Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 4654

Pyszne i łatwe w przygotowaniu włoskie Tiramisu. Polecam przygotować w pucharkach. Życzę miłego przygotowywania i oczywiście pysznego efektu końcowego!

Składniki

  • 10 jajek
  • 750 gramów serka mascarpone
  • 190 gramów cukru
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • miseczka mocnej kawy
  • naturalne kakao do posypania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj 10 jajek (tylko żółtka!), 750 gramów serka mascarpone i około 190 gramów cukru. Do miksera wlej jajka i wsyp cukier. Miksuj, aż powstanie kogel mogel o jasno zółtej barwie. Następnie dodawaj stopniowo serek mascarpone i miksuj, aż powstanie jednolita masa.

  2. Przygotuj bardzo mocną kawę i poczekaj, aż wystygnie. Przez ten czas wyjmij dwa opakowania biszkoptów. Ja używam takich, jak na obrazku. Gdy kawa wystygnie, zacznij moczyć w niej biszkopty. Wystarczy je zanurzyć na sekundę lub mniej (tak, żeby dalej były sztywne i się nie rozpadały).

  3. Kolejny etap polega na wykładaniu spodów pucharków/wysokiej blachy biszkoptami nasączonymi kawą. Po wyłożeniu biszkoptów rozprowadź po nich masę tiramisu. Najlepiej zrobić 2 warstwy biszkoptów i 2 warstwy kremu (biszkopty-krem-biszkopty-krem). Na sam koniec można posypać tiramisu naturalnym, gorzkim kakao. Ja osobiście sypię tyle, żeby nie było widać kremu.

  4. Ostatni etap polega jedynie na włożeniu tiramisu do lodówki i czekaniu. Najlepiej jest poczekać całą noc, ale wystarczą też 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń