Ewa_Gotuje

Cztery tajemnice dyni

Jesień kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, straganami uginającymi się pod ciężarem jesiennych skarbów i - oczywiście - dyniową zupą. Wydawać by się mogło, że wiemy już wszystko o tej poczciwej roślinie...

Czym może zaskoczyć nas zwykła dynia? Fot. 123RF.COM/PICSEL

1. Dynia przeciwcukrzycowa

Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że koncentrat pozyskany z dyni poprawia tolerancję glukozy. Poziom cukru we krwi był zdecydowanie niższy w grupie karmionej dynią niż w grupie kontrolnej. Badano nieotyłe szczury z cukrzycą typu 2. Podobne wyniki uzyskano także w badaniach na ludziach.

Co ciekawe, naukowcy odkryli również, że substancje obecne w dyni korzystnie wpływają na regenerację komórek trzustki, co przełożyło się bezpośrednio na zwiększenie poziomu insuliny we krwi. Dynia jest więc dobrym wyborem również dla osób chorych na cukrzycę typu 1.

2. Pomaga sportowcom

Przy treningu trzeba regularnie uzupełnić płyny i mikroelementy, które traci się podczas pocenia. Niektórzy piją w tym celu napoje izotoniczne. Tymczasem ugotowana szklanka miąższu dyni zawiera więcej potasu niż znane wszystkim z bogactwa minerałów banany. W 100 gramach miąższu dyni znajduje się aż 340 mg potasu. A wysoka zawartość węglowodanów prostych pozwala szybko uzupełnić braki energetyczne, co jest również bardzo ważne dla sportowców.

Najlepszy przepis na zupę krem z dyni na INTERIA.TV.

3. Ma odmładzającą moc i ...działa jak lek przeciwzapalny

Antyoksydanty zawarte w dyni chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu hamują procesy starzenia się organizmu. Wyjątkowo korzystnie na kondycję komórek wpływa olej pozyskiwany z pestek dyni. Na przykład u szczurów, którym podawano ten olej, zaobserwowano znaczne złagodzenie objawów zapalenia stawów. Efekty jego stosowania były zbliżone do działania leków przeciwzapalnych.

4. Na skołatane nerwy

Dynia w swoim miąższu zawiera tryptofan, niestety nasz organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć, w związku z tym musimy w naszej diecie uwzględnić produkty, które go dostarczą.

Tryptofan jest odpowiedziany przede wszystkim za produkcję serotoniny, potocznie nazywanej "hormonem szczęścia". Dodatkowo jest pomocny w produkcji melatoniny, która odpowiada za spokojny sen, łagodząc stany zdenerwowania.

Co przygotować z dyni? Zobacz garść pomysłów >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 475

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 120

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2