Sezon na dynię

Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek.

Fot. 123RF/Picsel

Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami. Kasza zawiera białko cenniejsze niż białka zbóż.

Kasza gryczana jest znakomita m.in. dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem witaminy B1, która wpływa na lepsze gojenie się ran i pracę układu nerwowego, a także witaminy PP - niezbędnej w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry oraz regulacji poziomu cholesterolu we krwi. W kaszy gryczanej występują również wartościowe sole mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Kasza jest też polecana osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera dwa razy więcej błonnika niż makaron dwujajeczny i biały ryż.

Jak przyrządzić kaszę gryczaną?

Prawdziwi koneserzy gotują kaszę w tradycyjny sposób w płaskim rondelku o grubym dnie. Objętość naczynia powinna być dwa razy większa niż mikstura kaszy i wody. Proporcja, którą należy zachować, to 2 szklanki wody na 250 ml kaszy.

Zaczekaj, aż woda zacznie wrzeć, rondelek przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu. Kasza będzie gotowa, jeśli ziarna wchłoną wodę. Zabierz naczynie do ciepłego miejsca, aby kasza doszła. Łatwiej będzie jednak wrzucić torebkę z kaszą do wrzątku i gotować 15 - 20 minut.

Kasza gryczana to nie tylko dodatek do dań, coraz częściej przygotowywana jest jako danie główne. Docenili ją również użytkownicy Smakera. Poznaj ich wyjątkowe pomysły na pyszną kaszę gryczaną.

 

1. Sałatka z kaszą gryczaną

Fot. Basiliana na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Fot. Izek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sałatka z kaszą,awokado i jajkiem

Fot. Maudie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Pikantna kasza gryczana z cukinią

Fot. Bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kasza gryczana z bobem

Fot. Roslinnejadlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Gryczana z warzywami

Fot. Bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Słonecznikowiec

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...

Odsłon: 267

>60 min
2
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryn...

Odsłon: 417

15 min
3
Desery Crumble cookie

Crumble cookie oznacza, z angielskiego, kruche ciastko. Duże, miękkie, a zara...

Odsłon: 8421

30 min
11
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 479

30 min
3
Dania główne Gofry

Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...

Odsłon: 12935

30 min
24
Dania główne Racuszki z jabłkami

Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...

Odsłon: 25633

30 min
28