Fot. 123RF/Picsel
Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX i XX wieku kuchnia włoska powędrowała jeszcze dalej, opuściła Europę, przeprawiła się przez Atlantyk i dotarła do Stanów Zjednoczonych. Przywożąc stamtąd do gorącej Italii nowe obyczaje, które są Nam znane do dziś. Stworzyła obraz kuchni włoskiej zdominowanej przez ravioli - pierożki nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, pizzę i spaghetti. Obecnie kuchnia włoska różni się w zależności od regionu. Każdy z nich ma swoje ulubione dania z których słynie na całym świecie, i tak np.: w celu rozkoszowania się słodkimi truflami zapraszam do stóp Alp, gdzie położny jest Piemont, owoce morza i wyborne risotto serwuje się w pobliżu Wenecji, a w Lombardii zasmakujemy najlepszej oliwy na świecie oraz różnych rodzajów sera. Natomiast najlepszą pizzę zjecie w Neapolu.
Włoscy kucharze mieli tak ogromny wpływ na współczesną gastronomię, iż właściwie trudno jest ją sobie wyobrazić bez ich udziału. Potrawy pochodzące z Półwyspu Apenińskiego jada się niemal w każdym zakątku świata, gdzie najczęściej są synonimem tzw. "comfort food" - czyli dań, które poprawiają humor i sprawiają, że czujemy się lepiej. Nic więc dziwnego, że pokochali je także Polacy. Włoska kuchnia przebojem wdarła się do naszych domów i nic nie zapowiada, aby miało się to zmienić w najbliższym czasie.
Warto jednak pamiętać, iż włoska kuchnia to nie tylko pizza i spaghetti. Oto kilka przepisów, które każdy z nas powinien znać. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Proste kanapki przygotowane w ten sposób jada się niemal w każdym zakątku Włoch. Aby były naprawdę dobre, potrzebujecie najwyższej jakości składników: dojrzałych pomidorów, aromatycznej oliwy i oczywiście pysznego chleba.
Fot. Chefwszystkichchefów na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mieszkańcy Bolonii już od wielu lat próbują edukować turystów w kwestii swojego ukochanego dania. Popularne "spaghetti bolognese" to amerykańska wariacja na temat tradycyjnego ragout, która jednak nie ma zbyt wiele wspólnego z oryginałem. Włosi nigdy nie serwują tego sosu z cienkim makaronem spaghetti, gdyż źle chłonie on ciężki, mięsny sos.
Fot. Nerdycookin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Włosi łapią się za głowę, gdy słyszą o dodawaniu śmietanki do carbonary. To prawdziwa profanacja!. Oryginalny przepis zakłada wykorzystanie jedynie jajek, sera i boczku.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Podobnie jak Polacy, Włosi uwielbiają wszelkiego rodzaju pierożki. Klasyczne ravioli jest tego doskonałym przykładem. Różnica tkwi przede wszystkim w kształcie oraz twardości ciasta.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gnocchi wyglądają znajomo? Oczywiście, bo to właściwie polskie kopytka. Chociaż należy przyznać, iż w kwestii dodatków Włosi wykazują się znacznie większą kreatywnością niż Polacy.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ryż kojarzy wam się głównie z kuchnią azjatycką? To błąd! Północne Włochy słyną z rewelacyjnego risotta, które przygotowuje się z dodatkiem najszlachetniejszej z przypraw - szafranu.
7. Ciasto na pizzę neapolitańską
Fot. Pierro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sekretem idealnej pizzy jest ciasto. W kwestii dodatków możecie zdać się na swój gust, chociaż warto pamiętać, iż Włosi raczej obstają przy prostocie, dodając niewiele więcej niż ser i sos pomidorowy.
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta sycąca zapiekanka to fantastyczny pomysł na obiad dla sporej grupy ludzi. Możecie przygotować ją w klasycznej wersji, zawierającej jedynie beszamel i sos boloński. Ciekawie zaprezentuje się również lasagne z dodatkiem szpinaku lub puree z dyni.
Fot. Blato na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każdy kto chociaż raz odwiedził Włochy z pewnością miał okazję delektować się tym wyśmienitym deserem. Nasączone w kawie biszkopty, kakao oraz serek mascarpone to idealne trio.
Fot. Cocoblame na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Panna cottę możecie zaserwować, wzorem naszej użytkowniczki, z sosem karmelowym. Równie często podaje się ją z przetartymi malinami lub truskawkami.