Grill - temat specjalny

Wielkanoc z cukrzycą. Lista dań, które można jeść bez obaw oraz tych, które trzeba omijać

Osoby chorujące na cukrzycę muszą stale kontrolować poziom swojego cukru, a więc również tego, co trafia na ich talerz. W przypadku świąt wielkanocnych mamy dla nich dobrą wiadomość - większość potraw ze świątecznego śniadania nie jest dla nich zakazana. Sprawdź, jak spędzić Wielkanoc z cukrzycą.

Czy cukrzyk może jeść sałatki z majonezem? Jak najbardziej, ale powinien zwrócić uwagę na jeden szczegół | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co cukrzyk może jeść na Wielkanoc?

Słowo klucz dla diabetyków na Wielkanoc to równowaga. Zawsze należy pamiętać o tym, by na talerzu znajdowały się białka, tłuszcze i węglowodany w odpowiednich proporcjach. Tak jak w codziennej diecie, również przy świątecznym stole osoby chorujące na cukrzycę powinny postawić przede wszystkim na posiłki białkowo-tłuszczowe. Na szczęście Wielkanoc, w przeciwieństwie na przykład do Bożego Narodzenia, to święta, gdy na stole królują właśnie takie potrawy.

Podstawą diety cukrzycowej podczas Wielkanocy powinny być jajka. Są świetnym źródłem zarówno białka, jak i tłuszczu, a dodatkowo praktycznie nie zawierają węglowodanów (0,6 g w 100 g jajek, czyli prawie dwóch sztukach o wielkości L). Dodatkowo są źródłem witamin oraz minerałów, a także ważnej dla cukrzyków choliny, czyli witaminy B4. Jest ona budulcem neuronów, pobudza układ nerwowy, a przede wszystkim pomaga w stabilizowaniu gospodarki tłuszczowej organizmu.

Mało kto wyobraża sobie również Wielkanoc bez majonezu. Dodajemy go nie tylko do faszerowania jajek, ale jest również składnikiem wielu świątecznych sałatek. Czy cukrzycy muszą spędzić święta, rezygnując z potraw, które mają w sobie majonez? Oczywiście, że nie! Dla diabetyków są dwa wyjścia:

  • prostsze - kupno dobrej jakości produktu, bez m.in. syropu glukozowo-fruktozowego,
  • smaczniejsze - przygotowanie własnego majonezu z najlepszej jakości składników.

Wybierając drugie rozwiązanie, możemy dodatkowo zastąpić cukier erytrytolem, ksylitolem lub stewią, co sprawi, że cukrzycy będą mogli bez strachu zajadać się potrawami z majonezem na świątecznym stole.

Dieta cukrzycowa na Wielkanoc

Druga część wielkanocnego świętowania to oczywiście słodkie wypieki. Podczas Wielkanocy nie może zabraknąć na stole babek, serników, mazurków czy ciast z kremem. Większość z nich zawiera jednak sporą ilość cukru. Przykładowo szklanka cukru w babce świątecznej nie jest przesadą, a w puszce popularnej masy krówkowej znajdziemy prawie 250 gramów czystego cukru.

Jeśli przygotowujemy wypieki we własnym zakresie - zrezygnujmy z mąki pszennej. Wybierzmy lepsze dla cukrzyków zamienniki takiej jak mąka gryczana, owsiana czy z ciecierzycy. Na szczęście coraz bogatsza oferta sklepów pozwala wybrać zdrowe produkty, które bez problemu można podać na Wielkanoc diabetykom. Zdecydujmy się też na zamiennik cukru.

Czy cukrzyk może jeść sałatki z majonezem?

Najlepszy majonez dla osób chorujących na cukrzycę to ten zrobiony przez siebie z dobranych dobrej jakości składników. Oczywiście kupny produkt nie musi być z góry skazany na odrzucenie. W takim przypadku czytajmy jednak skład i wybierajmy ten, gdzie ilość cukru jest najmniejsza. Czego jeszcze powinniśmy unikać w składzie majonezu? Każdy, nie tylko diabetyk, powinien szerokim łukiem omijać w składzie majonezu jaj w proszku, kwasu fosforowego, kwasu wersenowego, skrobi, substancji konserwujących, stabilizujących oraz zagęszczających, a także sztucznych aromatów.

Czy cukrzyk może jeść żurek?

W przypadku żurku trudno jest obliczyć jego indeks glikemiczny, gdyż każdy przygotowuje tę zupę w inny sposób i z różnych składników. Jeśli chcemy przygotować żurek dla diabetyka, powinniśmy przestrzegać kilku zasad:

  1. wykorzystaj własnej roboty razowy zakwas.
  2. Dodaj chudą wędlinę, zamiast boczku.
  3. Ziemniaki ugotuj osobno i wystudź przed podaniem.
  4. Wybierz jogurt naturalny - zamiast śmietany - do zabielenia zupy.

Tak ugotowany żurek będzie tak samo smaczny, jednak bez przeszkód będą mogli się nim zajadać także osoby z cukrzycą.

Szukasz inspiracji na pyszne wielkanocne dania dla cukrzyków? Podpowiadamy kilka przepisów na ciasta bez cukru:

1. Czekoladowe ciasto dla cukrzyków

 Czekoladowe ciasto dla cukrzyków Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto dla cukrzyków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szybkie ciasto dla cukrzyków. Mocno kakaowe i wilgotne

 Szybkie ciasto dla cukrzyków. Mocno kakaowe i wilgotne Zobacz przepis

Szybkie ciasto dla cukrzyków. Mocno kakaowe i wilgotne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szarlotka dla cukrzyka

 Szarlotka dla cukrzyka Zobacz przepis

Szarlotka dla cukrzyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto jogurtowe z borówkami dla cukrzyków

 Ciasto jogurtowe z borówkami dla cukrzyków Zobacz przepis

Ciasto jogurtowe z borówkami dla cukrzyków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sernik dla cukrzyków

 Sernik dla cukrzyków Zobacz przepis

Sernik dla cukrzyków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »

Jak rozmrozić mięso w kilka minut? »

10 pomysłów na obiad z niskim indeksem glikemicznym »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17