Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Zupki chińskie - jeść czy nie jeść?

W naszym kraju każdego roku sprzedaje się aż 300 mln zupek chińskich. Teoretycznie wszyscy wiemy, że nie jest to zdrowy produkt, jednak często potrzeba zjedzenia szybkiego posiłku zwycięża nad rozsądkiem.

Fot. 123RF/Picsel

Wbrew pozorom popularne zupki błyskawiczne nie powstały w Chinach, a w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy w proszku, której przygotowanie ograniczało się wyłącznie do zalania jej wrzątkiem. Danie to oparto na formule ramenu, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę, który miał zupełnie odmienić rynek gastronomii.

Do Polski zupki chińskie trafiły w latach 90. za sprawą Wietnamczyka Tao Ngoc Tu. Pomimo początkowej niechęci, udało mu się przekonać naszych rodaków do importowanych z Azji produktów. Wkrótce stworzoną przez pana Tao markę znał niemal każdy Polak, a on sam stał się jednym z najbogatszych obywateli naszego kraju, utrzymując tę pozycję aż do dnia dzisiejszego.

Pobierz aplikację smaker

Jak powstają zupki chińskie?

Podstawą zupki chińskiej jest makaronowa kostka, która po zalaniu wrzątkiem zmienia się w gotowe danie. Ich produkcja rozpoczyna się od przygotowania płatów z ciasta, które następnie tnie się w długie na 30 metrów paski. Nitki makaronowe gotowane są w wodzie o temperaturze 100 stopni przez minutę. Następnie są one składane w kostkę i smażone w głębokim tłuszczu przez dosłownie kilka chwil. Proces ten sprawia, że makaron jest chrupiący i pozbawiony wilgoci, jednak po zalaniu gorącą wodą wciąż może powrócić do pierwotnego stanu.

Reszta zupki to torebki z mieszankami przypraw i suszonych warzyw oraz paczuszki z aromatyzowanymi tłuszczami. W czasie ośmiogodzinnej zmiany maszyna do produkcji ekspresowych zupek może przygotować aż 240 tysięcy porcji. Co ciekawe, do jej obsługi potrzeba jedynie 7 osób!

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

A w jaki sposób wpływa to na nasze zdrowie?

Niestety, specjaliści do spraw zdrowego odżywiania alarmują, iż szybkość przygotowania jest właściwie jedną z nielicznych zalet takiego posiłku, a częste spożywanie zupek chińskich może stać się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem.

W daniach instant znajdziemy sporą porcję tłuszczów trans, które zjadane w dużych ilościach powodują otyłość oraz podnoszą poziom złego cholesterolu. Co więcej, naukowcy są zdania, iż tłuszcze trans mogą upośledzać tkankę mózgową oraz być jedną z przyczyn występowania nowotworów piersi.

Warto również pamiętać o soli, której producenci zupek chińskich nam nie szczędzą. Dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 6 gramów, tymczasem okazuje się, że w takim ekspresowym daniu może być jej aż 8 gramów. Spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić m.in. do nadciśnienia oraz zaburzenia pracy nerek.

W małych opakowaniach dołączanych do ekspresowego makaronu znajdziemy również glutaminian sodu, stabilizatory, sporo syntetycznych barwników oraz wzmacniacze smaku, które mogą być przyczyną występowania różnego rodzaju alergii i kłopotów żołądkowych.

Jak się okazuje, nawet poczucie sytości po zjedzeniu zupki chińskich jest złudne. Zawarty w niej makaron ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, iż po jej zjedzeniu możemy doświadczyć znacznych wahań poziomu cukru we krwi. Chociaż tuż po zjedzeniu zupki z proszku czujemy się najedzeni, głód dopadnie nas znacznie szybciej niż po zjedzeniu odpowiednio zbilansowanego posiłku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantny gulasz z ciecierzycy

ciecierzyca długo się gotuje, ja używam takiej gotowej, ze słoika

Odsłon: 89

60 min
2
>60 min
5
Desery Tort urodzinowy na Abrahama

Tort zrobiony jest z okazji kolejnych i to 50 urodzin czyli Abrahama. Tort z...

Odsłon: 102

>60 min
12
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje To dlatego mus z jabłek szybko pleśnieje. Nigdy tak nie rób!

Jesienią z chęcią przygotowujesz jabłkowe przetwory, czy wiesz jednak jak wekować mus z jabłek? To bardzo ważne, by robić to prawidłowo, nieodpowie...

5
Informacje Dlaczego warto jeść rokitnik? Konfitury i dżemy z jego owoców to superfood

Rokitnik to roślina, która nie cieszy się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni, a szkoda, bo ma naprawdę wiele do zaoferowania. Jej ogromnym a...

2
Informacje Catering dietetyczny Kraków - boxy

Dieta pudełkowa to plan dietetyczny składający się z posiłków, które można przygotować z pudełka paczkowanej żywności. Jest to jedna z najpopularni...

0
Informacje Kupujesz grzyby na targu? Koniecznie to sprawdź

Targi, ryneczki i bazary - to właśnie one zaopatrują nas w świeże warzywa, owoce, ale również przetwory przygotowywane przez domowe przedsiębiorstw...

0