Spis treści:
- Po co trzeba moczyć śledzie?
- Jak długo należy moczyć śledzie?
- Moczenie śledzi - sposoby
- Jak zrobić pyszne śledzie?
Najpopularniejszym sposobem na moczenie solonych śledzi przed wigilią jest włożenie ich na całą noc do zimnej wody, którą wymieniamy w międzyczasie co najmniej dwa razy. Nie zawsze jednak smak ryby nas satysfakcjonuje, dlatego warto wypróbować 9 prostych trików, dzięki którym będą znacznie lepsze. Pomimo tego, że niektórym może wydawać się to absurdalne, warto sprawdzić, czy na przykład śledzie w occie jabłkowym, piwie lub w mleku, nie wydają nam się smaczniejsze.
Zdarza się, że nawet jeśli bardzo staramy się uzyskać idealny efekt, śledzie nie są wystarczająco miękkie lub wydają nam się zbyt słone. Po co moczyć śledzie, jak zrobić to szybko i sprawić, że będą rozpływać się w ustach? Wiele osób zastanawia się również, jak długo trzeba moczyć śledzie.
Sprawdź także: Jak wybrać dobre ryby na święta? Te najlepiej sprawdzą się na wigilijnym stole
Po co moczyć śledzie?
Śledzie moczymy po to, by były miękkie, a ich zapach i słony smak były mniej intensywne. Jednymi z najbardziej pożądanych śledzi są matiasy, czyli młode śledzie, które nie brały jeszcze udziału w procesie tarła. Takie ryby są bardzo tłuste i mniej słone, co niewątpliwie jest ich wielką zaletą, bo nie trzeba ich moczyć tak długo, jak zwyczajnych śledzi. Jeśli więc uda nam się je dostać, może się okazać, że wcale nie trzeba ich odsalać lub że wystarczy włożyć je do wody na kwadrans.
Musimy jednak uważać, bo w większości polskich sklepów zamiast prawdziwych śledzi matiasów spotkamy śledzie à la matias. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to nie młode, a dojrzałe ryby, które są po prostu przyrządzane tak, by wydawało nam się, iż mamy do czynienia z prawdziwymi matiasami.
Jak długo trzeba moczyć śledzie?
Dojrzałe śledzie w całości powinniśmy moczyć przed kilkanaście godzin. Optymalny czas to od 12 do 18 godzin, ale w przypadku wypatroszonych ryb może być on krótszy. Trzeba jednak pamiętać, aby podczas moczenia śledzi przynajmniej dwukrotnie zmienić wodę.
Nieco inaczej niż z całymi rybami, jest z płatami śledziowymi, które wystarczy włożyć do wody na kilka godzin. Może się okazać, że już po godzinie są wystarczająco odsolone. Jeśli jednak nie, pomoczmy je jeszcze około dwóch godzin, co godzinę wymieniając wodę.
9 najlepszych sposobów na moczenie śledzi
1. Tradycyjne moczenie śledzi w wodzie
Przyjęło się, że najczęściej moczymy śledzie w czystej wodzie, co jest dobrym pomysłem, jeżeli chcemy, aby ryba pachniała i smakowała mniej intensywnie. Jeśli jednak chcemy nieco poeksperymentować ze smakiem śledzi, warto od czasu do czasu spróbować wymoczyć je w inny sposób.
2. Moczenie śledzi w wodzie gazowanej z sokiem z cytryny
Zamiast zwykłej wody do moczenia śledzi warto wykorzystać lekko kwaskowatą, gazowaną wodę mineralną. Woda mineralna z odrobiną soku z cytryny sprawi, że śledzie będą miały znacznie delikatniejszy zapach i smak i lekko się wybielą, a przy okazji, ości nie będą tak wyczuwalne.
3. Moczenie śledzi w lekko osolonej wodzie
Jeżeli obawiamy się, że po wymoczeniu śledzie zatracą swój unikalny, lekko pikantny słonawy smak, to do wody, w której je moczymy, dodajmy odrobinę soli. Dzięki niej zachowają swoje unikalne właściwości.
4. Jak moczyć śledzie? Moczenie śledzi w occie jabłkowym
Warto też spróbować wymoczyć śledzie w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, odrobiną cukru i przyprawami, na przykład z zielem angielskim oraz liściem laurowym. Takie rozwiązanie sprawdzi się, zwłaszcza gdy przygotowujemy tzw. śledzia na ostro. Trzeba pamiętać, aby nie przesadzić z ilością octu. W zupełności wystarczyć powinna połowa szklanki octu jabłkowego na litr wody.
5. Moczenie śledzi w wodzie z przyprawami
Warto również wypróbować moczenie ryby w wodzie z dodatkiem ziarenek jałowca i ziela angielskiego albo w wodzie z przyprawami korzennymi. Woda zneutralizuje nieprzyjemny zapach i mocny smak ryby, a przyprawy nadadzą jej unikalnych właściwości.
6. Moczenie śledzi w zimnym mleku
Wyjątkowo subtelny smak nada śledziom moczenie w mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby było ono zimne, ponieważ, podobnie jak ciepła woda, ewentualna wysoka temperatura mleka mogłaby negatywnie wpłynąć na właściwości ryby.
7. Moczenie śledzi w maślance
Podobnie jak mleko, działa również maślanka. Moczenie śledzi w maślance, sprawia jednak, że dodatkowo, oprócz kruchości, nabierają one kwaśnego smaku.
8. Moczenie śledzi w piwie
Chociaż niektórym może wydawać się to nieco dziwne, śledzie można również moczyć w piwie. Litr lub dwa piwa należy zagotować z solą i przyprawami, a po zalaniu śledzie odstawić na dobę. Takie śledzie po usmażeniu są wyśmienite.
9. Moczenie śledzi w winie
A może by tak spróbować śledzi w czerwonym winie? Dlaczego nie! W ten sposób można przygotować elegancką przystawkę o wyjątkowo szlachetnym smaku i aromacie. Filety śledziowe w takim wydaniu będą wyśmienite. Należy zagotować wino przed około pięć minut z cukrem, octem i przyprawami. Wcześniej wymoczone w wodzie mineralnej śledzie trzeba pokroić i włożyć do słoika razem z cebulą. Po zalaniu filetów ze śledzia winem wkładamy je do lodówki.
Wypróbuj sprawdzone przepisy na śledzie:
2. Śledzie pod pierzynką
Zobacz przepisŚledzie pod pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Śledź a la Milanówek
Zobacz przepisŚledź a la Milanówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Śledzie z suszonymi śliwkami
Zobacz przepisŚledzie z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Śledzie w sosie jajecznym
Zobacz przepisŚledzie w sosie jajecznym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Śledzie po cygańsku
Zobacz przepisŚledzie po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Śledź w piernikowej skorupce
Zobacz przepisŚledź w piernikowej skorupce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »
Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »
Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »