Dziką różę możemy spotkać w babcinym ogródku lub w czasie spaceru po parku czy też lesie. Oprócz tego, że pięknie kwitnie, jest doskonałym źródłem witamin i w niezwykły sposób wpływa na nasze zdrowie. Dlatego warto zaopatrzyć się w jej kwiaty lub owoce.

Fot.123RF/Picsel

W Polsce możemy spotkać około 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych.

Kwiaty dzikiej róży najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata (maj-czerwiec), kiedy są świeże i pełne wartościowych substancji. Zebrane kwiaty należy rozłożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, żeby wyschły. Ważne, aby nie suszyć ich na słońcu- tracą wtedy kolor i właściwości.

Owoce natomiast zbieramy jesienią. Istnieją dwie szkoły zbierania owoców dzikiej róży. Pierwsza mówi, że powinniśmy to robić, kiedy są jeszcze bardzo świeże, a druga, że należy pozwolić im przemarznąć. Zerwane owoce możemy jeść na surowo (należy wcześniej pozbyć się nasion), suszyć, gotować, lub mrozić.

Lecznicze właściwości róży

Według naukowców, dzika róża zawiera 130 związków o leczniczym i dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej kilkukrotnie więcej niż cytrusy, nawet po wysuszeniu lub ugotowaniu. Dodatkowo, znajdziemy w niej witaminy B1, B2, E i K. Warto zauważyć, że dzięki zawartym w róży związkom, pochodzące z niej witaminy są przyswajane łatwiej niż ich odpowiedniki kupione w aptece. To wszystko sprawia, że dzika róża jest doskonałym środkiem wzmacniającym, poprawiającym odporność, a także pomagającym nam pokonać przeziębienie.

Dzika róża dobroczynnie wpływa też na serce i wątrobę. Polecana jest też osobom z nadciśnieniem i ma delikatne działanie moczopędne - można ją stosować przy zapaleniach pęcherza. Substancje, które możemy w niej znaleźć, takie jak karotenoidy, flawonoidy i polifenole to bardzo silne antyoksydanty. Pomagają w oczyszczaniu organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Osoby dbające o zdrową cerę powinny zaopatrzyć się w olejek różany. Nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze ma działanie łagodzące i odmładzające. Jest idealny dla cery wrażliwej i zmęczonej, gdyż pomaga pozbyć się trądziku oraz rozjaśnić przebarwienia. Do tego nawilża skórę i spowalnia tworzenie się zmarszczek.

Jak wykorzystać różę?

Oczywiście najpopularniejszym przetworem z dzikiej róży jest słodka konfitura, którą nadziewamy pączki. Jednak ze względu na cukier stosowany do dosładzania, nie polecamy jej jako środka leczniczego. Suszone owoce róży są wartościowym składnikiem mieszanek herbacianych- warto wybierać te, w których możemy zobaczyć kawałki owocu. Oprócz tego różę możemy spożywać w postaci syropu i soku. Są szczególnie wartościowe w okresie jesienno-zimowym, kiedy powinniśmy zadbać o odporność i dobrą kondycję. Z owoców dzikiej róży możemy też zrobić wino lub nalewkę, która rozgrzeje nas po zimowym spacerze.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

Odsłon: 20206

15 min
25
Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

Odsłon: 9535

>60 min
24
60 min
4
Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

Odsłon: 4093

15 min
12
Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

Odsłon: 709

15 min
4