Fot. 123RF/Picsel
Zastanawiasz się, czym są zoodle i z jakimi dodatkami najlepiej je podawać? Zoodle to nic innego jak cukiniowy makaron. Nazwa powstała z połączenia dwóch angielskich wyrazów, a mianowicie zucchini (cukinia) oraz noodles (makaron). Do jego przygotowania wystarczy tradycyjna temperówka do warzyw, którą znajdziesz w większości sklepów lub w internecie.
Jakie są zalety tego przepysznego makaronu z warzyw? Jest to idealne danie dla osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych centymetrów w talii. Zamiana tradycyjnego makaronu na taki wykonany np. z cukinii lub marchewki to prosta droga do ograniczenia kalorii i węglowodanów w codziennej diecie, a także wzbogacenia jadłospisu o wiele cennych mikroelementów i witamin.
Zoodle to również wyśmienity trik, żeby przemycić nieco warzyw do diety twoich pociech, w szczególności, jeśli w domu masz małe niejadki, które jedyne, na co mają ochotę to fast foody i biały makaron z sosem pomidorowym. Makaron z warzyw sprawdzi się także w przypadku, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu lub gdy w lodówce został ci sos z poprzedniego dnia, a nie chce ci się gotować nowej porcji pasty. Takie warzywne kluski przygotowuje się w mgnieniu oka, a do tego można je poddawać różnorodnej obróbce termicznej. Zoodle możesz smażyć na patelni lub gotować w osolonej wodzie, w zależności od twoich kulinarnych preferencji.
Pomysł na smaczny obiad: spaghetti warzywne
Spaghetti - któż nie kocha tego jakże włoskiego dania. Niestety, będąc na diecie lub dbając o linię, nie można sobie na nie pozwolić zbyt często. Tutaj z pomocą przychodzi jego warzywna wersja. Spaghetti warzywne to nie tylko okazja na zjedzenie dania po brzegi wypełnionego mikroelementami, ale również bardzo prosta metoda, aby zacząć swoją przygodę z kuchennymi eksperymentami. Spaghetti warzywne idealnie nada się dla mniej zaawansowanych, domorosłych kucharzy.
Spaghetti warzywne z cukinii w kremowym sosie z awokado i miętą
Naszą pierwszą propozycją jest spaghetti z cukinii ze świeżą miętą i awokado. Na podwójną porcję dania potrzebujesz dwóch sporej wielkości cukinii, dwóch dojrzałych awokado, pęczku świeżej mięty, nieco oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu do doprawienia potrawy.
Aby przygotować sos do makaronu, wystarczy zmieszać wszystkie składniki oprócz cukinii. Do jego stworzenia potrzebny ci będzie blender. Miksuj składniki, aż do osiągnięcia konsystencji gładkiej pasty. Makaron wyczaruj przy użyciu temperówki, a następnie gotuj go przez jedną minutę w osolonej wodzie.
Na końcu delikatnie wyjmij makaron z wody i wymieszaj go z gotowym spaghetti warzywnym. Do posypania tego smacznego posiłku polecamy czarnuszkę lub sezam - w zależności od tego, jakie smaki przemawiają do twojego podniebienia.
Spaghetti warzywne z cukinii a'la bolognese
Uwielbiasz spaghetti bolognese, ale poszukujesz przepisu na jego fit wersję? Proponujemy zamianę tradycyjnego makaronu na taki wykonany z cukinii. Jak przygotować warzywo i sos, aby potrawa praktycznie nie odróżniała się w smaku od włoskiego specjału?
Cukinię przygotuj przy użyciu temperówki. Jeśli chodzi o sos, będziesz potrzebować: posiekanej cebuli, trochę marchewki, sprasowanego ząbku czosnku, oliwy z oliwek, mielonego mięsa, puszki pomidorów, łyżeczki lub dwóch koncentratu pomidorowego, parmezanu oraz soli i pieprzu do doprawienia.
Z podanych składników przygotuj sos, zaczynając od podsmażenia czosnku i cebuli na oliwie z oliwek. Następnie usmaż mięso i dodaj resztę składników. Całość powinna dusić się około 20 minut. Jeżeli lubisz głębsze smaki, na końcu możesz dodać nieco cukru, który jeszcze bardziej podbije włoski smak potrawy. Wymieszaj sos ze spaghetti warzywnym i posyp gotową potrawę parmezanem - smacznego!
