Spis treści:
- Jak poprawnie przechowywać suszone grzyby?
- Co włożyć do słoika z suszonymi grzybami, aby uniknąć moli i pleśni?
Każda sprytna gospodyni ma swoje sprawdzone patenty na to, jak suszyć grzyby, by później wykorzystać je do pysznych zup czy sosów. Warto wiedzieć również, w jaki sposób przechowywać grzyby, by jak najdłużej pozostały świeże i zdatne do spożycia. Jeśli zrobisz to niewłaściwie, grzyby nie tylko mogą spleśnieć, ale i jest możliwość, że zagnieżdżą się w nich mole lub inne robaki! Poznaj domową metodę na to, jak zabezpieczyć suszone grzyby przed owadami i pleśnią.

Jak poprawnie przechowywać grzyby?
Jeśli w tym roku udało ci się nazbierać pełne kosze grzybów, na pewno zdecydowałeś na to, by część z nich ususzyć. Domowe, suszone grzyby są bardzo aromatyczne, genialnie podkreślą smak potraw. Po wysuszeniu grzyby najlepiej włożyć do szklanych słoików lub metalowych puszek. Niezależnie od tego, jaki pojemnik wybierzesz do ich przechowywania, musisz zadbać o to, by dało się go szczelnie zamknąć. Warto umieścić je w suchym i ciemnym miejscu. Należy również pamiętać o tym, by do słoików wkładać jedynie bardzo dobrze oczyszczone i ususzone grzyby. Nie powinny być one wilgotne, ponieważ mogą spleśnieć.
Nie należy natomiast przechowywać grzybów suszonych w płóciennych workach, ponieważ wówczas będą mniej aromatyczne. Mogą się w nich także z łatwością zagnieździć szkodniki. Aby zabezpieczyć grzyby suszone przed molami, wystarczy włożyć do słoików zioło, które każdy ma w kuchennej szafce.
Co włożyć do słoika z suszonymi grzybami, aby uniknąć moli i pleśni?
Jeśli chcesz mieć pewność, że w twoich grzybach suszonych nie zalęgną się mole, wystarczy, że do słoika włożysz dwa lub trzy suszone liście laurowe. Zabezpieczą one grzyby przed szkodnikami, a także pochłoną zbędną wilgoć, dzięki czemu ochronią je przed pleśnieniem. Liście laurowe to znany i lubiany sposób na mole oraz inne insekty, ich zapach skutecznie odstrasza wszelkie szkodniki. Jednocześnie jest to metoda naturalna, która nie wpłynie zbytnio na smak i jakość suszonych grzybów.
Zobacz także:
Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »
Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »
Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »