Fot. 123RF/Picsel
Właściwości nasion chia
Szałwia hiszpańska jest doskonałym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga proces trawienia. Ponadto nasiona chia pomagają regulować poziom cukru we krwi, wspomagają pracę serca i układu krążenia. Chia są również bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3, które wpływają na pracę mózgu i serca.
Jak smakują nasiona chia?
Szałwia hiszpańska jest pozbawiona smaku, co jest jej zaletą, ponieważ można ją dodać do wielu posiłków, nie zmieniając smaku potraw. Nasiona, wchłaniając dany płyn, np. sok lub mleko i uzyskują jego smak. Połączone z płynem, tworzą galaretowatą konsystencję.
Nasiona chia można dodać zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale sprawdzą się do wypieków i deserów. Batony, ciastka, dżemy i wiele innych produktów z dodatkiem nasion chia możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością zarówno stacjonarnie, jak i przez internet. W sklepie Stragan Zdrowia produkty z chia możemy znaleźć w promocyjnych cenach.
Do czego wykorzystać nasiona chia?
Pudding truskawkowy z nasionami chia
Do przygotowania puddingu potrzebujemy jogurt naturalny, garść truskawek oraz nasiona chia. Nasiona mieszamy z jogurtem i zostawiamy na noc w lodówce. Po zmiksowaniu truskawek układamy warstwę na powstałym puddingu. Deser możemy urozmaicić płatkami owsianymi, tworząc z nich jedną z warstw. W ten sposób powstaje świetna opcja na drugie śniadanie. Po przełożeniu deseru do zamykanego słoiczka możemy zabrać go ze sobą, np. do pracy czy do szkoły.
Koktajl z mango i jabłkiem
Nasiona chia mają neutralny smak, dzięki czemu można dodać je do każdego koktajlu, nie wpływając na jego smak. Jedną z propozycji koktajlu z chia jest mango z jabłkiem oraz sokiem pomarańczowym. Drugą propozycją jest koktajl z truskawkami, jogurtem naturalnym oraz miodem. Wystarczy zmiksować ze sobą składniki i dodać nasiona chia. W ten sposób powstają pyszne, gęste koktajle, które można potraktować jako przekąskę albo osobny posiłek. Dzięki nasionom chia taki koktajl na długo zaspokoi głód.
Fot. opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. ania1408 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Ritacreative na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie