Wielkanocne ciasta i desery Ewy Wachowicz

Bez jakich ciast i deserów nie wyobrażacie sobie świąt Wielkiej Nocy? Obowiązkową pozycję w większości polskich domów zajmuje babka, mazurek oraz pascha. Jakie inne słodkości warto wziąć pod uwagę podczas planowania słodkiego menu? W poszukiwaniu ciekawych inspiracji zachęcamy do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami Ewy Wachowicz.

Wielkanocne ciasta i desery Ewy Wachowicz| Fot. 123RF/Picsel

Chcąc uniknąć stresu i niepotrzebnego, przedświątecznego zamieszania w kuchni, warto zaplanować, co chcemy upiec z odpowiednim wyprzedzeniem. W Święta Wielkanocne najlepiej postawić na lekkie wiosenne słodkości oraz tradycyjne specjały. Podczas przeglądania przepisów najlepiej wziąć pod uwagę te, które są proste do wykonania, a przy tym efektowne i smaczne.

Babka

Przepis na ten wypiek jest znany w naszym kraju już od XVII wieku. Od zawsze był on przygotowywany z należytą starannością. Według tradycji nieudana babka była ogromną kompromitacją dla gospodyni, oznaczającą kompletny brak talentu kulinarnego. Z tego powodu podczas wyrabiania ciasta i pieczenia babki, panie domu dbały, aby mogła ona wyrastać w sprzyjających warunkach. Uważano, że krążące wokół tego wypieku osoby mogą przynieść nieszczęście, dlatego za pieczenie zabierano się dopiero w momencie, kiedy w domu nie było żadnego mężczyzny.

W dawnych czasach babki były wypiekane w Wielki Piątek. Do tego celu wykorzystywano piec chlebowy. Po wyciągnięciu obchodzono się z nimi bardzo delikatnie. Były bujane przez służące aż do momentu ich całkowitego ostygnięcia.

Obecnie przepisy na babki wielkanocne są niezwykle popularne. Można je zrobić na wiele sposobów. W pogoni za codziennymi obowiązkami najlepiej sprawdzają się niezawodne, szybkie i proste przepisy.

Mazurek

Symbol zakończenia Wielkiego Postu. W dawnych czasach był nagrodą dla osób, które przez czterdzieści dni trwały we wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i różnego rodzaju słodkich przekąsek. Ze względu na swoją rangę, od lat wkładano wiele wysiłku i pracy do tego, aby był smaczny i pięknie prezentował się pośród świątecznych specjałów.

Dziś niewiele osób zna jego historię, ale nadal jest chętnie wybieranym przepisem podczas przygotowywania Świąt Wielkanocnych. Podobnie jak w przypadku babki, nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na ten wypiek. Każda gospodyni posiada swoją recepturę na mazurek, stanowiący słodką dekorację suto zastawionego stołu.

Pascha

Deser, który nie wymaga pieczenia. Jest wytwarzany ze zmielonego twarogu, masła, jaj, oraz bakalii. Najczęściej przybiera on formę stożka, który symbolizuje grobowiec Chrystusa. Zrobienie paschy nie zajmuje dużo czasu i jest niezwykle proste.

Za jej przygotowanie najlepiej zabrać się dzień przed Wielkanocą, gotową należy wstawić do lodówki i wyciągnąć tuż przed wspólnym ucztowaniem.

Planując świąteczne wypieki, nie warto poprzestawać na wymienionych wyżej propozycjach. Oprócz babki, mazurka czy paschy można pomyśleć nad zrobieniem sernika lub ciasta z orzechami bądź bakaliami. Poznajcie pięć najciekawszych propozycji na wielkanocne słodkości w wydaniu Ewy Wachowicz.

1. Babka wielkanocna według Ewy Wachowicz

 Babka wielkanocna według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Babka wielkanocna według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tort orzechowo-migdałowy według Ewy Wachowicz

 Tort orzechowo-migdałowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Tort orzechowo-migdałowy według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Puszysty sernik według Ewy Wachowicz

 Puszysty sernik według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Puszysty sernik według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pascha według Ewy Wachowicz

 Pascha według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pascha według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Mazurek według Ewy Wachowicz

 Mazurek według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Mazurek według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 87

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25