Grill - temat specjalny

Złocista mikstura na pobudzenie i przyspieszenie odchudzania. Zdrowsza od kawy

Przyspiesza trawienie, wspiera odporność organizmu i opóźnia starzenie ciała. Pity na czczo doda energii na cały dzień i zapewni prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, jak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem, aby jak najkorzystniej wpłynął na twoje zdrowie.

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem wymiata toksyny z organizmu i przyspiesza metabolizm | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Każdy już wie, jak ważne jest nawodnienie organizmu. Na czczo warto sięgnąć choćby po wodę z cytryną, która doda energii i usprawni funkcjonowanie narządów. Jeśli do wody dodamy jednak kilka prozdrowotnych przypraw, wpływ na ciało będzie jeszcze większy. Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem? To prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.

Sprawdź także: Jak usztywnić bitą śmietanę galaretką? Będzie nie tylko trwała

Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem?

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem zawdzięcza swoje właściwości każdemu ze składników, z których jest zrobiony. Zarówno kurkuma, jak i pieprz to przyprawy, które znane są z prozdrowotnego działania. Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem - wzmacnia organizm i usuwa z niego toksyny. Połączenie tych naturalnych produktów spożywczych może więc poprawić funkcjonowanie niemal każdego narządu. Jak działa napój z kurkumą, pieprzem i miodem?

Właściwości kurkumy

Kurkuma, często nazywana kuzynką imbiru, cechuje się wyrazistym smakiem i intensywną żółto-pomarańczową barwą. Jej głównym składnikiem jest kurkumina, czyli silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Choć jest słabo wchłaniana przez organizm, jej przyswajanie poprawia jednak piperyna zawarta w czarnym pieprzu, czyli drugim elemencie prozdrowotnego napoju.

Szczypta kurkumy to tylko ok. 20 kalorii, za to spora dawka błonnika pokarmowegowitamin (m.in. E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk). Kurkuma pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dlatego stosuje się ją w przebiegu chorób Alzheimera, zaburzeń osobowości, depresji lub po udarach. Przyprawa działa antybakteryjnie i rozkurczającousprawnia trawienie, przyspiesza metabolizm, obniża cukier oraz cholesterol wspiera odporność, szczególnie podczas infekcji. 

Właściwości czarnego pieprzu

Piperyna, czyli podstawowy związek w czarnym pieprzu, również usprawnia procesy trawienne, wspomagając wydzielanie soków trawiennych w żołądku, trzustce i jelitach. Minimalizuje w ten sposób ryzyko nieprzyjemnych zaparć i wzdęć. Substancja pozytywnie wpływa na układ krążenia i wątrobę, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, przyspiesza przemianę materii, a także chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, opóźniając jego starzenie. Przyprawa udrażnia też drogi oddechowe, działa wykrztuśnie oraz pozwala zwalczyć zapalenie zatok i katar. 

Właściwości miodu

Co to znaczy, że miód to naturalny antybiotyk? Jest złożony z węglowodanów, wody, witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się m.in. witamina C, witaminy z grupy B, potas, wapń, sód, magnez, żelazo, jod i fosfor. Dodany do napoju, świetnie wzmacnia odporność i łagodzi objawy przeziębienia. Może zmniejszyć chrypkę, ból gardła, działa przeciwbakteryjnie. Naturalny miód używany jest także do łagodzenia problemów trawiennych i leczenia wrzodów żołądka. Pszczeli produkt obniża cholesterol i ciśnienie krwi, ułatwia zasypianie i koi nerwy. Wpływa na poprawę koncentracji i sprawności mózgu. 

Jak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem?

Właściwości prozdrowotnej mieszanki przypraw mogą wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jak zrobić napój z kurkumą, pieprzem i miodem? To nic trudnego. Przygotuj szklankę letniej wody, wsyp do niej szczyptę kurkumy, szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze łyżeczkę miodu naturalnego i również przemieszaj do połączenia.

Domową kurację antyoksydacyjną stosuj regularnie. Jak pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem, aby przyniósł największe efekty? Najlepiej sięgać po niego z samego rana, jeszcze przed śniadaniem. Nie należy jednak używać zbyt dużej dawki kurkumy, ponieważ może to rozstroić żołądek. 

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem

 Napój z kurkumą, pieprzem i miodem Zobacz przepis

Jak przygotować i pić napój z kurkumą, pieprzem i miodem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Napój z kurkumą, pieprzem i miodem - przeciwwskazania

Choć każdy składnik prozdrowotnej mikstury ma dużo cennych właściwości dla organizmu, może również nie być polecany do spożycia przez określone grupy osób. Co jest przeciwwskazaniem do picia napoju z kurkumą, pieprzem i miodem? Niestety kobiety w ciąży nie mogą przyjmować kurkuminy i piperyny, ponieważ substancje w przyprawach wywołują skurcze i mogą przyspieszyć poród.

Mieszanki nie powinny stosować też małe dzieci, osoby z problemami żołądkowymi, z niedrożnością dróg żółciowych i kamieniami żółciowymi, a te zażywające leki przeciwzakrzepowe i przeciwcukrzycowe - najpierw muszą skonsultować się z lekarzem (kurkumina może nasilać działanie specyfików). Napoju nie wolno łączyć z antybiotykami, ze względu na zawartość czarnego pieprzu. Co więcej, obecność miodu w miksturze może uczulać alergików. Produkt ten ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego napój nie jest wskazany dla diabetyków



Źródło: medonet.pl, spirulina.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, medicover.pl, doz.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Sposób na spalone słońcem i żółte ogórki. Przygotuj oprysk z trzech domowych składników »

Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić hummus z bobu. Szybki i prosty przepis »

Jak ugotować jajko na miękko? Płynne żółtko zawsze wyjdzie perfekcyjnie »

Ustalono najlepszą godzinę na śniadanie i kolację. Poprawia metabolizm cukru »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 51

>60 min
1
15 min
13
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1