Zawierają, fosfor, wapń, żelazo i witaminę C. Nie wyrzucaj, zrób z nich pyszne pesto i nie tylko

Co zrobić z liści rzodkiewki? Zazwyczaj trafiają do kosza, bo mało kto wie, że można je wykorzystać do przygotowania wielu pysznych dań. Tymczasem zawierają cenne witaminy i minerały, które są niezbędne dla organizmu. Sprawdź, jakie właściwości mają liście rzodkiewki i odkryj pięć wyjątkowych przepisów z ich użyciem.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rzodkiewki to świetny dodatek do sałatek i kanapek, baza do chłodnika lub po prostu chrupiąca przegryzka. Większość skupia się jedynie na popularnym korzeniu rośliny, zapominając o bogatych w cenne składniki odżywcze liściach. Tymczasem, zgodnie z ideą less waste, czyli niemarnowania jedzenia, warto również z nich przyrządzić pyszności. Sprawdź, dlaczego warto jeść liście rzodkiewki i co można z nich przygotować. Będziesz zaskoczony!

Sprawdź także: Co zrobić ze starego chleba? 10 sposobów na czerstwe pieczywo

Liście rzodkiewki - właściwości

To, że rzodkiewka jest zdrowa i warto ją włączyć do codziennej diety, wie chyba każdy. Dlaczego więc tak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że jej liście również są jadalne? Jeśli zadajesz sobie pytanie, czy warto jeść liście rzodkiewki, to odpowiedź brzmi: jak najbardziej! 

Są one bogate przede wszystkim w witaminę C (zawierają jej dwa razy więcej niż cytryna!), przez co wspaniale wzmacniają odporność. Zawierają też fosfor, żelazo i wapń. Wykazują działanie przeciwnowotworowe przeciwzapalne.

Pomagają regulować ciśnienie krwi i wspomagają leczenie żółtaczki. Co więcej, świetnie oczyszczają organizm z toksyn i odtruwają. Wspomagają pracę układu trawiennego i przyspieszają metabolizm. 

Zobacz: Razowy makaron z pesto z liści rzodkiewki

Co zrobić z liści rzodkiewki?

Liście rzodkiewki mają gorzko-ostry smak i można je jeść w wersji surowej albo poddać obróbce cieplnej. To daje naprawdę wiele kulinarnych możliwości - od sałatek po pyszne farsze i koktajle, aż do zup. Sprawdź pięć przepisów, co zrobić z liści rzodkiewki.

1. Pesto z liści rzodkiewki

Najbardziej popularne i chyba najprostsze do przygotowania jest pesto z liści rzodkiewki. Potrzebujesz podstawowych produktów i zaledwie kilka minut, aby je zrobić. To świetny dodatek do makaronu, naleśników, sos do burgerów lub smarowidło na chrupiącą grzankę.

Składniki

  • duży pęczek liści rzodkiewki,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 6 łyżek pestek słonecznika,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz czarny (do smaku).

Liście rzodkiewki oddziel od korzeni i zalej wodą. Oczyść dłońmi i odstaw jeszcze na chwilę, aby dokładnie się wypłukały. Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika (co jakiś czas nimi potrząsając), aż równomiernie się zarumienią. Gdy lekko przestygną, zmiel je w rozdrabniaczu (na mniejsze kawałki, nie na pył).

Wyjmij liście rzodkiewki z wody, osusz i wrzuć do blendera kielichowego. Wlej oliwę i rozdrobnij na gładką masę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko zblenduj do połączenia składników. Wsyp jeszcze płatki drożdżowe i zmielone nasiona słonecznika. Ponownie zblenduj w jednolitą masę. Przełóż gotowe pesto z liści rzodkiewki do szklanego, czystego słoika i przechowuj w lodówce (max. przez kilka dni). 

