Fot. 123RF/Picsel
Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować? Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne. Podstawowy przepis na ciasto do pierogów zawiera w sobie jedynie mąkę oraz wodę. Aby było naprawdę elastyczne, podczas wyrabiania warto użyć naprawdę gorącej wody. Wiele osób dodaje również niedużą ilość oleju lub roztopionego masła, poprawiając w ten sposób jego konsystencję oraz smak. Przygotowując pierogi z wilgotnym farszem, warto dodać do ciasta jajko - będzie wówczas nieco bardziej zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania zostanie zminimalizowane.
Jeśli chcesz zamrozić pierogi, pamiętaj o dwóch kwestiach. To czy zamrozimy potrawę przed czy po ugotowaniu, jest już kwestią naszego gustu i tego, jak wiele czasu będziemy chcieli poświęcić później na ich przygotowanie. Warto jednak pamiętać, aby pierogi mrozić etapami - najpierw luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W ten sposób unikniemy ich sklejania się i rozrywania.
Z okazji 10. urodzin serwisu Smaker postanowiliśmy odszukać przepis na najlepsze pierogi. Poniżej znajdziesz zestawienie najpopularniejszych przepisów ostatnich 10 lat. Wśród nich znalazły się zarówno tradycyjne, babcine receptury, jak i takie, które z pewnością podbiją serca wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów. Który z nich wypróbujesz jako pierwszy?
Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 9: Pierogi z grzybami, mięsem i cebulą
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Danutast1 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 7: Idealne pierogi ruskie
Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 6: Pierogi ziemniaczane z kiszoną kapustą
Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Monika87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 4: Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo-serowym
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 3: Słoweńskie rolowane pierogi
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miejsce 2: Pierogi z serem i suszonymi pomidorami
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Pascal na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.