Spis treści:
- Młode szyszki sosny - stymulator odporności
- Jak i kiedy zbierać młode szyszki sosny?
- Najlepszy syrop z młodych szyszek sosny
- Przetwory z młodych szyszek sosny
Przetwory z młodych szyszek sosny są chętnie przyrządzane w krajach wschodnich. W Polsce docenia się je przede wszystkim za piękny aromat i liczne właściwości, poprawiające samopoczucie i zdrowie. Jeśli w tym roku postanowiłeś przygotować najlepszy syrop z młodych szyszek sosny, dowiedz się, jak i kiedy zbierać te kwiatostany z drzew iglastych.
Młode szyszki sosny - stymulator odporności
Zanim zdradzimy, jak i kiedy zbierać młode szyszki sosny, powinieneś jeszcze odkryć, dlaczego w ogóle warto mieć je w swojej kuchni. Choć dużo osób wie, że są wspaniałym stymulatorem odporności, znacznie mniej jest w stanie wymienić inne korzyści. Tymczasem od lat przetwory z młodych szyszek używane są w medycynie naturalnej w celu poprawy zdrowia.
Jakie są właściwości młodych szyszek sosny? Najlepiej wpływają na układ immunologiczny, faktycznie wzmacniając osłabioną odporność. Dodatkowo jednak pomagają oczyścić i udrożnić drogi oddechowe. Syrop przyrządzony na ich bazie podaje się przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu gardła, astmie lub suchym kaszlu (bo działa też wykrztuśnie).
Regularne jego podawanie zmniejszy objawy zmęczenia i wyczerpania. Kwiatostany sosny są paliwem dla mózgu i dodają energii. Młode szyszki sosny wykazują też korzystny wpływ na układ pokarmowy. Pomogą przy dolegliwościach ze strony żołądka i przewodu pokarmowego. Działają moczopędnie, oczyszczając organizm ze szkodliwych substancji i resztek.
Jak i kiedy zbierać młode szyszki sosny?
Najlepszy syrop na kaszel i przeziębienie przygotujesz z młodych szyszek sosny. Jak i kiedy je zbierać, żeby móc czerpać z nich maksymalnie dużo składników odżywczych? Ważne, żeby sięgać po nie, gdy są jeszcze małe i zielone.
Najczęściej młode szyszki sosny zbiera się od drugiej połowy maja. Koniecznie udaj się do lasu lub w tereny oddalone od dróg i wszelkich źródeł zanieczyszczeń. Wybieraj tylko te miękkie, pachnące i soczyste. Świetnie, jeśli widać na nich żywicę lub są od niej lepkie. Zbieraj je ostrożnie (żeby nie zniszczyć gałązek), najlepiej w rękawiczkach.
Po powrocie do domu przejrzyj zbiory. Zostaw tylko te, które są zdrowe - bez uszkodzeń czy śladów szkodników. Przesortowane szyszki, dokładnie opłukane pod bieżącą, letnią wodą, powinny być na tyle miękkie, żeby można było je łatwo pokroić nożem.
Najlepszy syrop z młodych szyszek sosny
Konsystencją przypomina gęsty miód lub konfiturę - wychodzi lejący i pięknie pachnie. Jaki jest najlepszy syrop z młodych szyszek sosny? Prosto się go przygotowuje, ma słodkawy posmak i mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Zobacz, jak zrobić ten domowy specyfik na kaszel, katar i problemy żołądkowe.
Składniki
- pół kilograma młodych szyszek sosny,
- pół kilograma cukru.
Najlepszy syrop z młodych szyszek sosny przyrządza się tylko z dwóch składników. Jeśli chcesz przygotować więcej lub mniej napoju, zachowaj proporcję 1:1. Oczyszczone i umyte szyszki pokrój na plasterki. Przełóż na dno czystego słoika i zasyp warstwą cukru. Ponownie ułóż warstwę pokrojonych szyszek, zasyp cukrem i tak aż do wykończenia produktów (na wierzchu powinien znaleźć się cukier). Zakręć wieczko i postaw słój na kilka dni w nasłonecznionym miejscu.
Każdego dnia potrząśnij naczyniem, żeby tworzący się z cukru syrop pokrywał szyszki. Gdy będzie sięgał połowy słoika (po ok. 5-6 dniach), przelej płyn do szklanych butelek (odcedzając go przez gazę). Przechowuj w ciemnym miejscu, a będzie zdatny do spożycia nawet przez rok.
Przetwory z młodych szyszek sosny
Jeśli do przygotowania syropu nie zużyjesz wszystkich szyszek, mogą ci się przydać do innych przysmaków. Nalewka, konfitura, a może galaretka? Poznaj przepisy na każdy ze specjałów.
Nalewka z młodych szyszek sosny
Składniki
- pół kilograma młodych szyszek sosny,
- pół kilograma cukru,
- pół litra spirytusu.
Na początku do czystego słoika włóż oczyszczone i pokrojone na plasterki szyszki. Zalej je spirytusem i odstaw na ok. 2 tygodnie. Codziennie mieszaj, a po upływie czasu - odcedź alkohol do osobnego słoika. Szyszki zasyp cukrem, zakręć naczynie i odstaw w słoneczne miejsce na ok. tydzień. Codziennie wstrząśnij słojem, żeby cukier przykrywał szyszki. Następnie wlej odłożony wcześniej spirytus do wytworzonego syropu i przemieszaj. Odstaw na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie odcedź do szklanej butelki i odłóż jeszcze na co najmniej miesiąc w zaciemnione miejsce.
Konfitura z młodych szyszek sosny
Składniki
- kilogram zielonych szyszek,
- kilogram cukru,
- 10 szklanek wody.
Oczyść szyszki, przełóż do miski z wodą i mocz przez całą dobę. Odsącz i potnij na plastry. W rondlu zagotuj wodę z cukrem, tworząc gęsty syrop. Dodaj szyszki i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać miksturę. Wyłącz palnik, usuń nalot z wierzchu i przelej do małych słoiczków. Dodawaj np. do herbaty.
Galaretka z młodych szyszek sosny
Składniki
- kilogram młodych szyszek sosny,
- 3 litry wody,
- cukier.
Umyj zielone szyszki sosny i gotuj je w trzech litrach wody przez ok. 3,5 godziny. Wyłącz palnik, nakryj przykrywką i odłóż na 12 godzin. Po tym czasie wyłów łyżką cedzakową wszystkie szyszki. Do różowawej, zgęstniałej masy wsyp cukier. Zachowaj proporcję kilogram cukru na litr różowawego „kisielu”. Gotuj, aż galaretka nie zgęstnieje.
Źródło: Smaker.pl, herbata.info, sekrety-zdrowia.org
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »
Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »
Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »