Do góry

Newsy

Majonez i jego niecodzienne zastosowania

Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują?

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego pieprzu i soku z cytryny. Z pozoru skład ten nie wydaje się być niebezpiecznym dla naszej sylwetki. Niestety, mamy złą wiadomośc dla wszystkich wielbicieli majonezu - należy on do grupu najbardziej kalorycznych dodatków, gdyż w 1 łyżce znajduje się aż 166 kcal i 18 gramów tłuszczu. Nawet w przypadku majonezu typu "light" różnica jest niewielka. Co więcej, w miejsce tłuszczu, w składzie odchudzonego majonezu pojawiają się różnego rodzaju "wypełniacze", które nie zawsze należą do najzdrowszych. Przyjęło się uważać, że majonez powinno się całkowicie wyeliminować z diety. Owszem, niezaprzeczalnym faktem jest że należy on do produktów tłustych i tuczących, jednak powinniśmy też  nauczyć się docenić jego zalety.

Wartości odżywcze majonezu

Oliwa lub olej, które są podstawowym składnikiem tego sosu, to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają ogromny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy. Dzięki tłuszczom roślinnym, jest on także źródłem takich witamin K, E, A. Dodatkowo, spożywany regularnie i w niewielkich ilościach, utrzymuje w dobrym stanie serce oraz nadaje naszej cerze piękny i świeży wygląd. Wykorzystanie do produkcji majonezu prawdziwych żółtek, powoduje, że prócz witamin, znajdziemy w nim składniki mineralne takie jak fosfor, potas, żelazo, cynk, siarka, wapń, oraz lecytyna. Połączenie musztarda i soku z cytryny również pozytywnie oddziałuje na nasz organizm. Jeśli jednak zastanawiacie się nad wyborem octu, to wiedzcie, że najepszym wyborem będzie ocet jabłkowy. Atuty tego produktu można wyliczać długo. Zawdzięczamy mu między innymi właściwe nawilżenie skóry oraz wspieranie wytwarzania składników hormonopodobnych, niezbędnych do regulacji ciśnienia i krzepliwości krwi. Biorąc pod uwagę te wszystkie pozytywne strony majonezu, można śmiało stwierdzić, iż niewielka ilość tego dodatku, zjadana raz na jakiś czas, nie powinna nam zaszkodzić, a wręcz przeciwnie - może nam nawet pomóc.

Pobierz aplikację smaker

Majonez - nie tylko jako jedzenie

Majonez znany jest głównie jako składnik potraw. Nieoczywistym jest jednak fakt, że znajduje on wiele zastosowań poza kuchnią. Jeżeli lubicie korzystać z domowych porad dotyczących urody i nalezycie do zwolenniczek naturalnych kosmetyków, powinnyście poznać ten sos od nieco innej strony.

Dzięki majonezowi, możemy wzmocnić nasze paznokcie, zwłaszcza jeśli są one łamliwe i potrzebują odnowy. Wystarczy zanurzyć je na kilka minut w majonezie, a następnie  dokładnie spłukać. Taki zabieg powinno się powtarzać codziennie, a po kilku tygodniach z pewnością  paznokcie staną się trwalsze i mocniejsze. Użyć możemy go także, jako odżywkę do włosów. Piętnaście minut na kosmykach wystarczy, aby po kilku takich płukankach nasze włosy lśniły jak po wyjściu od fryzjera.

Co ciekawe, majonez pomoże nam również w domowych porządkach. Czy wiedzieliście, że pozbywanie się różnych nalepek, które szpecą nasze wnętrza, z jego pomocą staje się o wiele łatwiejsze? Dzieje się tak, gdyż rozpuszcza on klej. Majonez jest również zaskakująco przypadtny podczas usuwania gumy do żucia przyklejonej do mebli lub dywanu. Ją również usuniemy bez problemu po uprzednim natłuszczeniu tym sosem. Jeżeli dokucza wam dźwięk skrzypiących drzwi, sosem majonezowym spokojnie możemy posmarować zawiasy, dzięki czemu pozbędziemy się nieprzyjemnego odgłosu. Warto również zapamiętać, że przy pomocy majonezu dokładnie wyczyścimy przedmioty wykonane z kości słoniowej, a do tego nabłyszczy liście roślin doniczkowe.

Majonez kupny czy domowy?

Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych nieporządanych dodatków jak konserwanty, czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego wykonanie brak? W takiej sytuacji powinniśmy dokładnie przyjrzeć się etykiecie. Oczywiście najlepiej, aby lista składników była jak najkrótsza. W składzie powinny się znaleźć produkty, które są używane w tradycyjnych przepisach. Pamiętajmy też, że powinniśmy wystrzegać się wszelkich konserwantów, barwników i syntetycznych przeciwutleniaczy. Producenci dodają sztuczne substancje zazwyczaj po to, aby koszt wyrobu był jak najmniejszy, a przy tym zdatność do spożycia jak najdłuższa. Dlatego, też decydując się na kupny majonez warto zwrócić uwagę na to co do niego dodano.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń