8 kulinarnych fobii

Jeżeli myślisz, że fobie dotyczą tylko pająków czy zamkniętych pomieszczeń, to jesteś w błędzie. Mogą dotykać każdej sfery naszego życia, nawet kulinariów! Zobacz 8 nietypowych fobii związanych z jedzeniem.

W nauce fobia definiowana jest, jako niekontrolowany i irracjonalny lęk przed czymś, co nie powinno stanowić dla nas żadnego zagrożenia. Taki nieuzasadniony niczym strach często uniemożliwia człowiekowi normalne funkcjonowanie w społeczeństwie. Lęk przed pająkami, zamkniętymi, ciasnymi przestrzeniami już nas nie dziwi, jednak fobie związane z kulinariami mogą zaskoczyć.

1. Lęk przed jedzeniem w towarzystwie

Z pewnością wśród naszego otoczenia znajdą się osoby, które nie przepadają za konsumowaniem posiłków w większym gronie. Jest to całkiem zrozumiałe. Problem jednak pojawia się, gdy jedzenie w towarzystwie i rozmowy podczas spożywania dań wzbudzają w nas paniczny strach. Mamy do czynienia wówczas z zaburzeniem zwanym dejpnofobią. Objawami, które towarzyszą takim lękom są najczęściej: ściśnięte gardło i mdłości.

Wylewasz wodę po ugotowaniu ziemniaków? To duży błąd! Dowiedz się dlaczego.Kliknij!

Parvocoquofobia - lęk przed jedzeniem w przydrożnych barach dotyka najczęściej mieszkańców Ameryki. Za przyczynę występowania tej fobii uznaje się liczne filmy z gatunku horrorów, które często pokazują małe bary, jako miejsce zbrodni czy zagrożenia życia. Naukowcy jednak są dość sceptyczni wobec tej teorii. Według nich problemu należy szukać w kiepskim jedzeniu, jakie jest serwowane w tego typu jadłodajniach, a nie w filmach.

Przekonaj się dlaczego warto jeść chrzan. Kliknij!

Fagofobia, czyli lęk przed przełykaniem pokarmów i płynów. Jest to jedna z bardziej niebezpiecznych fobii związanych z jedzeniem. Objawia się zwężeniem przełyku wywołanym paraliżującym strachem przed zakrztuszeniem się. Osoby cierpiące na tą przypadłość, często rezygnują z przyjmowania posiłków, co prowadzi do utraty wagi, a w konsekwencji do całkowitego wyniszczenia organizmu. Fagofobia często mylona jest z anoreksją.

Nie wiesz, jak upiec biszkopt? Zasięgnij porad innych pasjonatów kuchni. Porozmawiaj na żwyo o gotowaniu. Kliknij!

 

Nie przepadasz za zapachem i smakiem czosnku? Zdarza się, każdy z nas ma prawo nie lubić niektórych warzyw czy owoców. Jeśli jednak sam widok czosnku powoduje u Ciebie wystąpienie suchości w gardle, zawrotów głowy czy drżenia rąk i nóg, a nawet omdleń, możesz cierpieć na alliumfobia.

10 szokujących faktów o czosnku. To powinieneś wiedzieć. Kliknij!

Zapewne wielu z nas nie do końca jest w stanie zrozumieć, jak ktoś może bać się kartonu mleka. A jednak taka fobia istnieje naprawdę. Zazwyczaj dotyka dzieci, choć zdarza, że cierpią na nią także osoby dorosłe. A co moze powodować strach przed mlekiem? Psychologowie twierdzą, że źródłem tego schorzenia jest nakłanianie dzieci do jedzenia potraw, takich jak zupa mleczna czy kaszka na mleku.

Sprawdź, dlaczego mleko możesz nam szkodzić. Kliknij!

Masło orzechowe to jednolity, lekko słony, lepki krem z orzeszków ziemnych. Najczęściej smarujemy nim grzanki lub wyjadamy prosto ze słoika. Ma wielu zwolenników na całym świecie, jednak są i tacy, którzy się go boją. Osoby odczuwające lęk przed masłem orzechowym ciepią na arachibutyrofobię. Zaburzenie to objawia się strachem przed przyklejeniem się masła orzechowego do podniebienia. Lęk jest tak silny, że osoby cierpiącę na ten rodzaj fobii dostają duszności, zdarzają się także omdlenia.

Nerkowce - orzechy okupione cierpieniem. Dowiedz się dlaczego. Kliknij!

Taka fobia może wydawać nam się absurdalna. Jednak w Wielkiej Brytanii żyje 23-letnia kobieta - Susan Newton, która odczuwa paniczny lęk na widok jajka sadzonego. Ten irracjonalny strach powoduje u Susan nawet utratę przytomności.

Czym jest biała wstążka w jajku? Kliknij, aby zobaczyć.

 

To, że dzieci nie przepadają za warzywami jesteśmy w stanie zrozumieć. Brukselka czy szpinak, to zmora każdego kilkulatka. Jeśli jednak jesteśmy już dorośli i odczuwamy lęk przed zjedzeniem warzyw, zwłaszcza w jednym kolorze, to może być znak, że cierpimy na zaburzenie zwane holusofobią.

Zapomniane warzywo - topinambur. Dowiesz się więcej na jego temat, kliknij!

Zobacz jak możesz zarabiać ze Smakerem! Kliknij!

 

Zarabiaj ze Smakerem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 54

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2