Dania jednogarnkowe

Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć?

Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić.

Patelnia to podstawa

Dobry sprzęt nie tylko ułatwia nam codzienną pracę w kuchni. Dzięki odpowiednio dobranej patelni możemy zredukować ilość szkodliwego tłuszczu do minimum. To z kolei ułatwia nam przygotowywanie bardziej lekkostrawnych dań. Które patelnie zasługują na szczególną uwagę? Do tej pory największą popularnością cieszyły się teflonowe. Jednak ze względu na to, że taką powłokę łatwo uszkodzić (co może powodować wydzielanie się toksycznych substancji), coraz częściej zastępujemy je produktami ceramicznymi.

Patelnie ceramiczne umożliwiają smażenie na znikomej ilości tłuszczu. Zwykle wystarczy posmarować dno cienką warstwą oleju lub, np. w przypadku boczku czy innych tłustych wędlin, całkowicie z niego zrezygnować. Dobrym rozwiązaniem będzie także patelnia grillowa, wyposażona w rowki. Dzięki karbowanej powłoce nasza potrawa w trakcie smażenia nie będzie „pływała" i przesiąkała niezdrowym tłuszczem.

Oszczędzaj czas przeznaczony na smażenie

Im dłużej nasza potrawa będzie zatopiona we wrzącym tłuszczu, tym większe ryzyko, że do jej wnętrza przedostaną się szkodliwe substancje. Aby nieco skrócić czas smażenia, warto na samym początku porządnie rozgrzać patelnię. Po upływie kilkudziesięciu sekund dno możemy posmarować odrobiną tłuszczu (lub po prostu wlać odmierzoną porcję). Jeśli jednak na palniku lub płycie położymy wychłodzone naczynie, olej nie zdąży odpowiednio się nagrzać, a smażenie będzie trwało znacznie dłużej.

Zobacz też: Te sprzęty powinnaś mieć w swojej kuchni.

Wybierz odpowiedni rodzaj tłuszczu

Na czym właściwie powinniśmy smażyć mięso lub inne produkty spożywcze? Dietetycy stanowczo odradzają smalec, polecają za to tłuszcze roślinne (np. olej rzepakowy lub oliwę z oliwek). Jednak sam olej to nie wszystko. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na sposób jego przygotowania. Do smażenia najbardziej nadaje się tłuszcz z przewagą kwasów jednonasyconych, tłoczony na zimno lub rafinowany. Zdarzało ci się sięgać po masło w trakcie smażenia? Jeśli to możliwe, staraj się używać tego klarowanego - ma wyższą temperaturę dymienia i jest pozbawione szkodliwych dla organizmów tłuszczów trans.

Produkty dobieraj rozsądnie

Ludzie, którzy uwielbiają smażone potrawy, prawdopodobne nigdy nie zdecydują się na ograniczenie ich w jadłospisie. Jeśli ty również należysz do tej grupy, podejdź do kwestii menu racjonalnie. Zadbaj o to, by w twoim obiadowym zestawie tylko jeden produkt był poddany procesowi smażenia. Zrezygnuj z przygotowywania gotowych dań z patelni, na której lądują równocześnie mięso, makaron, ryż czy warzywa. Do żeberek przygotuj sałatkę na bazie świeżych, ekologicznych warzyw. Wolisz smażone warzywa? Podaj je z rybą przygotowaną na parze.

O tym nie możesz zapomnieć

Co, poza dobrą patelnią, przyda ci się podczas smażenia? Pamiętaj, by zawsze mieć pod ręką papierowe ręczniki, na które wyłożysz potrawy, by spłynęły z nich resztki tłuszczu. Zmieniaj ręczniki do momentu, w którym liczba tłustych plam będzie znikoma. Frytki lub kotlety mielone (do przygotowania których używamy większej ilości oleju) zawsze wyjmuj za pomocą dużego cedzaka. Za każdym razem odczekaj dłuższą chwilę, tak, by olej przestał z nich kapać. Nie podlewaj mięsa „na oko". Do równomiernego rozprowadzania tłuszczu użyj pędzla.

Zobacz też: Masło, olej, margaryna: Na czym smażyć?

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 

Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 156

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 186

30 min
2
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 101

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2435

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7