Żurek niejedno ma imię - sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz

Jak zrobić wielkanocny żurek, aby podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje sprawdzone przepisy na tę zupę.

Fot. 123RF/Picsel

Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków.

Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów, którzy podobnie jak Polacy cenią sobie kuchnię opartą na kiszonkach i kwaśnych specjałach.

Zupa ta jest obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole oraz specjalnością polskiej kuchni. Aby zachywcała wyrazistym smakiem, powinna zostać przygotowana ze specjalnych składników - zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw.

Czego potrzeba, aby zrobić idealny żurek?

Wywar, będący podstawą żuru, powinien być przyrządzony na bazie wędzonego mięsa. Dzięki temu zyska on niepowtarzalny, dymny posmak charakterystyczny dla zup, które przyrządzały nasze babcie. Równie ważny jest także zakwas - najczęściej sporządza się go na podstawie mąki żytniej, jednak w niektórych regionach Polski popularnością cieszy się także mąka owsiana i gryczana.

Reklama

Czymś, co dodaje charakteru całej zupie, są odpowiednie dodatki. Ciężko wyobrazić sobie żurek bez majeranku, jednak oprócz niego do wywaru warto dodać również odrobinę chrzanu, który sprawi, że stanie się bardziej wyrazisty. Aby złagodzić ostry posmak, możemy dodać trochę śmietanki, która dodatkowo zagęści żurek.

Dobrym pomysłem jest także dodanie do zupy namoczonych suszonych grzybów, a także surowego, wędzonego boczku w plastrach, pokrojonego w drobne paski i przysmażonego na patelni wraz z plastrami białej kiełbasy. Zamiast tradycyjnych jaj kurzych możemy sięgnąć po jajka przepiórcze, które ze względu na wielkość znacznie lepiej sprawdzą się na talerzu.

Przepis na żurek może zmieniać się w zależności od regionu. Ewa Wachowicz przetestowała wiele receptur na tę zupę i postanowiła podzielić się z nami jej najciekawszymi odkryciami. Oto niektóre z jej propozycji, dzięki którym wasza Wielkanoc nabierze wyjątkowego smaku.

 

1. Żurek

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Żurek wielkanocny

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Żurek klarowany

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Żurek stryszawski

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Żurek na wędzonce

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto kostka malinowa

Nasze ulubione ciasto z malinami. Czekoladowy spód, warstwa pysznego kremu bu...

Odsłon: 4784

60 min
56
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 205

30 min
9
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 287

15 min
12
Zupy Zupa szparagowa z cukinią i pulpecikami

Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...

Odsłon: 85

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

314
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25