Fot. 123RF/Picsel
Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie nawodni nasze ciało.
Z cukinią powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, starające się zrzucić zbędne kilogramy. W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kcal, dzięki czemu stanowi ona doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań.
Chociaż w polskim sklepach cukinie możemy kupić niemal przez cały rok, to właśnie o tej porze smakują zdecydowanie najlepiej. Warto przygotować z nich przetwory na zimę, które w chłodne dni przypomną nam smaki lata. W jaki sposób? Wystarczy, że skorzystacie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Sukces kulinarny zagwarantowany!
1. Cukinia marynowana z cebulą
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Oto najlepszy dowód na to, że siła tkwi w prostocie. Wystarczy zaledwie kilka popularnych składników, które bez trudu zamienicie w apetyczne przetwory.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków. Lekko pikantna i bardzo aromatyczna cukinia, doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki lub dania głównego.
Fot. Ppluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kurkuma jest niezwykle zdrową przyprawą, która ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Jeśli uda wam się kupić korzeń świeżej kurkumy, wykorzystajcie go w tym przepisie. Przetwory będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Ta kolorowa sałatka pięknie prezentuje się w słoikach i na talerzach. Jednak co najważniejsze - doskonale smakuje, a przepis na nią możecie zmieniać, wedle własnych upodobań.
Jak zrobić leczo z cukinii na INTERIA.TV.
Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Jeśli z wycieczki na Węgry przywieźliście wędzoną paprykę, koniecznie wykorzystajcie ją w tym przepisie. Ma niepowtarzalny i bardzo silny aromat, który sprawia, iż wszystkie przetwory smakują jak nigdy dotąd.
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Macie już pomysł na wykorzystanie takiego niezwykłego ketchupu? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów, pizzy lub kanapek. Koniecznie wypróbujcie!
7. Pomarańczowy dżem z cukinii
Fot. Amidalla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Kto powiedział, że cukinię musimy zawsze serwować w wersji wytrawnej? Zapewniamy, że warto odkryć także jej słodsze oblicze.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Tak przygotowana sałatka, będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Świetne sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.