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli

 Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli Zobacz przepis

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Pesto z liści rzodkiewki

     Pesto z liści rzodkiewki Zobacz przepis

    Pesto z liści rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Zupa z liści rzodkiewki

    Liście rzodkiewki będą również świetną bazą do aromatycznej zupy. Niektórzy przygotowują ją na wzór tej szczawiowej, ze względu na gorzko-ostry posmak liści. Takie danie zabiela się śmietaną i podaje z jajkiem. To niezwykle lekka propozycja, wprost idealna na lato. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, przekonaj się, jak łatwo ją zrobić. Wypróbuj prosty przepis na zupę z liści rzodkiewki, którym podzieliła się z nami użytkowniczka:

    Zupa z liści rzodkiewek

     Zupa z liści rzodkiewek Zobacz przepis

    Zupa z liści rzodkiewek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Omlet z liśćmi rzodkiewki

    Sugerowaliśmy, że pesto z liści rzodkiewki jest najprostszym przepisem. Omlet z dodatkiem tego składnika również nie jest skomplikowany do zrobienia. Wystarczy zaledwie pięć podstawowych produktów i kwadrans, aby go przyrządzić. To zdrowa propozycja na śniadanie lub kolację, którą warto się zajadać, szczególnie latem. Jak zrobić omlet z liśćmi rzodkiewki? Oto sprawdzona receptura:

    Składniki

    • 5 liści rzodkiewki,
    • 3 jajka,
    • ćwierć białej cebuli,
    • łyżka masła 82 proc.,  
    • sól i pieprz (do smaku).

    Na początku obierz cebulę, odkrój ćwierć i poszatkuj na drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę. W tym czasie do głębokiej miski wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem według uznania, a następnie rozkłóć wszystko trzepaczką. 

    Oddziel liście rzodkiewki od korzeni, dokładnie je umyj i osusz. W kolejnym kroku pokrój w szerokie paski. Na patelnię z zarumienioną już cebulą wrzuć przygotowane liście i wymieszaj do połączenia składników. Gdy liście delikatnie zmiękną, zalej je masą jajeczną. 

    Smaż przez chwilę do ścięcia się jajek. Podaj z poszatkowanym szczypiorkiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi lub papryką. 

    Na śniadanie możesz też przygotować lekkie naleśniki z liśćmi rzodkiewki lub szakszukę z ich dodatkiem.

    4. Sałatka z liśćmi rzodkiewki

    Co jeszcze zrobić z liśćmi rzodkiewki? Równie szybkim, co prostym sposobem jest wrzucenie ich do sałatki albo doprawienie gotowego mixu sałat pesto zrobionym z tego składnika.

    Liście będą ciekawym i pysznym urozmaiceniem, ze względu na wyjątkowy smak. W jaki sposób przygotować sałatkę z liśćmi rzodkiewki? Do głębokiej miski wrzuć dokładnie umyte i osuszone liście, pokrojone na cieńsze paski. Dorzuć również poszatkowane: natkę pietruszki i szczypiorek. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół, a ogórki i rzodkiewkę podziel na plasterki. Wrzuć do naczynia.

    W osobnej miseczce wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj odrobinę kurkumy i ostrej papryczki. Wymieszaj całość i przełóż do sałatki. Teraz przemieszaj wszystkie składniki, aby sos połączył się z warzywami. Sałatka z liśćmi rzodkiewki gotowa!

    5. Koktajl z liści rzodkiewki

    Liście rzodkiewek mają wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto uwzględnić je w swojej diecie. Jeśli lubisz smoothie, to idealną przekąską lub porannym napojem będzie dla ciebie koktajl z liści rzodkiewki. Jak go zrobić? To naprawdę nic trudnego. Wystarczy zmiksować ze sobą kilka składników i gotowe!

    Możesz na przykład do blendera kielichowego wrzucić i zmiksować:

    1. umyte i poszatkowane liście rzodkiewki, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, ogórka i jabłko oraz wcisnąć sok z cytryny i wlać odrobinę wody,
    2. umyte i pokrojone na mniejsze fragmenty liście rzodkiewki, porwaną sałatę zieloną, liście szpinaku, obrane i pokrojone owoce (banana, truskawki), namoczone nasiona chia, kilka plasterków imbiru i wodę,
    3. umyte i rozdrobnione liście rzodkiewki i szpinaku, kilka rzodkiewek, banana i jabłka z dodatkiem soku z cytryny oraz miodu i mleka.

    Możliwości jest naprawdę wiele, a taka bomba witaminowa z samego rana z pewnością dodaje energii i sił na cały dzień.

    Jeśli masz pomysł, co zrobić z liści rzodkiewki, podziel się komentarzem poniżej!

    Zobacz także:

    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? »

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

    Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Desery Jabłecznikowe kostki

    Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...

    Odsłon: 205

    30 min
    3

    Polecane artykuły

    Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

    Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

    0
    Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

    Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

    0
    Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

    Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

    1
    Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

    Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

    2