnej, która zabezpiecza nas przed działaniem szkodliwych substancji.

Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że może on także wspierać proces detoksykacji organizmu. Dzieje się tak, ponieważ węgiel unicestwia szkodliwe substancje oraz sprawia, że są one szybciej usuwane z naszego ciała.

Właśnie z tego względu spożywanie węgla zaleca się w przypadku zatruć lub przedawkowania niektórych leków. Czarny koktajl lub po prostu pastylka może również zabezpieczyć nas przed przykrymi skutkami zjedzenia np. spleśniałej żywności.

Uważaj, aby nie przesadzić

Jak to często bywa, węgiel aktywny powinien być stosowany z umiarem. W przypadku osób, cierpiących na rozstrój żołądka i inne choroby układu trawiennego, niebezpieczeństwo może przewyższać korzyści. Warto pamiętać, że zbyt częste spożywanie węgla może doprowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych efektów ubocznych, takich jak zaparcia lub wymioty. Z tego względu przed rozpoczęciem węglowego detoksu warto skonsultować się z lekarzem.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Puszyste placuszki na kefirze

Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...

Odsłon: 3515

30 min
5
Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...

Odsłon: 3159

15 min
10
Ciasta Biszkopt czekoladowy

Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....

Odsłon: 199

30 min
2
Ciasta Delikatny krem z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...

Odsłon: 157

15 min
2
Ciasta Ciasto Pancho

Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem z mascarpone, bitą śmietanką i...

Odsłon: 3180

60 min
7