Najlepsze przepisy na ogórki

Włoskie potrawy, które każdy powinien znać

Zabieramy Was w kulinarną podróż po Półwyspie Apenińskim - krainie, gdzie znajdziemy najlepsze makarony, pomidory oraz wina.

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia włoska przeszła przemianę w średniowieczu, kiedy to zrezygnowano z jadania tak dużej ilości mięsa, na rzecz zdrowych ryb i warzyw. Świat, o potrawach z Półwyspu Apenińskiego, usłyszał w XVI wieku za czasów Katarzyny Medici, której kucharze zasłynęli na salonach francuskich, pozwalając tym samym na to by uczeń przerósł mistrza. Na przełomie XIX i XX wieku kuchnia włoska powędrowała jeszcze dalej, opuściła Europę, przeprawiła się przez Atlantyk i dotarła do Stanów Zjednoczonych. Przywożąc stamtąd do gorącej Italii nowe obyczaje, które są Nam znane do dziś. Stworzyła obraz kuchni włoskiej zdominowanej przez ravioli - pierożki nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, pizzę i spaghetti. Obecnie kuchnia włoska różni się w zależności od regionu. Każdy z nich ma swoje ulubione dania z których słynie na całym świecie, i tak np.: w celu rozkoszowania się słodkimi truflami zapraszam do stóp Alp, gdzie położny jest Piemont, owoce morza i wyborne risotto serwuje się w pobliżu Wenecji, a w Lombardii zasmakujemy najlepszej oliwy na świecie oraz różnych rodzajów sera. Natomiast najlepszą pizzę zjecie w Neapolu.

Włoscy kucharze mieli tak ogromny wpływ na współczesną gastronomię, iż właściwie trudno jest ją sobie wyobrazić bez ich udziału. Potrawy pochodzące z Półwyspu Apenińskiego jada się niemal w każdym zakątku świata, gdzie najczęściej są synonimem tzw. "comfort food" - czyli dań, które poprawiają humor i sprawiają, że czujemy się lepiej. Nic więc dziwnego, że pokochali je także Polacy. Włoska kuchnia przebojem wdarła się do naszych domów i nic nie zapowiada, aby miało się to zmienić w najbliższym czasie.

Warto jednak pamiętać, iż włoska kuchnia to nie tylko pizza i spaghetti. Oto kilka przepisów, które każdy z nas powinien znać. Jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników.

 

1. Bruschetta

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Proste kanapki przygotowane w ten sposób jada się niemal w każdym zakątku Włoch. Aby były naprawdę dobre, potrzebujecie najwyższej jakości składników: dojrzałych pomidorów, aromatycznej oliwy i oczywiście pysznego chleba.

 

2. Sos boloński

Fot. Chefwszystkichchefów na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mieszkańcy Bolonii już od wielu lat próbują edukować turystów w kwestii swojego ukochanego dania. Popularne "spaghetti bolognese" to amerykańska wariacja na temat tradycyjnego ragout, która jednak nie ma zbyt wiele wspólnego z oryginałem. Włosi nigdy nie serwują tego sosu z cienkim makaronem spaghetti, gdyż źle chłonie on ciężki, mięsny sos.

 

3. Spaghetti carbonara

Fot. Nerdycookin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Włosi łapią się za głowę, gdy słyszą o dodawaniu śmietanki do carbonary. To prawdziwa profanacja!. Oryginalny przepis zakłada wykorzystanie jedynie jajek, sera i boczku.

 

4. Ravioli ze szpinakiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podobnie jak Polacy, Włosi uwielbiają wszelkiego rodzaju pierożki. Klasyczne ravioli jest tego doskonałym przykładem. Różnica tkwi przede wszystkim w kształcie oraz twardości ciasta.

 

5. Gnocchi z szynką parmeńską

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gnocchi wyglądają znajomo? Oczywiście, bo to właściwie polskie kopytka. Chociaż należy przyznać, iż w kwestii dodatków Włosi wykazują się znacznie większą kreatywnością niż Polacy.

 

6. Risotto milanese

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ryż kojarzy wam się głównie z kuchnią azjatycką? To błąd! Północne Włochy słyną z rewelacyjnego risotta, które przygotowuje się z dodatkiem najszlachetniejszej z przypraw - szafranu.

 

7. Ciasto na pizzę neapolitańską

Fot. Pierro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sekretem idealnej pizzy jest ciasto. W kwestii dodatków możecie zdać się na swój gust, chociaż warto pamiętać, iż Włosi raczej obstają przy prostocie, dodając niewiele więcej niż ser i sos pomidorowy.

 

8. Lasagne

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta sycąca zapiekanka to fantastyczny pomysł na obiad dla sporej grupy ludzi. Możecie przygotować ją w klasycznej wersji, zawierającej jedynie beszamel i sos boloński. Ciekawie zaprezentuje się również lasagne z dodatkiem szpinaku lub puree z dyni.

 

9. Tiramisu

Fot. Blato na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy kto chociaż raz odwiedził Włochy z pewnością miał okazję delektować się tym wyśmienitym deserem. Nasączone w kawie biszkopty, kakao oraz serek mascarpone to idealne trio.

 

10. Panna cotta

Fot. Cocoblame na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Panna cottę możecie zaserwować, wzorem naszej użytkowniczki, z sosem karmelowym. Równie często podaje się ją z przetartymi malinami lub truskawkami.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 130

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 166

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 58

30 min
2
Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 25

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4