Jak zrobić dobry gulasz?

Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel


Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak wybrać dobre mięso na gulasz?

- Jak zrobić idealny gulasz? (przepisy)

 

Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o finalnym smaku potrawy.

Jakie mięso do gulaszu?

Warto poszukać sprawdzonego sklepu mięsnego lub rzeźnika, w którym zakupimy świeże mięso wysokiej jakości. W takich miejscach zwykle pracują osoby, które potrafią podpowiedzieć, jaki kawałek powinniśmy wybrać do planowanej przez nas potrawy. Ta wiedza jest wręcz bezcenna.

Im więcej będziesz wiedzieć o mięsie, tym łatwiej kupisz świetnej jakości kawałki. Spójrz na mapę zwierzęcia i zapamiętaj, gdzie umiejscowiony jest dany fragment. Skojarz je z wysiłkiem. Im dany mięsień mocniej pracuje, tym będzie twardszy i będzie wymagał dłuższej obróbki, np. łopatka, goleń, udziec. Te części możesz spokojnie wykorzystać do przygotowania gulaszu. Mięsa delikatniejsze (np. polędwica lub antrykot) będą lepiej smakować po krótkim obsmażeniu lub zgrillowaniu.

Wybierając mięso, powinniśmy również uważać na różnego rodzaju promocje. Oczywiście, atrakcyjna cena może wynikać z wielu czynników, jednak czasem może być po prostu zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu.

Jak ugotować dobry gulasz?

Jeśli udało wam się zaopatrzyć w dobrej jakości mięso, możecie śmiało przystąpić do gotowania. Z pewnością pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

1. Gulasz po węgiersku

 Gulasz po węgiersku Zobacz przepis

Jak zrobić gulasz po węgiersku? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym

 Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym Zobacz przepis

Gulasz jabłkowo-cebulowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

3. Rozgrzewający gulasz

 Rozgrzewający gulasz Zobacz przepis

Jak zrobić rozgrzewający gulasz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Gulasz piwny

 Gulasz piwny Zobacz przepis

Gulasz piwny przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Czeski gulasz wołowy

 Czeski gulasz wołowy Zobacz przepis

Czeski gulasz wołowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Gulasz z dynią i czarnuszką

 Gulasz z dynią i czarnuszką Zobacz przepis

Gulasz z dynią przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Gulasz ze schabu i warzyw

 Gulasz ze schabu i warzyw Zobacz przepis

Gulasz ze schabu i warzyw przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Wartości odżywcze różnych gatunków kasz »

Gęsina. Zapomniany rodzaj mięsa, który wraca do łask »

Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu ryby z domu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 124

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 54

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2