Zobacz przepis na pyszny bigos z cukinii:
Makaron z cukinii do wszystkiego
Makaron z cukinii sam w sobie ma bardzo neutralny smak, dzięki czemu łatwo dostosowuje się do niezliczonych dodatków - możesz spróbować przygotować go po azjatycku, po węgiersku, a nawet po indyjsku. Wszystkie chwyty dozwolone. Jeśli nie masz pomysłu na to, jak przygotować pyszne zoodle, chętnie ci podpowiemy.
Witariański makaron z cukinii
Zakochałeś się w smaku surowych warzyw i owoców? Jeżeli tak, ten przepis będzie idealny dla ciebie, ponieważ w składnikach widnieje makaron z cukinii na surowo. Dzięki temu, że nie trzeba go dodatkowo przygotowywać, czas oczekiwania na całe danie skraca się jeszcze bardziej. To właśnie dlatego przepis będzie kulinarnym strzałem w dziesiątkę dla osób, którym brakuje cierpliwości.
Czego potrzebujesz do przygotowania sosu? Zaopatrz się w: czosnek, świeżą bazylię, pestki dyni, oliwę z oliwek, płatki drożdżowe, sól i pieprz. Z wymienionych składników łatwo przygotujesz bazyliowe pesto. Wystarczy wrzucić wszystkie produkty do blendera, nacisnąć przycisk miksowania i gotowe.
Dodatkowym elementem tej potrawy jest przepyszna pomidorowa salsa, którą przyrządzisz z pomidorów malinowych, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Przed podaniem tego wspaniałego połączenia warto wymieszać wszystkie składniki w dużej misce tak, aby wszelkie smaki się ze sobą równomiernie połączyły.
Makaron z cukinii z mascarpone
Jeżeli szukasz bardziej wykwintnego przepisu na makaron z cukinii, polecamy spróbowanie wersji z serkiem mascarpone. Wydaje się, że te dwa elementy do siebie kompletnie nie pasują? Wręcz przeciwnie. Zaraz podpowiemy ci, jak je połączyć.
Aby przygotować sos, będziesz potrzebować: wspomnianego serka mascarpone, czosnku, oliwy z oliwek, pora, zielonego pesto i oczywiście królowej dania, cukinii. Potrawę doprawisz następującymi przyprawami: solą, pieprzem i mieszanką ziół prowansalskich.
Makaron smaż 10 minut na patelni razem z sosem. Podczas przygotowywania kompozycji zacznij od podsmażenia pora i czosnku, a zaraz potem dodaj zoodle oraz resztę składników. Jeżeli chodzi o pesto, tutaj masz całkowitą dowolność. Wybierz taki wariant, jaki lubisz, np. pesto bazyliowe lub pietruszkowe.
Makaron z marchewki - idealna sałatka w stylu azjatyckim
Zoodle nie muszą ograniczać się jedynie do cukinii. Możesz również przygotować taki zdrowy makaron, ścierając na temperówce marchewkę. Jaki mamy pomysł na marchewkowy makaron? Azjatycka sałatka z nerkowcami i masłem orzechowym.
Co potrzebujesz do jej wykonania? Kilka marchewek, orzechy nerkowca, masło orzechowe, sos sojowy, limonkę, czarny sezam i szczypiorek. Przygotuj makaron przy użyciu temperówki, a następnie na patelni rozpuść sporą ilość masła orzechowego. Dodaj resztę składników - oprócz limonki i sezamu - i poczekaj, aż połączą się w jednolity sos. Następnie dodaj marchewkę i wymieszaj. Na końcu posyp całość sezamem i wcinaj ze smakiem!
Poniżej znajdziesz więcej inspirujących przepisów na dania z warzywnym makaronem:
1. Makaron z cukinii a'la carbonara
Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Makaron z cukinii w pikantnym sosie pomidorowym
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Makaron z cukinii w sosie jabłkowo-selerowym
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Spaghetti z buraka z pieczarkami
Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie