Spis treści:
- Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem?
- Jak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem?
- Napój z kurkumą, pieprzem i miodem - przeciwwskazania
Każdy już wie, jak ważne jest nawodnienie organizmu. Na czczo warto sięgnąć choćby po wodę z cytryną, która doda energii i usprawni funkcjonowanie narządów. Jeśli do wody dodamy jednak kilka prozdrowotnych przypraw, wpływ na ciało będzie jeszcze większy. Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem? To prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Sprawdź także: Jak usztywnić bitą śmietanę galaretką? Będzie nie tylko trwała
Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem?
Napój z kurkumą, pieprzem i miodem zawdzięcza swoje właściwości każdemu ze składników, z których jest zrobiony. Zarówno kurkuma, jak i pieprz to przyprawy, które znane są z prozdrowotnego działania. Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem - wzmacnia organizm i usuwa z niego toksyny. Połączenie tych naturalnych produktów spożywczych może więc poprawić funkcjonowanie niemal każdego narządu. Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem?
Właściwości kurkumy
Kurkuma, często nazywana kuzynką imbiru, cechuje się wyrazistym smakiem i intensywną żółto-pomarańczową barwą. Jej głównym składnikiem jest kurkumina, czyli silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Choć jest słabo wchłaniana przez organizm, jej przyswajanie poprawia jednak piperyna zawarta w czarnym pieprzu, czyli drugim elemencie prozdrowotnego napoju.
Szczypta kurkumy to tylko ok. 20 kalorii, za to spora dawka błonnika pokarmowego, witamin (m.in. E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk). Kurkuma pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dlatego stosuje się ją w przebiegu chorób Alzheimera, zaburzeń osobowości, depresji lub po udarach. Przyprawa działa antybakteryjnie i rozkurczająco, usprawnia trawienie, przyspiesza metabolizm, obniża cukier oraz cholesterol i wspiera odporność, szczególnie podczas infekcji.
Właściwości czarnego pieprzu
Piperyna, czyli podstawowy związek w czarnym pieprzu, również usprawnia procesy trawienne, wspomagając wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce i jelitach. Minimalizuje w ten sposób ryzyko nieprzyjemnych zaparć i wzdęć. Substancja pozytywnie wpływa na układ krążenia i wątrobę, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, przyspiesza przemianę materii, a także chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, opóźniając jego starzenie. Przyprawa udrażnia też drogi oddechowe, działa wykrztuśnie oraz pozwala zwalczyć zapalenie zatok i katar.
Właściwości miodu
Co to znaczy, że miód to naturalny antybiotyk? Jest złożony z węglowodanów, wody, witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się m.in. witamina C, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, magnez, żelazo, jod i fosfor. Dodany do napoju, świetnie wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia. Może zmniejszyć chrypkę, ból gardła, działa przeciwbakteryjnie. Naturalny miód używany jest także do łagodzenia problemów trawiennych i leczenia wrzodów żołądka. Pszczeli produkt obniża cholesterol i ciśnienie krwi, ułatwia zasypianie i koi nerwy. Wpływa na poprawę koncentracji i sprawności mózgu.
Jak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem?
Właściwości prozdrowotnej mieszanki przypraw mogą wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jak zrobić napój z kurkumą, pieprzem i miodem? To nic trudnego. Przygotuj szklankę letniej wody, wsyp do niej szczyptę kurkumy, szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze łyżeczkę miodu naturalnego i również przemieszaj do połączenia.
Domową kurację antyoksydacyjną stosuj regularnie. Jak pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem, aby przyniósł największe efekty? Najlepiej sięgać po niego z samego rana, jeszcze przed śniadaniem. Nie należy jednak używać zbyt dużej dawki kurkumy, ponieważ może to rozstroić żołądek.
Napój z kurkumą, pieprzem i miodem
Zobacz przepisJak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Napój z kurkumą, pieprzem i miodem - przeciwwskazania
Choć każdy składnik prozdrowotnej mikstury ma dużo cennych właściwości dla organizmu, może również nie być polecany do spożycia przez określone grupy osób. Co jest przeciwwskazaniem do picia napoju z kurkumą, pieprzem i miodem? Niestety kobiety w ciąży nie mogą przyjmować kurkuminy i piperyny, ponieważ substancje w przyprawach wywołują skurcze i mogą przyspieszyć poród.
Mieszanki nie powinny stosować też małe dzieci, osoby z problemami żołądkowymi, z niedrożnością dróg żółciowych i kamieniami żółciowymi, a te zażywające leki przeciwzakrzepowe i przeciwcukrzycowe - najpierw muszą skonsultować się z lekarzem (kurkumina może nasilać działanie specyfików). Napoju nie wolno łączyć z antybiotykami, ze względu na zawartość czarnego pieprzu. Co więcej, obecność miodu w miksturze może uczulać alergików. Produkt ten ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego napój nie jest wskazany dla diabetyków.
Źródło: medonet.pl, spirulina.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, medicover.pl, doz.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »
Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić hummus z bobu. Szybki i prosty przepis »
Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie »
Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru »