Wielkanocne ciasta i desery Ewy Wachowicz

Bez jakich ciast i deserów nie wyobrażacie sobie świąt Wielkiej Nocy? Obowiązkową pozycję w większości polskich domów zajmuje babka, mazurek oraz pascha. Jakie inne słodkości warto wziąć pod uwagę podczas planowania słodkiego menu? W poszukiwaniu ciekawych inspiracji zachęcamy do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami Ewy Wachowicz.

Fot. 123RF/Picsel

Chcąc uniknąć stresu i niepotrzebnego, przedświątecznego zamieszania w kuchni, warto zaplanować, co chcemy upiec z odpowiednim wyprzedzeniem. W Święta Wielkanocne najlepiej postawić na lekkie wiosenne słodkości oraz tradycyjne specjały. Podczas przeglądania przepisów najlepiej wziąć pod uwagę te, które są proste do wykonania, a przy tym efektowne i smaczne.

Babka

Przepis na ten wypiek jest znany w naszym kraju już od XVII wieku. Od zawsze był on przygotowywany z należytą starannością. Według tradycji nieudana babka była ogromną kompromitacją dla gospodyni, oznaczającą kompletny brak talentu kulinarnego. Z tego powodu podczas wyrabiania ciasta i pieczenia babki, panie domu dbały, aby mogła ona wyrastać w sprzyjających warunkach. Uważano, że krążące wokół tego wypieku osoby mogą przynieść nieszczęście, dlatego za pieczenie zabierano się dopiero w momencie, kiedy w domu nie było żadnego mężczyzny.

W dawnych czasach babki były wypiekane w Wielki Piątek. Do tego celu wykorzystywano piec chlebowy. Po wyciągnięciu obchodzono się z nimi bardzo delikatnie. Były bujane przez służące aż do momentu ich całkowitego ostygnięcia.

Obecnie przepisy na babki wielkanocne są niezwykle popularne. Można je zrobić na wiele sposobów. W pogoni za codziennymi obowiązkami najlepiej sprawdzają się niezawodne, szybkie i proste przepisy.

Reklama

Mazurek

Symbol zakończenia Wielkiego Postu. W dawnych czasach był nagrodą dla osób, które przez czterdzieści dni trwały we wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i różnego rodzaju słodkich przekąsek. Ze względu na swoją rangę, od lat wkładano wiele wysiłku i pracy do tego, aby był smaczny i pięknie prezentował się pośród świątecznych specjałów.

Dziś niewiele osób zna jego historię, ale nadal jest chętnie wybieranym przepisem podczas przygotowywania Świąt Wielkanocnych. Podobnie jak w przypadku babki, nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na ten wypiek. Każda gospodyni posiada swoją recepturę na mazurek, stanowiący słodką dekorację suto zastawionego stołu.

Pascha

Deser, który nie wymaga pieczenia. Jest wytwarzany ze zmielonego twarogu, masła, jaj, oraz bakalii. Najczęściej przybiera on formę stożka, który symbolizuje grobowiec Chrystusa. Zrobienie paschy nie zajmuje dużo czasu i jest niezwykle proste.

Za jej przygotowanie najlepiej zabrać się dzień przed Wielkanocą, gotową należy wstawić do lodówki i wyciągnąć tuż przed wspólnym ucztowaniem.

Planując świąteczne wypieki, nie warto poprzestawać na wymienionych wyżej propozycjach. Oprócz babki, mazurka czy paschy można pomyśleć nad zrobieniem sernika lub ciasta z orzechami bądź bakaliami. Poznajcie pięć najciekawszych propozycji na wielkanocne słodkości w wydaniu Ewy Wachowicz.

 

1.Babka wielkanocna

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Tort orzechowo-migdałowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Puszysty sernik

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pascha

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Mazurek

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka warstwowa gyros

Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...

Odsłon: 280

30 min
2
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...

Odsłon: 3143

15 min
2
Przekąski Młoda kapusta z pieczarkami

Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...

Odsłon: 944

30 min
2
Dodatki Aromatyczna marynata do karkówki

Karkówkę przed wrzuceniem na ruszt można natrzeć tylko solą i pieprzem, ale t...

Odsłon: 573

15 min
1
30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Przygotowując potrawy, wiele osób zadaje sobie pytanie czy można łączyć pomidora i ogórka. Wiele osób twierdzi, że to smaczne połączenie, pojawiają...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: pomidorowy chłodnik, pierogi z wędzonym twarogiem i placuszki serowe

W sobotę 21 maja o godzinie 10:00 Ewa Wachowicz podzieli się przepisami na pyszne, wiosenne potrawy. Gotowanie rozpocznie od chłodnika na pomidorac...

0