Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości ma olej lniany?
- Jak zrobić śledzie z cytryną w oleju lnianym?
- Jak zrobić śledzie z czosnkiem w oleju lnianym?
- Jak zrobić śledzie z orzechami w oleju lnianym?
- Jak zrobić śledzie z musztardą w oleju lnianym?
- Jak zrobić śledzie z koperkiem w oleju lnianym?
Jak zrobić śledzie w oleju lnianym tak, by nikt nie mógł im się oprzeć, gdy pojawią się na wigilijnym stole? Dlaczego warto stosować olej lniany? Co to takiego i jakie ma właściwości? Przedstawiamy 5 prostych sposobów na smaczną rybę o niepowtarzalnym smaku i właściwościach, które na pewno wyjdą rewelacyjnie, jeśli tylko nie zapomnisz o tym, jak namoczyć śledzie? Najlepiej zrobić to odpowiednio wcześniej, aby śledzie w oleju lnianym z cytryną i goździkami, czosnkiem i majerankiem, orzechami i żurawiną, musztardą i cebulą oraz koperkiem i jabłkiem!
Olej lniany - co to, właściwości. Dlaczego warto go stosować?
Olej lniany otrzymuje się z nasion lnu, nazywanych też siemieniem lnianym, które mają szerokie zastosowanie w kuchni i poza nią z uwagi na cenne właściwości prozdrowotne. Olej lniany zawiera witaminę E o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwstarzeniowym, sterole roślinne, zmniejszające poziom cholesterolu we krwi, a także kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-9, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest również źródłem karotenoidów, wśród których jest luteina, wpływająca korzystnie na proces widzenia i błonnika. Olej lniany stosuje się m.in. przy zaparciach i na odporność.
Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!
Olej lniany - zastosowanie w kuchni
Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze odgrywają niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Oleju lnianego tłoczonego na zimno, używa się m.in. do sałatek, twarogów, warzyw czy zalewania śledzi. Trzeba jednak koniecznie pamiętać, że nie wolno na nim smażyć, ponieważ wtedy olej lniany traci swoje właściwości.
Jaki olej lniany wybrać?
Wybierając olej lniany, musimy wziąć pod uwagę to, że zazwyczaj ma on dość krótką trwałość. Powinniśmy zużyć go zatem jak najszybciej. Najlepiej wybrać olej lniany nierafinowany z ziaren z certyfikatem jakości, tłoczony nie dawniej niż trzy miesiące przed tym, jak trafił do sprzedaży. Nie należy wystawiać oleju lnianego przez dłuższy czas na światło słoneczne, bo wtedy traci on swoje cenne właściwości.
Śledzie w oleju lnianym na 5 sposobów: z cytryną i goździkami
Fot. Śledzie w oleju lnianym Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Śledzie w oleju lnianym, z cytryną i goździkami z przepisu Ewy Wachowicz nie tylko świetnie smakują, ale wpiszą się również w wigilijny klimat. Możesz je zrobić nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale również jako codzienną przystawkę.
Jak zrobić śledzie w oleju lnianym? Przygotowanie porcji śledzi w oleju lnianych z cytryną i goździkami nie zajmie ci więcej niż pół godziny, o ile wcześniej namoczysz rybę w mleku. Dzięki temu śledzie będą miały łagodny smak. Po pokrojeniu przełóż je do jednego naczynia, a do drugiego wrzuć pokrojoną cebulę.
Pieprz po wsypaniu do moździerza, rozdrobnij, a następnie dodaj goździki i skórkę cytrynową. Rozetrzyj, a później wsyp cukier trzcinowy imbirem. Wymieszaj, a później wlej wyciśnięty sok z cytryn. Po ponownym wymieszaniu przelej do naczynia, w którym znajduje się cebula, przemieszaj i odstaw.
Na dnie słoika, w którym znajdą się śledzie w oleju lnianym, z cytryną i goździkami, ułóż najpierw rybę, a następnie dodaj warstwę cebuli. Rób tak kilkukrotnie, ale pamiętaj, że na wierzchu powinna znaleźć się cebula. Zalej olejem lnianym, zamknij i wstaw do lodówki na 3 dni.
Śledzie w oleju lnianym na 5 sposobów: z czosnkiem i majerankiem
Fot. Śledzie w oleju lnianym z majerankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Innym pomysłem na wigilijną przystawkę są marynowane śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i majerankiem. Przepis również nie należy do skomplikowanych. Jak je przygotować?
Tym razem pamiętaj o namoczeniu śledzi w wodzie. Nie trzeba moczyć ich przez cały dzień. Wystarczy na około 2-3 godziny, zmieniając w międzyczasie raz wodę chyba, że są bardzo słone. Wtedy można moczyć je dłużej, w zależności od preferencji.
Czosnek pokrój drobno, a wymoczone śledzie na kawałki. Połowę ryb przełóż do naczynia, posyp majerankiem i połową czosnku, dodaj rozkruszony liść laurowi i ziarenko ziela angielskiego. Wrzuć do miski również pozostałą część śledzi, również posypując je przyprawami.
Zalej je olejem lnianym, delikatnie ugniatając łyżką, aby były nim pokryte. Na miskę nałóż folię spożywczą lub przełóż je do słoika z wieczkiem i włóż marynowane śledzie w oleju lnianym z majerankiem i czosnkiem do lodówki na dwie doby.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Śledzie w oleju lnianym na 5 sposobów: z orzechami i żurawiną
Do przygotowania śledzi w oleju lnianym z orzechami i żurawiną, będą potrzebne oczywiście filety śledziowe, cebula czerwona, rozdrobnione orzechy włoskie, suszona żurawina i olej lniany.
Nie należy zapominać również o przyprawach. Na pewno przyda nam się zmielony pieprz. Żurawinę i orzechy zalej gorącą wodą i po około 40 minutach osusz je.
Pokrój czerwoną cebulę i śledzie, a następnie przełóż je do naczynia warstwowo, posypując przyprawami, a także dodając orzechy z żurawiną. Zalej olejem lnianym i odstaw do lodówki w słoju na minimum dobę.
Śledzie w oleju lnianym na 5 sposobów: z musztardą i cebulą
Do przygotowania śledzi w oleju lnianym z musztardą i cebulką będą nam potrzebne śledzie matiasy, musztarda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny lub mielony i oczywiście olej lniany.
Śledzie namocz i po osuszeniu posmaruj delikatnie musztardą z obu stron oraz pokrój. Ułóż w naczyniu naprzemiennie z pokrojoną w plasterki cebulą. Na samym dnie powinna znaleźć się cebula, którą delikatnie posyp pieprzem i zalej cienką warstwą oleju lnianego.
Następnie ułóż śledzie oraz resztę składników i ponownie cebulę, która po ostatnim przełożeniu powinna znajdować się nad rybą. Po raz ostatni zalej całość olejem lnianym i zamknij słoik. Wstaw do lodówki na dobę lub dwie.
Śledzie w oleju lnianym na 5 sposobów: z koperkiem i jabłkiem
Aby zrobić śledzie w oleju lnianym z koperkiem i jabłkiem, będą ci potrzebne oczywiście śledzie, cebula, koperek, jabłko, pieprz, sól i naturalnie olej lniany.
Po kilku godzinach moczenia ryb w wodzie pokrój śledzie na mniejsze kawałki. To samo zrób z cebulą oraz jabłkiem i posiekaj drobno koperek.
Wymieszaj śledzie z pozostałym składnikami w naczyniu, układając je warstwowo i delikatnie zalej olejem lnianym. Dodaj sól i pieprz według uznania i wymieszaj. Włóż na dobę do lodówki.
Niezależnie od tego, które śledzie w oleju lnianym na wigilię wybierzesz, na pewno będą wyśmienite.
Te niepozorne ziarenka to prawdziwe superfood na INTERIA.TV.
Zobacz także:
Rozgrzewające napoje na chłodne dni! Znasz te przepisy? »
Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »