Fot. 123RF/Picsel
Czy wiesz, że statystyczny Włoch w ciągu roku zjada aż 28 kg makaronu. Mieszkaniec Wenezueli 13, a Tunezji 12 kg. Przeciętny Polak zaś spożywa do 10 paczek makaronu rocznie, co daje w przybliżeniu około 5 kg - to stanowczo za mało! Przyczyną może być wiecznie żywy mit, dotyczący tego, że makaron jest tuczący. Rzeczywiście może on przysporzyć nam dodatkowych kilogramów, ale tylko wtedy, jeśli będziemy go gotować w niewłaściwy sposób i polewać tłustymi sosami zagęszczanymi mąką.
Jaki makaron wybrać?
W sklepach wyrobom makaronowym poświęcone są całe półki, a nawet i alejki. Mnogość dostępnych wariantów dla zwykłego konsumenta może być przytłaczająca. W końcu makaron przygotowuje się z zaledwie dwóch składników: mąki oraz wody. Skąd zatem możliwość tak dużego wyboru? Wszystko za sprawą rodzaju mąki, to ona determinuje smak i wartości odżywcze makaronu. Zanim więc włożymy któryś do koszyka, przeczytajmy jego skład.
We Włoszech za prawdziwy makaron uznawany jest ten, przygotowany z semolilny czyli mąki z pszenicy twardej - durum. Jest ona zdecydowanie zdrowsza niż zwykła mąka pszenna. Zawiera, aż 7 g błonnika, więcej potasu, żelaza i witamin z grupy B12. Ponadto makaron z tej mąki podczas gotowania nie chłonie zbyt dużej ilości wody, stąd mniejsze prawdopodobieństwo jego rozgotowania.
Makaron z mąki gryczanej poleca się w szczególności osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu. Jest znany na całym świecie. W Japonii, występuje pod nazwą soba - cienkich nitek w kolorze brązowym, które stanowią podstawę wielu tamtejszych dań. We Francji zaś przyjmuje on postać małych kwadracików używanych do przygotowania popularnej zapiekanki Croziflette. Makaron gryczany zawiera mnóstwo dobroczynnych dla organizmów witamin i minerałów, w tym także rutynę, która często stanowi składnik suplementów i leków wzmacniających naczynia żylne.
Najbardziej zbliżonym do makaronu pszennego, jeśli chodzi o wygląd, jest ten przygotowany z mąki orkiszowej. Jednak, aby jego smak był równie dobry, producenci dodają inulinę lub jajka. Dzięki temu staje się bardziej miękki i sprężysty. Oczywiście w ekologicznych sklepach możemy kupić makaron przygotowany jedynie z mąki orkiszowej. Włączając go do diety mamy pewność, że dostarczymy do organizmu odpowiednią ilość węglowodanów i białka, nie ryzykując przy tym zbyt dużego skoku glukozy (IG około 65). Poza tym makaron ten zapobiega zaparciom regulując procesy trawienne.
Makaron razowy, inaczej nazywany pełnoziarnistym, jest podstawą większości diet. Sięgają po niego osoby chcące schudnąć, uprawiające sport oraz ci, którzy dbają o zdrowy styl życia. W 100 g tego produktu znajduje się 26 g węglowodanów i tylko 1 g tłuszczu! Makaron jest bogaty w błonnik, który zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu. Zawiera składniki z grupy B w tym ryboflawinę (wspomaga pracę układu odpornościowego) i biotynę (korzystanie wpływa na włosy, cerę i paznokcie).
Osoby nietolerujące glutenu koniecznie powinny sięgać po makaron ryżowy, przez Chińczyków nazywany „makaronem długiego życia". Nie dość, że jest niskokaloryczny (100 g ugotowanego produktu to tylko 109 kcal), to jeszcze bogaty w składniki mineralne (np. sód, żelazo i selen). Niewątpliwą, jeśli nie najważniejszą, jego zaletą jest brak konieczności gotowania. Wystarczy zalać go na kilka minut wrzątkiem, odcedzić i gotowe!
Ostatnio hitem stały się makarony warzywne. Od zwykłych różnią się tym, że są bezglutenowe. Stanowią idealny produkt dla wegetarian, bo zawierają więcej białka i mają niższy indeks glikemiczny. Nadają się właściwie do każdego rodzaju posiłku, można z nich przygotować sałatki lub podać klasycznie z sosem. W sklepach dostępne są te przygotowane z zielonego groszku, soczewicy czy marchewki.
Z czym serwować makaron?
Jeśli wybraliście już swój ulubiony rodzaj makaronu, to możecie zacząć przebierać w przepisach. Mamy dla was pięć najlepszych propozycji na pyszne dania, oczywiście z makaronem w roli głównej. Zachęcamy do ich wypróbowania! Gdy zadziejecie ten, który skradnie wasze serce, nie zapomnijcie dodać komentarza pod przepisem.
1. Szybki makaron ryżowy po tajsku
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. zielonacytryna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. zielonacytryna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie