Do góry

Newsy

Co oznacza czerwona plamka w jajku?

Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka?

Fot. 123RF/Picsel

Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu.

Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem czasem znajduje się w nim jeszcze niewielka, czerwona plamka.

Wiele osób ma swoje teorie na temat tego, czym faktycznie jest ten dodatek. Niektórzy twierdzą nawet, iż jest to zarodek, z którego powoli zaczął formować się kurczak, dlatego zawsze bardzo skrupulatnie pozbywają się tej części jajka lub nawet całkowicie rezygnują z jego spożywania. Czy mają rację?

Czym jest czerwona plamka w jajku?

Czerwona plamka w jajku jest faktycznie kurzą krwią, jednak jej pojawienie się nie ma nic wspólnego z obumarciem zarodka, gdyż może pojawić się nawet w jaju zniesionym prze niezapłodnioną kurę. Krew w jajkach może pojawić się, gdy dojdzie do pęknięcia naczyń krwionośnych w jajowodzie kury. Wówczas może ona przedostać się także do jajek. Jak się okazuje, nie jest to sytuacja rzadka, jednak nie powinna budzić naszego niepokoju.

Pobierz aplikację smaker

Czy można jeść jajka, w których pojawiła się krew?

Tak więc czy po znalezieniu krwawej plamki w jajku powinniśmy zrezygnować z jego spożywania? Nic z tych rzeczy! Pękanie naczyń krwionośnych u kur może mieć wiele przyczyn i nie zawsze musi oznaczać, iż składane przez nią jaja są niezdrowe.

Najczęściej czerwone plamki pojawiają się w jajkach znoszonych przez stare kury pod koniec cyklu lub młode, które dopiero go rozpoczynają. Czasem może też być to uwarunkowane genetycznie lub wynikać z niedoboru witaminy A i D w diecie zwierzęcia. Nie jest to jednak nic, co powinno nas skłonić do wykluczenia takich produktów z naszej diety.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Czy jajka są zdrowe?

W żadnym wypadku nie rezygnujcie z jedzenia jajek, gdyż te mają naprawdę zaskakujące działanie. Chociaż w przeszłości przypisywano im zgubny wpływ na naszą pamięć oraz ciśnienie krwi, obecnie wiemy, że takie twierdzenia można włożyć między bajki.

Naukowcom udało się dowieść, że dzięki zawartości luteiny, jaja doskonale wpływają na wzrok oraz zapobiegają zaćmie, uszkodzeniom siatkówki i zwyrodnieniom plamki żółtej. Ponadto, w jajkach znajdziemy unikatowy koktajl witamin, który doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. O obecność tego produktu w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby, pragnące zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń