Dania jednogarnkowe

Sezon młodych warzyw i owoców to piękny czas. Rozkoszujemy się soczystymi truskawkami, wykwintnymi szparagami i niezawodnymi, młodymi ziemniaczkami. Te sezonowe przysmaki mają wiele wartości odżywczych, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że mogą zawierać również substancje antyodżywcze. Co to oznacza? Jak możemy się ich pozbyć? Czy są niebezpieczne dla organizmu człowieka? Zobacz w poniższym artykule.

Substancje antyodżywcze w warzywach i owocach, co to oznacza? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Według zaleceń dietetyków i specjalistów do spraw żywienia do każdego posiłku powinniśmy spożywać warzywa i owoce. Mają one dostarczyć nam cennych witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w sezonowych warzywach i owocach mogą znajdować się substancje antyodżywcze. Okazuje się, że istnieją metody, które pomogą je wyeliminować. Sprawdź, czym są, w jakich roślinach występują substancje antyodżywcze oraz jak się ich pozbyć. 

Sprawdź także: Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Obalamy mity

Co to są substancje antyodżywcze? 

Substancje antyodżywcze naturalnie występują w niektórych produktach spożywczych. Są to związki chemiczne, które ograniczają wchłanianie korzystnych składników znajdujących się w wartościowych dla organizmu produktach. Mało tego. Często mogą mieć nawet szkodliwe działanie. O jakich substancjach antyodżywczych mówimy? Są to przede wszystkim: szczawiany, kwas fitynowy, związki goitrogenne, glikozydy cyjanogenne, glikoalkaloidy, saponiny, lektyny, ale też wiele innych. 

Szczawiany występują przede wszystkim w takich roślinach jak szpinak, rabarbar czy buraki. Mogą tworzyć kompleksy z minerałami, przede wszystkim takimi jak żelazo oraz wapń i przez to utrudniać wchłanianie ich przez organizm. 

Kolejna znana substancja antyodżywcza to kwas fitynowy. Ten znajduje się przede wszystkim w nasionach roślin. Może tworzyć kompleksy z minerałami głównie takimi jak wapń, cynk czy żelazo. Przez to właśnie wchłanianie tego typu substancji może zostać utrudnione. 

Związki goitrogenne są obecne w niektórych warzywach, takich jak kapusta, brokuły, kalafior i soja. Mogą wpływać na funkcjonowanie tarczycy, hamując wchłanianie jodu i utrudniając produkcję hormonów tarczycy. 

Glikozydy cyjanogenne występują naturalnie m.in. w nasionach lnu, moreli i migdałów. Podczas trawienia mogą uwalniać cyjanek, który może negatywnie wpływać na układ nerwowy. 

Glikoalkaloidy są obecne m.in. w warzywach takich jak: ziemniaki, pomidory i bakłażany. W wysokich stężeniach mogą wykazywać toksyczne działanie na organizm, zwłaszcza na układ nerwowy. 

Saponiny są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w niektórych roślinach, takich jak fasola, soja i szpinak. Mogą one mieć negatywny wpływ na przyswajanie niektórych składników odżywczych, takich jak żelazo i wapń. 

A lektyny? To białka obecne w niektórych roślinach, takich jak fasola, soja i pszenica. Wysokie spożycie lektyn może prowadzić do uszkodzenia błony jelitowej i wywoływać niekorzystne reakcje immunologiczne u niektórych osób. 

Inne substancje antyodżywcze to m.in. taniny. Obecne są głównie owocach, takich jak winogrona, truskawki czy jabłka, jak również w herbacie i kawie. Mogą hamować wchłanianie żelaza oraz wielu innych składników odżywczych. 

Aminy biogenne, np. takie jak tyramina i histamina, mogą wywoływać reakcje alergiczne i migreny u osób wrażliwych. Występują m.in. w awokado czy bananach.  

Warto pamiętać, że substancji antyodżywczych może być znacznie więcej.  

Substancje antyodżywcze  gdzie występują? 

W jakich roślinach występują substancje antyodżywcze? Są to przede wszystkim:  

  • soja 
  • orzechy 
  • migdały 
  • rzodkiewka
  • soja
  • groch 
  • szparagi 
  • kalarepa 
  • szpinak 
  • rabarbar 
  • brokuły 
  • kapusta 
  • ziemniaki 
  • buraki 
  • kalafior 
  • jarmuż 
  • pszenica 
  • pszenica durum 
  • jęczmień 
  • kukurydza 
  • fasola 
  • czerwona fasola 
  • czerwona soczewica 
  • ciecierzyca 
  • soczewica 
  • ogórki 
  • marchew 
  • marchew 
  • seler naciowy 
  • cebula 

Oczywiście to nie wszystkie rośliny (w tym owoce i warzywa), w których występują substancje antyodżywcze.  

Czy substancje antyodżywcze z owoców i warzyw mogą być niebezpieczne? 

Faktem jest, że w wielu warzywach i owocach znajdują się substancje antyodżywcze. Rzeczywiście mogą blokować wchłanianie wartościowych składników mineralnych, ale czy rzeczywiście mogą okazać się bardzo niebezpieczne, jak może wydawać się wielu osobom? Nie warto popadać w skrajności. Większość tych substancji antyodżywczych jest obecna w produktach spożywczych w niewielkich ilościach i nie stanowi zagrożenia dla zdrowych osób. Obróbka (np. gotowanie, fermentacja lub namaczanie), może zmniejszyć, a tak naprawdę zredukować właściwie do zera, negatywne działanie tych substancji, jak również zwiększyć przyswajalność składników odżywczych.  

Jak pozbyć się substancji antyodżywczych z owoców i warzyw? 

By zminimalizować negatywny wpływ substancji odżywczych na organizm, warto podjąć się kilku działań. Najważniejsze jest właściwe przygotowanie oraz obróbka żywności. Chodzi oczywiście o gotowanie, blanszowanie, fermentację, pieczenie czy namaczanie. W ten sposób można łatwo zredukować ilość niektórych substancji między innymi związków goitrogennych czy kwasu fitynowego. 

Oczywiście warto odpowiednio bilansować posiłki i ogólnie odżywiać się zdrowo. W ten sposób zminimalizujemy ryzyko negatywnego wpływu wyżej wymienionych substancji. Wiele osób stosuje monodiety opierające się na dużej ilości jednego rodzaju żywności co może intensyfikować negatywny wpływ substancji antyodżywczych zawartych w konkretnych produktach.  

Już wiesz, jak pozbyć się substancji antyodżywczych z owoców i warzyw. Co powiesz również na konsultację z dietetykiem? To świetny ruch, szczególnie jeżeli masz specyficzne potrzeby żywieniowe lub nie do końca radzisz sobie z alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi. Specjalista z pewnością pomoże opracować zrównoważony plan żywieniowy, w którym zostaną uwzględnione wszystkie indywidualne potrzeby. Stosując taką dietę nie będzie trzeba się obawiać negatywnego wpływu substancji antyodżywczych. 

Substancje antyodżywcze ważne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 

Owoce, kwiaty, liście, nasiona, korzenie i kora roślin obfitują w różnorodne związki polifenolowe, których liczba sięga już tysięcy. Choć są często klasyfikowane jako nieodżywcze lub antyodżywcze, w rzeczywistości pełnią one istotną funkcję w ochronie przed procesami starzenia komórek, a także zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca. 

W grupie polifenoli znajdują się taniny, alkaloidy, glukozynolany i glikozydy, które często są uznawane za substancje antyodżywcze. Niemniej jednak związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Są ważnymi czynnikami ochronnymi, redukują stres oksydacyjny i chronią organizm przed różnymi chorobami. 

Warto zauważyć, że naturalne występowanie substancji antyodżywczych w wielu roślinach sprawia, że są one nieodłączną częścią zdrowej diety. Spożywanie różnorodnych roślin bogatych w polifenole może wspomagać optymalne funkcjonowanie organizmu oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. 

Zobacz także:

Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »

Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »

Opracowała: Anna Hutek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Pieczywo Obwarzanki

Obwarzanki to pyszne pieczywo które możemy przygotować w domowym zaciszu i ci...

Odsłon: 206

30 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1