Grill - temat specjalny

Zapomniany, pradawny zamiennik ziemniaków. Jest lekkostrawny, ma dużo białka i błonnika, pomaga schorowanej wątrobie

Popularny ziemniak wyparł z jadłospisu roślinę, która wcześniej była podstawą codziennego menu. Marek kucmerka, czyli cukrowe korzonki, to nieco zapomniane warzywo. Wraca powoli do łask, bo cechuje się prozdrowotnymi właściwościami, bardzo cennymi dla organizmu. Odkryj, jak stosować bulwy w kuchni.

Marek kucmerka - zastosowanie w kuchni warto wypróbować w codziennym menu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nazwa marek kucmerka przywodzi na myśl raczej osobę niż roślinę. Choć jest naprawdę osobliwa, to warzywo, które się pod nią kryje, było bardzo powszechne na całym świecie, zanim spopularyzowano ziemniaka. Dziś jednak znowu wraca do łask i coraz więcej osób cieszy się jego prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, jak smakuje marek kucmerka i jakie ma zastosowanie w kuchni

Sprawdź także: Sałatki, które zwalą gości z nóg. Sprawdzą się na każdą okazję

Marek kucmerka (cukrowe korzonki)

Nigdy nie słyszałeś o tej roślinie i zastanawiasz się, co to jest marek kucmerka? To gatunek byliny należącej do selerowatych, przed laty uprawianej jako warzywo jadalne. Liściasta roślina mierzy od 40 do 100 cm wysokości, a najczęściej spożywany jest jej korzeń - gruba bulwa rozgałęziająca się na liczne mniejsze odnogi. 

Marek kucmerka pochodzi ze wschodniej Azji, a w Europie pojawił się w X wieku. Wówczas był stosowany podobnie jak dzisiejszy ziemniak. Co ciekawe, jego pierwszą polską nazwą, z 1389 roku, była kucmorka. Najprawdopodobniej jest to fonetyczne nawiązanie do niemieckiego sposobu określania cukrowych korzonków, czyli Kritzelmore. Innym określeniem jest jeszcze marek cukrowy korzeń.

Jakie właściwości ma marek kucmerka?

Dawniej używano go jako warzywo jadalne, ale również lecznicze oraz jako afrodyzjak. Jakie są wartości odżywcze marka kucmerki? Cechuje się on licznymi właściwościami, które korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie. W jego składzie znajdują się m.in. flawonoidy, czyli antyoksydanty. Działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwutleniająco.

Neutralizują one wpływ wolnych rodników na organizm, opóźniają procesu starzenia się komórek i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi (jak nowotwory czy miażdżyca). Co więcej, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Jakie właściwości ma marek kucmerka? Wśród wartości odżywczych tej lekkostrawnej rośliny są również węglowodany, białko, błonnik, witaminy i minerały. Ich bogactwo sprawia, że cukrowe korzonki łagodzą objawy chorób układu pokarmowego, oddechowego, nerwowego i moczowego. Mogą obniżać poziom stresu i zmęczenia oraz pomagają w schorzeniach wątroby. 

Jak smakuje marek kucmerka?

Jeśli nigdy nie słyszałeś o cukrowych korzonkach, to tym bardziej nie znasz odpowiedzi na pytanie, jak smakuje marek kucmerka. Choć nazywa się go poprzednikiem ziemniaka, to ma nieco inny aromat. Najczęściej porównywany jest do marchewki czy pasternaku. Dominują w nim słodkie i nieco orzechowe nuty.

Marek kucmerka - zastosowanie w kuchni

Marek kucmerka był popularny w epoce zbieractwa, a wiele lat później stał się przysmakiem europejskich władców. Zaspokajał potrzebę słodyczy, choć najczęściej podawano go jako dodatek do mięs. Za czasów Jagiellonów używano go do potraw postnych, dodając do ryżu z rodzynkami.

W pewnym momencie rozważano nawet, czy roślina może być źródłem cukru, jednak została zastąpiona przez buraka cukrowego. Dlaczego ziemniaki stały się z kolei popularniejsze? Bo zdecydowanie prościej je oczyścić, w przeciwieństwie do tych korzonków.

Co zrobić z marka kucmerki? Zastosowanie w kuchni jest naprawdę interesujące. Bulwy można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej (gotowaniu, duszeniu, smażeniu czy pieczeniu). Należy jednak usunąć twardy i niejadalny trzon korzenia. Można z niego przygotować purée do dań mięsnych lub użyć jako dodatek do zupy

Rycerska ziołowa polewka z kucmerką

 Rycerska ziołowa polewka z kucmerką Zobacz przepis

Rycerska ziołowa polewka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, mojpieknyogrod.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pięć najgorszych diet zdaniem lekarzy. Schudniesz, ale zepsujesz sobie metabolizm »

Zagadka na spostrzegawczość z czosnkiem w roli głównej. Znajdź podmienioną główkę »

Jedna szklanka dziennie obniży poziom cholesterolu. Jedz codziennie przed południem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 84

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10152

30 min
18
Ciasta Domowe rurki z bitą śmietaną

Jeśli szukasz słodkiej przekąski, którą możesz podać do popołudniowej kawy, p...

Odsłon: 129

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1