Spis treści:
Rzodkiewki to świetny dodatek do sałatek i kanapek, baza do chłodnika lub po prostu chrupiąca przegryzka. Większość skupia się jedynie na popularnym korzeniu rośliny, zapominając o bogatych w cenne składniki odżywcze liściach. Tymczasem, zgodnie z ideą less waste, czyli niemarnowania jedzenia, warto również z nich przyrządzić pyszności. Sprawdź, dlaczego warto jeść liście rzodkiewki i co można z nich przygotować. Będziesz zaskoczony!
Sprawdź także: Co zrobić ze starego chleba? 10 sposobów na czerstwe pieczywo
Liście rzodkiewki - właściwości
To, że rzodkiewka jest zdrowa i warto ją włączyć do codziennej diety, wie chyba każdy. Dlaczego więc tak mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że jej liście również są jadalne? Jeśli zadajesz sobie pytanie, czy warto jeść liście rzodkiewki, to odpowiedź brzmi: jak najbardziej!
Są one bogate przede wszystkim w witaminę C (zawierają jej dwa razy więcej niż cytryna!), przez co wspaniale wzmacniają odporność. Zawierają też fosfor, żelazo i wapń. Wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Pomagają regulować ciśnienie krwi i wspomagają leczenie żółtaczki. Co więcej, świetnie oczyszczają organizm z toksyn i odtruwają. Wspomagają pracę układu trawiennego i przyspieszają metabolizm.
Zobacz: Razowy makaron z pesto z liści rzodkiewki
Co zrobić z liści rzodkiewki?
Liście rzodkiewki mają gorzko-ostry smak i można je jeść w wersji surowej albo poddać obróbce cieplnej. To daje naprawdę wiele kulinarnych możliwości - od sałatek po pyszne farsze i koktajle, aż do zup. Sprawdź pięć przepisów, co zrobić z liści rzodkiewki.
1. Pesto z liści rzodkiewki
Najbardziej popularne i chyba najprostsze do przygotowania jest pesto z liści rzodkiewki. Potrzebujesz podstawowych produktów i zaledwie kilka minut, aby je zrobić. To świetny dodatek do makaronu, naleśników, sos do burgerów lub smarowidło na chrupiącą grzankę.
Składniki
- duży pęczek liści rzodkiewki,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 6 łyżek pestek słonecznika,
- 4 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- pieprz czarny (do smaku).
Liście rzodkiewki oddziel od korzeni i zalej wodą. Oczyść dłońmi i odstaw jeszcze na chwilę, aby dokładnie się wypłukały. Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika (co jakiś czas nimi potrząsając), aż równomiernie się zarumienią. Gdy lekko przestygną, zmiel je w rozdrabniaczu (na mniejsze kawałki, nie na pył).
Wyjmij liście rzodkiewki z wody, osusz i wrzuć do blendera kielichowego. Wlej oliwę i rozdrobnij na gładką masę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko zblenduj do połączenia składników. Wsyp jeszcze płatki drożdżowe i zmielone nasiona słonecznika. Ponownie zblenduj w jednolitą masę. Przełóż gotowe pesto z liści rzodkiewki do szklanego, czystego słoika i przechowuj w lodówce (max. przez kilka dni).
Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli
Zobacz przepisJak zrobić pesto z liści rzodkiewki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pesto z liści rzodkiewki
Zobacz przepisPesto z liści rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zupa z liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki będą również świetną bazą do aromatycznej zupy. Niektórzy przygotowują ją na wzór tej szczawiowej, ze względu na gorzko-ostry posmak liści. Takie danie zabiela się śmietaną i podaje z jajkiem. To niezwykle lekka propozycja, wprost idealna na lato. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, przekonaj się, jak łatwo ją zrobić. Wypróbuj prosty przepis na zupę z liści rzodkiewki, którym podzieliła się z nami użytkowniczka:
Zupa z liści rzodkiewek
Zobacz przepisZupa z liści rzodkiewek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Omlet z liśćmi rzodkiewki
Sugerowaliśmy, że pesto z liści rzodkiewki jest najprostszym przepisem. Omlet z dodatkiem tego składnika również nie jest skomplikowany do zrobienia. Wystarczy zaledwie pięć podstawowych produktów i kwadrans, aby go przyrządzić. To zdrowa propozycja na śniadanie lub kolację, którą warto się zajadać, szczególnie latem. Jak zrobić omlet z liśćmi rzodkiewki? Oto sprawdzona receptura:
Składniki
- 5 liści rzodkiewki,
- 3 jajka,
- ćwierć białej cebuli,
- łyżka masła 82 proc.,
- sól i pieprz (do smaku).
Na początku obierz cebulę, odkrój ćwierć i poszatkuj na drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę. W tym czasie do głębokiej miski wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem według uznania, a następnie rozkłóć wszystko trzepaczką.
Oddziel liście rzodkiewki od korzeni, dokładnie je umyj i osusz. W kolejnym kroku pokrój w szerokie paski. Na patelnię z zarumienioną już cebulą wrzuć przygotowane liście i wymieszaj do połączenia składników. Gdy liście delikatnie zmiękną, zalej je masą jajeczną.
Smaż przez chwilę do ścięcia się jajek. Podaj z poszatkowanym szczypiorkiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi lub papryką.
Na śniadanie możesz też przygotować lekkie naleśniki z liśćmi rzodkiewki lub szakszukę z ich dodatkiem.
4. Sałatka z liśćmi rzodkiewki
Co jeszcze zrobić z liśćmi rzodkiewki? Równie szybkim, co prostym sposobem jest wrzucenie ich do sałatki albo doprawienie gotowego mixu sałat pesto zrobionym z tego składnika.
Liście będą ciekawym i pysznym urozmaiceniem, ze względu na wyjątkowy smak. W jaki sposób przygotować sałatkę z liśćmi rzodkiewki? Do głębokiej miski wrzuć dokładnie umyte i osuszone liście, pokrojone na cieńsze paski. Dorzuć również poszatkowane: natkę pietruszki i szczypiorek. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół, a ogórki i rzodkiewkę podziel na plasterki. Wrzuć do naczynia.
W osobnej miseczce wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj odrobinę kurkumy i ostrej papryczki. Wymieszaj całość i przełóż do sałatki. Teraz przemieszaj wszystkie składniki, aby sos połączył się z warzywami. Sałatka z liśćmi rzodkiewki gotowa!
5. Koktajl z liści rzodkiewki
Liście rzodkiewek mają wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto uwzględnić je w swojej diecie. Jeśli lubisz smoothie, to idealną przekąską lub porannym napojem będzie dla ciebie koktajl z liści rzodkiewki. Jak go zrobić? To naprawdę nic trudnego. Wystarczy zmiksować ze sobą kilka składników i gotowe!
Możesz na przykład do blendera kielichowego wrzucić i zmiksować:
- umyte i poszatkowane liście rzodkiewki, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, ogórka i jabłko oraz wcisnąć sok z cytryny i wlać odrobinę wody,
- umyte i pokrojone na mniejsze fragmenty liście rzodkiewki, porwaną sałatę zieloną, liście szpinaku, obrane i pokrojone owoce (banana, truskawki), namoczone nasiona chia, kilka plasterków imbiru i wodę,
- umyte i rozdrobnione liście rzodkiewki i szpinaku, kilka rzodkiewek, banana i jabłka z dodatkiem soku z cytryny oraz miodu i mleka.
Możliwości jest naprawdę wiele, a taka bomba witaminowa z samego rana z pewnością dodaje energii i sił na cały dzień.
Jeśli masz pomysł, co zrobić z liści rzodkiewki, podziel się komentarzem poniżej!
Zobacz także:
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »