Dania jednogarnkowe

Wybierając makaron najczęściej kierujemy się tym, jakie danie chcemy przygotować. I tak gotując spaghetti, bez zastanowienia sięgniemy po długi i cienki, do sałatki wybierzemy farfalle lub fusilli. Przede wszystkim jednak, kupując makaron, powinniśmy zwracać uwagę nie na jego wygląd, a skład.

Fot. 123RF/Picsel

Czy wiesz, że statystyczny Włoch w ciągu roku zjada aż 28 kg makaronu. Mieszkaniec Wenezueli 13, a Tunezji 12 kg. Przeciętny Polak zaś spożywa do 10 paczek makaronu rocznie, co daje w przybliżeniu około 5 kg - to stanowczo za mało! Przyczyną może być wiecznie żywy mit, dotyczący tego, że makaron jest tuczący. Rzeczywiście może on przysporzyć nam dodatkowych kilogramów, ale tylko wtedy, jeśli będziemy go gotować w niewłaściwy sposób i polewać tłustymi sosami zagęszczanymi mąką.

Jaki makaron wybrać?

W sklepach wyrobom makaronowym poświęcone są całe półki, a nawet i alejki. Mnogość dostępnych wariantów dla zwykłego konsumenta może być przytłaczająca. W końcu makaron przygotowuje się z zaledwie dwóch składników: mąki oraz wody. Skąd zatem możliwość tak dużego wyboru? Wszystko za sprawą rodzaju mąki, to ona determinuje smak i wartości odżywcze makaronu. Zanim więc włożymy któryś do koszyka, przeczytajmy jego skład.

We Włoszech za prawdziwy makaron uznawany jest ten, przygotowany z semolilny czyli mąki z pszenicy twardej - durum. Jest ona zdecydowanie zdrowsza niż zwykła mąka pszenna. Zawiera, aż 7 g błonnika, więcej potasu, żelaza i witamin z grupy B12. Ponadto makaron z tej mąki podczas gotowania nie chłonie zbyt dużej ilości wody, stąd mniejsze prawdopodobieństwo jego rozgotowania.

 

Reklama

 

Makaron z mąki gryczanej poleca się w szczególności osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu. Jest znany na całym świecie. W Japonii, występuje pod nazwą soba - cienkich nitek w kolorze brązowym, które stanowią podstawę wielu tamtejszych dań. We Francji zaś przyjmuje on postać małych kwadracików używanych do przygotowania popularnej zapiekanki Croziflette. Makaron gryczany zawiera mnóstwo dobroczynnych dla organizmów witamin i minerałów, w tym także rutynę, która często stanowi składnik suplementów i leków wzmacniających naczynia żylne.

Najbardziej zbliżonym do makaronu pszennego, jeśli chodzi o wygląd, jest ten przygotowany z mąki orkiszowej. Jednak, aby jego smak był równie dobry, producenci dodają inulinę lub jajka. Dzięki temu staje się bardziej miękki i sprężysty. Oczywiście w ekologicznych sklepach możemy kupić makaron przygotowany jedynie z mąki orkiszowej. Włączając go do diety mamy pewność, że dostarczymy do organizmu odpowiednią ilość węglowodanów i białka, nie ryzykując przy tym zbyt dużego skoku glukozy (IG około 65). Poza tym makaron ten zapobiega zaparciom regulując procesy trawienne.

Makaron razowy, inaczej nazywany pełnoziarnistym, jest podstawą większości diet. Sięgają po niego osoby chcące schudnąć, uprawiające sport oraz ci, którzy dbają o zdrowy styl życia. W 100 g tego produktu znajduje się 26 g węglowodanów i tylko 1 g tłuszczu! Makaron jest bogaty w błonnik, który zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu. Zawiera składniki z grupy B w tym ryboflawinę (wspomaga pracę układu odpornościowego) i biotynę (korzystanie wpływa na włosy, cerę i paznokcie).

Osoby nietolerujące glutenu koniecznie powinny sięgać po makaron ryżowy, przez Chińczyków nazywany „makaronem długiego życia". Nie dość, że jest niskokaloryczny (100 g ugotowanego produktu to tylko 109 kcal), to jeszcze bogaty w składniki mineralne (np. sód, żelazo i selen). Niewątpliwą, jeśli nie najważniejszą, jego zaletą jest brak konieczności gotowania. Wystarczy zalać go na kilka minut wrzątkiem, odcedzić i gotowe!

Ostatnio hitem stały się makarony warzywne. Od zwykłych różnią się tym, że są bezglutenowe. Stanowią idealny produkt dla wegetarian, bo zawierają więcej białka i mają niższy indeks glikemiczny. Nadają się właściwie do każdego rodzaju posiłku, można z nich przygotować sałatki lub podać klasycznie z sosem. W sklepach dostępne są te przygotowane z zielonego groszku, soczewicy czy marchewki.

Z czym serwować makaron?

Jeśli wybraliście już swój ulubiony rodzaj makaronu, to możecie zacząć przebierać w przepisach. Mamy dla was pięć najlepszych propozycji na pyszne dania, oczywiście z makaronem w roli głównej. Zachęcamy do ich wypróbowania! Gdy zadziejecie ten, który skradnie wasze serce, nie zapomnijcie dodać komentarza pod przepisem.

1. Szybki makaron ryżowy po tajsku

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Spaghetti carbonara

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Makaron z cukinią

Fot. zielonacytryna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makaron z kurkami

Fot. zielonacytryna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Makaron soba z krewetkami

Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1743

30 min
9
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 387

15 min
10
>60 min
7
Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2898

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8